یکشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۸
سلفی ها درباره خطر شیعه دچار توهم شده اند / آنها مجری طرح های آمریکایی در منطقه هستند

حوزه / شیخ احمد کریمه گفت:من به حملات جریان های سلفی که از طرف دولت های حاشیه خلیج فارس و برای گسترش مذهب وهابیت صورت می گیرد، توجهی ندارم. این گروه برای گسترش تفکر افراطی گری تلاش و برنامه های آمریکایی صهیونیستی را در منطقه اجرا می کند.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، چندی قبل بود که شیخ احمد کریمه استاد فقه مقارن دانشگاه الازهر مصر، از راه اندازی نهاد تقریب در مصر خبر داد که این تصمیم با واکنش های مختلفی اعم از موافق و مخالف همراه شد.

اخیرا شیخ کریمه در مصاحبه با روزنامه الزمان عراق مجددا از عزم خود برای آغاز به کار این نهاد بعد از عیدفطر سخن گفت و تاکید کرد که مخالفان این نهاد، سلفی هایی هستند که از سوی برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس حمایت می شوند.

وی همچنین درباره شیعه هراسی و تبلیغات منفی علیه شیعیان در مصر موضع گرفت.

اختلاف الازهر و اوقاف مصر و برنامه هایی که در مصر برای تجدید گفتمان دینی انجام می گیرد، از دیگر موضوعاتی بود که شیخ کریمه در مصاحبه اش با "الزمان" مطرح کرد که ترجمه این مصاحبه تقدیم خوانندگان ارجمند می شود:

 

* چرا به فکر راه‌اندازی نهاد تقریب در این برهه زمانی افتادید؟

پراکندگی و فرقه گرایی که جهان عرب را تهدید می کند و به ویژه که عده ای برای تحقق اهداف توطئه های آمریکایی صهیونیستی در منطقه در پی ایجاد تفرقه مذهبی بین شیعه و سنی هستند؛ این ها دلایل اصلی برپایی این نهاد می باشد. این یک ایده جدید نیست بلکه این ایده از سال 1918شکل گرفت؛ زمانی که "شیخ شلتوت" شیخ الازهر اقدام به برپایی مؤسسه ای برای تقریب مذاهب نمود. این نهاد در عراق و لبنان وجود دارد و هدف این است که بین علمای امت اتحاد برقرار شود.

 

* آیا در تشکیل این نهاد کمکی از سوی دانشگاه الازهر دریافت کرده اید؟شیخ کریمه در مصاحبه با روزنامه الزمان عراق

این انجمن مستقل از الازهر و وزارت اوقاف مصر  است اما وابسته به مؤسسه ی "التفاؤل"  است که تحت نظارت وزارت همبستگی اجتماعی کار می کند. این انجمن کار خود را بعد از عید سعید فطر آغاز می کند.

 

*  همان طور که می دانید بعد از اعلام خبر تشکیل این نهاد، برخی به این ایده هجوم اوردند. پاسخ شما در مقابل تهاجم هایی که صورت گرفته چیست؟

من به حملات جریان های سلفی که از طرف دولت های حاشیه خلیج فارس و برای گسترش مذهب وهابیت حمایت صورت می گیرد، توجهی ندارم. این گروه برای گسترش تفکر افراطی گری تلاش و برنامه های آمریکایی صهیونیستی را در منطقه اجرا می کنند.

 

* گاهی مشاهده می شود که برخی نهادهای دینی در مصر علیه شیعیان موضع گیری می کنند. نظر شما درباره این موضع گیری ها چیست؟

بله برخی تلاش می کنند تا با مذهب تشیع مبارزه کنند و آتش درگیری را بین برادران شیعه و اهل سنت با هدف کسب رضایت دولت های حاشیه خلیج فارس شلعه‌ور سازند. این یک مسئله خطرناکی است که باید به آن توجه داشت زیرا نهادهای دینی باید به فکر تقریب و نزدیک کردن این دو مذهب باشد نه دوری و جدایی.

 

*  برخی می گویند که دوستان ایران در مصر برای گسترش مذهب تشیع و کتب شیعی کار می کنند؟

متأسفانه جریانی سلفی که فرهنگ دینی را نابود کرده است تلاش می کند تا با تبلیغات اینگونه وانمود کند که عده ای در نشر تفکر شیعی کار می کنند و در این زمینه بزرگنمایی می کنند. تمام سخنانی که در مورد اقدامات شیعیان در مصر گفته می شود، از توهمات سلفی هاست که برای کسب رضایت سلفی های داخل و خارج کشور گفته می شود.

 

* خبرهایی مبنی بر تصمیم رئیس جمهور مصر برای انتخاب شما به عنوان یکی از اعضای کمیته تجدید و توسعه گفتمان دینی منتشر شده است، این خبر تا چه حد صحت دارد؟

با وجود این که هیچگونه ابلاغ رسمی در این مورد به من نشده است، اما من این تصمیم را افتخاری برای خود می دانم و معتقدم که انتخاب بنده در کنار گروهی از اصلاح‌گران که در گفتمان دینی توانایی زیادی دارند، تصادفی و بی برنامه نبوده است؛ چراکه بنده برنامه هایی را برای اصلاح ساختار خطاب دینی آماده دارم.

 

* دیدگاه شما در مورد مفهوم تجدید گفتمان دینی براساس برنامه ای که آماده کرده اید چیست؟

باید گفتمان دینی دارای ساختار آموزشی باشد که آن اصالت خود را بدون تعصب حفظ کند و همچنین به زبان امروزی باشد اما اصل و ریشه خود را از دست ندهد. توسعه تبلیغات مسجدی و رسانه تخصصی دینی و تقریب بین مذاهب و جایگاه اقلیت های مذهبی در قانون اسلام نیز در این چارچوب قرار دارد.

 

* نظر شما در مورد انتقاداتی که در همین زمینه به الازهر صورت گرفته چیست؟

متأسفانه الازهر با مسئله تغییر و نوآوری در گفتمان دینی با اسلوب سنتی و منسوخ شده رفتار می کند. الازهر و وزارت اوقاف هرکدام راه خودشان را می روند و این مسئله باعث نبود ریاست مورد اعتماد در این مؤسسات شده است و باید بگویم که الازهر تا کنون در مساله تجدید گفتمان دینی شکست خورده است. این مسئله نیازمند برپایی یک هیئت مدنی مستقل است تا این مسئله را پی گیری کند.

 

* برخی معتقدند همایش هایی که در مصر برای مقابله با افراطی گری و تروریسم برگزار می شود، بی نتیجه بوده است، نظر شما چیست؟

متأسفانه این همایش ها که در آن سخنرانی می شود، رویکرد کاربردی ندارد زیرا بسیاری از کتاب هایی که در الازهر تدریس می شود مثل کتب "ابن تیمیه" و "محمدعبد الوهاب" پُر از افکار سلفی است. الازهر پیشنهادی را مبنی بر ساخت پایگاهی برای درمان تفکر افراطی گری ارائه داد و این پیشنهاد در لیست برنامه ها قرار گرفت اما عملی نشد.   

 

ترجمه: امیر کریمی

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha