حجت الاسلام عبدالرحمن منصوری، امام جمعه شعیبیه شوشتر، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در اهواز، به بررسی و تبیین ویژگی های امام جماعت موفق پرداخت و اظهار داشت: امام جماعت موفق کسی که از تمام ظرفیت های منطقه در راستای تبلیغ دین و معرفی آن به مردم استفاده کرده، با شناخت صحیح از افراد محل، برنامه ریزی متناسب با آن را ارائه کند.
*امام جماعت موفق
امام جمعه شعیبیه، امام جماعت را رکن اصلی هر مسجد خواند و ابراز داشت: مسجدی موفق است که امام جماعت موفقی داشته و امام جماعتی موفق است که به کارکردها و ویژگیهای مسجد و نیز وظایف امام جماعت آشنا باشد. بنابراین با توجه به اهمیت و نقش امام جماعت در مسجد از جنبه های گوناگون بسیار لازم و ضروری است.
فعال فرهنگی خوزستان، بر لزوم ارتباط موثر ائمه جماعات با اقشار مختلف مردم تاکید و خاطر نشان کرد: ائمه جماعات باید برای ارتباط با اقشار مختلف جامعه برنامه ریزی کنند و با اسوه قرار دادن پیامبر اکرم(ص) تعامل خود را با مردم منطقه گسترش دهند.
*فرماندهان عرصه فرهنگ
حجت الاسلام منصوری ائمه جماعات را فرماندهان عرصه فرهنگی خواند و بیان داشت: فرمانده موفق کسی است که بتواند نقشه دشمن را شناسایی کرده و قبل از اقدام دشمن، با برنامه ریزی های لازم مانع اثر بخشی فعالیت ضد فرهنگی آنان گردد.
وی خودسازی را یکی دیگر از ارکان و ویژگی های امام جماعت موفق دانست و گفت: امام جماعت باید با شناخت جایگاه خویش ابتدا به خودسازی بپردازد چرا که کار تشکیلاتی و تهذیب نفس دو بال و رکن مهم فعالیت اثر بخش هستند در غیر اینصورت رسیدن به مقصد الهی ممکن نخواهد شد.
*محبوبیت و مقبولیت
حجت الاسلام منصوری از دیگر ویژگی های مهم امام جماعت را مقبولیت و محبوبیت در میان مردم عنوان کرد و بیان داشت: پیشوایان اسلام بر محبوبیت و مقبولیت امام جماعت و مورد رضایت و پذیرش بودن او نزد نمازگزاران، تأکید فراوانی نموده اند؛رسول مکرم اسلام(ص) می فرماید: «ثَمَانِیَةٌ لَا یَقْبَلُ اللَّهُ لَهُمْ صَلَاةً الْعَبْدُ الْآبِقُ حَتَّی یَرْجِعَ إِلَی مَوْلَاهُ وَ النَّاشِزُ عَنْ زَوْجِهَا وَ هُوَ عَلَیْهَا سَاخِطٌ وَ مَانِعُ الزَّکَاةِ وَ إِمَامُ قَوْمٍ یُصَلِّی بِهِمْ وَ هُمْ لَهُ کَارِهُونَ؛ هشت طایفه اند که خداوند از آنها نمازی را نمی پذیرد: بنده فراری تا وقتی که به سوی مولایش برگردد، زن ناشزه ای که همسرش بر او خشمناک باشد، منع کننده زکات، امام [جماعت] قومی که نماز بخواند با اینکه مردم از وی کراهت داشته باشند و... .»
وی افزود: اهمیت این موضوع که در روایات متعددی به آن اشاره شده است تا بدانجا است که رسول اکرم(ص) امام جماعتی را که نمازگزاران امامت او را خوش نمی دارند، در ردیف افرادی قرار داده که زکات نمی دهند؛ از این رو برخورداری امام جماعت از مقبولیت و پذیرش اجتماعی در میان نمازگزاران عامل بسیار مهمی است تا او بتواند مسجد را در زمینه های گوناگون فعال و پرتحرک نماید.
*آشنایی با کارکردهای مسجد
حجت الاسلام منصوری در بخش دیگری از سخنان خود به کارکرد های مختلف مسجد اشاره کرد و اظهار داشت: برای مسجد، علاوه بر کارکرد اصلی آن که همانا محلی برای ارتباط با خداوند و برگزاری نماز جماعت است، می توان کارکردهای دیگری را نیز در نظر گرفت که یک امام جماعت باید با آنها آشنا باشد؛ از جمله این کارکردها می توان کارکرد آموزشی، فرهنگی، تبلیغی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، مبارزاتی و رسانه ای را نام برد.
فعال فرهنگی خوزستان، امام جماعت مساجد را محور و مرکز فعالیت های فرهنگی دانست و گفت: ائمه جماعات نباید تنها به اقامه نماز بسنده بلکه به عنوان مرکز و محور کار فرهنگی در منطقه خویش، مسجد را به عنوان سنگر کار فرهنگی مطرح کنند و همانگونه که پیامبر اکرم(ص) از تمام ظرفیت مسجد استفاده می کرد، امام جماعت نیز برای تبلیغ اسلام همه ابعاد فعالیت در مسجد را مد نظر قرار دهد.
امام جمعه شعیبیه، سلمان، ابوذر و ابن مسعود ها را تربیت یافتگان در مساجد خواند و ابراز داشت: پیامبر اکرم(ص) مسجد را به عنوان مرکز کادر سازی خود انتخاب و آن را محور کارهای دولت و انقلاب الهی خویش مطرح کرد و بسیاری از نیروهای مخلص و با ایمان از جمله سلمان، ابوذر، ابن مسعود نیز تربیت شدگان در مساجد هستند.
*آشنایی با دانش مدیریت
امام جمعه شعیبیه بر تدبیر امام جماعت در مدیریت مسجد تاکید و خاطر نشان کرد: یکی از مهم ترین مسائل در مسجد مدیریت آن است؛ با توجه به اهمیت برنامه ریزی در برنامه های دینی، فرهنگی و آموزشی مسجد، ضروری است که ائمه جماعات اولین برنامه ریز باشند تا بتوانند اهل مساجد را هم به منظور تقویت بنیه دینی و مذهبی آنان و هم به منظور بهره برداری در مسائل سیاسی و اجتماعی و ارتقای میزان آگاهی آحاد مردم مهیا سازند.
حجت الاسلام منصوری ادامه داد: رسیدن به اهداف مذکور نیازمند برنامه ریزی، سازماندهی امکانات و نیروها و نهایتاً کنترل و نظارت بر اجرای برنامه هاست؛ بنابراین آنچه مهم به نظر می رسد این است که ائمه جماعات با آگاهی کامل به مدیریت مسجد، علاوه بر مشورت با نمازگزاران و هیأت امنای مسجد، تصمیم نهایی را خود اتخاذ و اعمال نمایند.
وی تصریح کرد: اهمیت این موضوع تا آنجا است که رسول اکرم(ص) شخصاً مدیریت و امامت مسجد النبی را به عهده داشتند و در غیاب ایشان، مدیریت مسجد به عهده کسانی بوده است که به تشخیص آن حضرت صلاحیت امامت را داشته اند؛ اما متأسفانه امروزه مشاهده می شود که در برخی مساجد، امام جماعت هیچ گونه اختیاری نداشته و برخی از افراد با در نظر گرفتن سلایق خود هر برنامه ای را اجرا و یا منع می کنند.
سخن پایانی
حجت الاسلام منصوری، در پایان بر رفع موانع جذب جوانان به مسجد، تاکید کرد و گفت: ناآشنا بودن برخی از گردانندگان مسجد با شیوه های جذب جوانان و فنون تبلیغ در مقابل متنوع و جذاب بودن برنامه های بیرون؛ عامل مهمی در عدم جذب جوانان به مسجد می باشد از این رو امام جماعت باید بتوانند وقت بیش تری در جهت جذب افراد به مسجد به کار برده و توان اقناع فکری و مذهبی آنان را داشته باشند؛ چرا که اگر فردی جذب مسجد شود؛ اما نتواند از آن بهره مناسب ببرد، و از مسجد دلسرد شود، برای همیشه از مسجد روی گردان خواهد شد.