سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ |۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 5, 2024
شیخ محمد بن علی مرعی

حوزه/ شیخ بن علی مرعی گفت: در مذهب شافعی رابطه حاکم و رعیت به صورت فرمانبرداری مطلق تعریف شده، اما اگر دستورات حاکم بر خلاف دستورات شرع باشد، نباید از آن اطاعت کرد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، مجله اعتصام یمن در تازه ترین شماره خود با یکی از علمای این کشور به نام شیخ محمد بن علی مرعی مفتی استان حدیده و مؤسس دانشگاه علوم شرعی گفت‌وگو کرده است.

شیخ بن علی مرعی از علمای میانه رو یمن و از مخالفان افراط گرایی و تکفیر است که مذهب شافعی دارد. وی در این گفت‌وگو به پرسش های مختلفی درباره مسائل داخلی یمن، دانشگاه علوم شرعی و تجاوز عربستان به یمن و تلاش آمریکا برای از بین بردن انقلاب مردم و چپاول ثروت‌های این کشور پاسخ می‌گوید.

این گفت‌وگو در حالی انجام شده که استان حدیده همچنان از محاصره و تحریم شدید ائتلاف عربستان رنج می برد و مردم این منطقه برای به دست آوردن لقمه نانی که از راه صیادی به دست می آید مشقت فراوانی متحمل می شوند و قایق های ماهیگیری آنها هدف موشک های دشمن قرار می گیرد.

ترجمه گفت‌وگو بدین شرح است:

 

دانشگاه علوم شرعی در چه سالی و با چه هدفی تاسیس شد؟

این دانشگاه 27 سال پیش تاسیس شد و تدریس و آموزش علوم شرعی را آغاز کرد و برنامه و روش آموزشی آن برگرفته از برنامه دانشگاه "مدینة زبید" و الازهر است و هدف از تاسیس آن آموزش علوم شرعی بود که می رفت فراموش شود و در این دانشگاه فقه شافعی و زیدی به صورت مقارن تدریس می شود.

 

امروز جوانان به سوی جریان های منحرفی مانند سکولاریسم، لیبرالیسم، بهائیت، قادیانیه و غیره گرایش پیدا می کنند و بهانه آنها نیز این است که دین با جریان زندگی معاصر همراه و متناسب نیست. علما چه نقشی می توانند در اصلاح و تعدیل این نظریه اشتباه و انحرافی داشته باشند تا زمینه بازگشت جوانان به دین فراهم شود؟

انحراف جوانان و دوری آنها از آموزه های دینی به خاطر سهل انگاری پدران آنها در اهتمام به آموزش دینی فرزندان صورت می گیردو ما می بینیم والدین برای فرزندان خود به دنبال معلم انگلیسی و ریاضی و فیزیک و شیمی می گردند، اما اعتنایی به آموزش دینی فرزندان خود و بیمه کردن آنها با اعتقادات اسلامی و علوم دینی ندارند و از این رو برخی جوانان دچار انحراف اعتقادی شده اند که باید پدران آنها را سرزنش کرد البته مسئولان نیز باید برنامه آموزشی را مورد بازنگری قرار دهند و در صورت نیاز آن را اصلاح کنند تا در این متون، قرآن و علوم دینی مورد اهتمام ویژه باشد و اعتقادات دانش آموزان را تقویت کند، زیرا کافران و دشمنان دین به دنبال دزدیدن جوانان مسلمان هستند و با هر ابزاری با اسلام مبارزه می کنند تا جوانان از اسلام دور شوند.

 

آیا شافعیه فقط یک مدرسه فقهی است با مکتبی فکری است؟ و نظر شافعیه در مورد حدود رابطه میان رعیت و حاکم چیست؟ و سؤال دیگر اینکه آیا تصوف یک مذهب است؟ چرا شما تصوف را به قبوریه متهم می کنید؟

شافعیه یک مدرسه فقهی است که مانند سایر مذاهب، اصول و قواعد خود را دارد و طلبه در این مدرسه فقهی احکام شرع را در زمینه عبادات و معاملات فرا می گیرد.

اما در مورد نظر شافعیه در مورد رابطه میان رعیت و حاکم، این رابطه به صورت فرمانبرداری مطلق است به شرط آنکه دستورات حاکم بر اساس دستوراتی باشد که از جانب خداوند و پیامبرش آمده، اما اگر دستورات حاکم بر خلاف اینها باشد نباید از آن اطاعت کرد.

در مورد تصوف هم باید بگویم که عبارت است از پایبندی به دستورات اسلام به همراه ورع و دوری از شبهات و التزام به روش هایی مانند ذکر و ترک حرام.

تصوف مذهب فقهی نیست، بلکه نوعی سلوک و طی طریق به سوی خداوند عزوجل است و ویژه مذهب مشخصی نیست، زیرا جوهر فقه همان التزام به آموزه ها و دستورات دینی است و همین خلاصه تصوف است و بر این اساس می بینیم که علمای اسلام از تمامی مذاهب اهل تصوف هستند تا از این طریق سلوک معنوی کنند و می بینیم علمای حنفی و مالکی و زیدی و شافعی و حنبلی و سایر مذاهب اهل تصوف هستند.

البته صوفیه آن گونه که برخی جوانان می گویند قبرها را پرستش نمی کنند و آنچه که برخی مردم در مورد زیارت قبور انجام می دهند بر اساس موافقت شارع مقدس است؛ چراکه در صحیح بخاری آمده که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم هر هفته به زیارت بقیع می رفت و می فرمود زیارت قبور انسان را به یاد قیامت می اندازد و در حدیث دیگر نبوی آمده که من در گذشته شما را از زیارت قبور نهی کرده بودم، اما اکنون قبرها را زیارت کنید که شما را به یاد قیامت می اندازد.

 

مردم یمن چگونه می توانند میراث فکری و تمدن بی نظیر خود را در مدرسه شافعی و زیدی حفظ کنند؟

یمنی ها می توانند با تقویت مکتب اعتدال و میانه روی برگرفته از سیره پیامبر مصطفی(ص) و تاسیس مدارس تربیتی برای پرورش کودکان و نوجوانان و جوانان میراث فکری و تمدن خود را حفظ کنند و علاوه بر این باید متون آموزشی خودرا اصلاح کنند.

 

هدف دشمنان از حملات هوایی و دریایی به حدیده و کشتن صدها نفر از شهروندان بی گناه و بی دفاع این شهر چیست؟

حدیده نیز مانند شهرهای دیگر یمن هدف دشمنان است. آنها تمام کشور و ملت یمن و زیرساخت ها و راه ها و پل ها و کارخانه ها و اردوگاه ها را هدف قرار داده اند و هیچ کدام از ملت یمن از این حملات در امان نیست و حدیده نیز از این حملات در امان نبوده و تمام راه ها و پل ها و کارخانه ها و مردم و خانه های این شهر هدف حملات دشمن واقع شده و دشمنان ما در شادی و عزا به این مردم حمله می کنند و تا کنون صدها نفر را به شهادت رسانده اند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha