به گزارش خبرگزاری «حوزه» از اصفهان، حجت الاسلام علی حق شناس، صبح امروز در جلسه اخلاق که با حضور اساتید و طلاب مدرسه سیدالشهداء(ع) اصفهان برگزار شد، اظهار کرد : یکـی از مباحثـی که در اخلاق طلبگی و دانشجویـی دارای اهمیت است و طلاب باید به آن توجه داشته باشند راه های تحصیل علم و دانش است.
وی با اشاره به حدیثـی از حضرت علـی(ع) مبنـی بر اینکه «العلم لا يحصل إلّا بخمسة أشياء أوّلها: بكثـرة السّـؤال و الثّانـي: بكثـرة الاشتغال و الثّالث: بتطهير الأفعال و الرّابـع: بخـدمة الـرجال و الخامس: باستعانة ذي الجلال»، بیان داشت: این پنج راه مکمل هم هستند و باید همـواره با هم باشند در غیر این صورت علم حقیقی حاصل نمی شود.
حجت الاسلام حق شناس در ادامه به تشریح و تفسیر این حدیث پرداخت و بیان کرد: بنا به فرموده امیر مومنان علی(ع) اولین مرحله، زیاد سئوال پرسیدن است که باعث ترقـی ذهن مـی شود و انسان با سئوال کردن به علم می رسد و همان طور که خداوند در قرآن می فرماید اگر نمی دانید از اهل ذکر سوال کنید و دومین مرحله وقت گذاشتن و برنامه ریزی داشتن است.
وی برای تبیین بهتر این موضوع به آیه 69 سوره عنکبوت اشاره کرد و گفت: این آیه انسان را ترغیب به جهد و کوشش و برنامه ریزی می کند و اگر این تلاش و جهد برای رضایت خدا و در راه خدا باشـد خداونـد او را به راه خـود مـی برد و از لغـزش های او جلوگیری مـی کند و همچنین نزول امدادهای غیبـی که اینها بهترین و نیکوترین کمک ها از جانب خداوند است.
استاد حوزه علمیه اصفهان خاطر نشان کرد: ممکن است این دو راه از طریق رفتن به حوزه و یا دانشگاه حاصل شود، اما شخص به آن نور علم و شناخت حقیقی نمی رسد و لازمه آن تطهیر افعال و داشتن تقوا است که به گفته حضرت علی(ع) سومین مرحله برای به دست آوردن علم است.
حجت الاسلام حق شناس با اشاره به آیه 29 سوره انفال گفت: اگر خدا ترس و پرهیزکار شوید، خداوند به شما فرقان مـی بخشد که همان بصیرت و درک بالاست و نور علمـی است که به شناخت حقایق منجر می شود.
وی در ادامه افـزود: برای یافتـن راه تقـوا بهترین راهنما آیات 70 و 71 سوره احزاب است که خداوند راه و روش متقـی شدن را به خوبـی در این آیات بیان مـی کند ومی فرماید: اگر خدا ترس و پرهیزکار شوید خداوند اعمال شما را به لطف خود اصلاح می کند و همچنین از گناهان شما می گذرد.
استاد حوزه علمیه اصفهان تصریح کرد: همنشینـی با انسان های اندیشمنـد و خدمت کـردن به آنها را با توجـه به سخن حضرت علـی(ع) از دیگـر راه های رسیـدن به علم برشمـرد و از طلاب خواست با افـراد اندیشمند و اهل تفکر معاشرت داشته باشند تا از آنها درس اخلاق و زندگی بگیرند.
وی در پایان پنجمین راه را کمک گرفتن از خداوند برشمرد و در ادامه راهکارهایی را برای کمک گرفتن از خداوند ارائه کرد.