به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه به نقل از پایگاه یمانیون، عربستان در سال های اخیر شاهد اعتراض ها و تظاهرات های مردمی گسترده به ویژه در منطقه الشرقیه و به صور خاص در قطیف و عوامیه بوده و مردم این مناطق خواستار اصلاحات سیاسی و احترام نظام به آزادی ها به ویزه آزادی اعتقادات و آزیادی بیان شده اند.
آتش این اعتراض ها پس از آن شعله ور شد که مسئولان عربستان شیخ نمر باقر النمر را در سال 2016 اعدام کردند؛ اقدامی که در پی آن جنبش های مردمی متعددی مانند جنبش 21 آوریل و 7 رمضان شکل گرفت و البته این جنبش ها نیز همچون همیشه با سرکوب شدید نیروهای امنیتی روبرو شد.
یکی از جنبش هایی که تاثیر زیادی در مواجهه با نظام آل سعود داشت، جنبش 15 سپتامبر بود که عرصه ظهور آن شبکه های اجتماعی به ویژه توییتر بود و مسئولان سعودی را بر آن داشت که حملات رسانه ای گسترده ای را علیه این جنبش انجام دهند.
این جنبش پس از آن ایجاد شد که سعود القحطانی مشاور پادشاه عربستان در یادداشتی از مردم عربستان خواست علیه نظام قطر تظاهرات کنند. پس از این اظهار نظر قحطانی، مخالفان نظام عربستان به سرعت به این دعوت واکنش نشان دادند و از آن به عنوان دلیل علیه سیاست های رسمی عربستان در ممنوع ساختن هرگونه تظاهرات مردمی استفاده کردند.
اکنون تمام قرائت و دلائل نشان می دهد که شکاف و اختلاف وسیعی میان بخش زیادی از مردم عربستان و نظام سعودی وجود دارد و در این میان روند فزاینده تبلیغات فکری وهابیت نیز موجب تعمیق این شکاف شده است.
از سوی دیگر نقش گسترده حقوق بشر توسط نظام عربستان و اقدامات خودسرانه آنها در محدود ساختن آزادی های دینی، فرهنگی و اجتماعی نیز باعث شده ناظران به این نتیجه برسند که اگر ریاض به فکر جبران اشتباهات استراتژیک خود نباشد، ادامه یافتن اوضاع سیاسی موجود در عربستان امری غیرممکن است.
لازم به اشاره است که اعتراض های مردمی در عربستان فقط منحصر به اصلاحات سیاسی داخل کشور نیست، بلکه مردم علاوه بر این خواستار توقف سیاست های عقیم و ناکارآمد ریاض در تمام منطقه هستند؛ چراکه مردم بر این باورند که این سیاست ها منجر به برهم زدن امنیت و ثبات کشورهای زیادی همجون عراق، یمن و سوریه شده است.
اکنون اعتراض های مردم عربستان پس از ولایت عهدی محمد بن سلمان افزایش یافته واین به خاطر سیاست های ویرانگر این شاهزاده سعودی می باشد.
مخالفان نظام عربستان بر این باورند که وعده های نظام عربستان در مورد اصلاحات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی فقط سرابی است که نمی توان روی آن حساب کرد و هدف از آن وقت کشی و کور کردن مخالفان و کاستن از شدت انتقادات علیه نظام و رهایی از اعتراض سازمان های حقوق بشری بین المللی می باشد.
به تازگی نیز جنبش مردمی 15 سپتامبر از طیف های مختلف مردمی خواسته روز شنبه 23 سپتامبر(امروز) دست به تظاهرات زده و خواستار اصلاحات سیاسی و اجتماعی شوند و مسئولان عربستان نیز در واکنش به این جنبش مردمی، دسترسی مردم به شبکه های اجتماعی را محدود ساخته اند تا از میزان تاثیر آن بکاهند.
آل سعود در گسترش جنبش های مردمی در عربستان به شدت هراس دارند و می دانند که این اعتراض ها و جنبش ها موجب تقویت انتقادهای داخلی و خارجی علیه نظام آل سعود می شود و این به خاطر موارد متعدد و بی شمار نقض حقوق بشر توسط این نظام می باشد و در این زمینه عربستان شمار زیادی از اساتید دانشگاه و فرهنگیان و نویسندگان و فعالان اقتصادی و مبلغان و شعرا و اهالی رسانه را بازداشت کرده است و البته کسی از تعداد این افراد و اتهام آنها آگاهی ندارد.
ناظران بر این باورند که انصراف محمد بن سلمان از مشارکت در نشست عمومی سازمان ملل در درجه اول به خاطر ترس و واهمه او از افزایش وخامت اوضامت اوضاع سیاسی و امنیتی در داخل کشور است، زیرا وی به خوبی می داند که مردم از به حاشیه رفتن و شایع شدن حقوق خود ناراضی هستند.
جنبش 15 سپتامبر نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرده که مردم از بیکاری و فقر و محرومیت از منزل مسکونی رنج می برند و اینکه این مردم نیز در میلیاردها دلاری که در راه جنگ و خرید سلاح هزینه می شود، سهم دارند.
امروز نظام عربستان تدابیر امنیتی ویژه ای را برای سرکوب هرگونه اعتراض مردمی در نظر گرفته است و پیشاپیش نیز تعداد زیادی از رهبران مردمی را به اتهام رابطه با قطر و اخوان المسلمین بازداشت کرده و از سوی دیگر برخی شخصیت های وابسته به جریان وهابی تکفیری را مامور کرده به تبلیغات علیه جنبش مردمی بپردازند و علیه این جنبش ها فتوا بدهند.