به گزارش خبرگزاری«حوزه»، یکی از وجوه شکرگزاری، استفاده صحیح و مطلوب و بهینه از نعمت هاست و به میزانی که استفاده از این مواهب طبیعی و یا نعمت های الهی در زندگی ناقص و یا ناصحیح باشد به همان نسبت در شکرگزاری کوتاهی و یا کفران نعمت شده است.
{ وَلَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْأَرْضِ وَجَعَلْنَا لَكُمْ فِيهَا مَعَايِشَ ۗ قَلِيلًا مَا تَشْكُرُونَ}(اعراف،10) و به درستی که ما همه امکانات بهره گیری را در روی زمین به شما دادیم و وسائل اقتصاد و معیشت زندگی را برای شما فراهم ساختیم، اما شما چه اندک سپاس گزاری می کنید!
مسئله اقتصاد و معیشت یکی از پایه های اصلی زندگی انسان است که بدون آن سیر تکاملی در دیگر بخش ها حتی معنویات هم ممکن نیست، بنابر این طبیعی است که جامعه در مسائل و تراکنش های اقتصادی حساس و پیگیر باشد.
در التهابی که روزهای اخیر به سبب نوسانات ارزی پدید آمد، متاسفانه بیش از 40% از ارزش پول ملی کاسته شد و این موضوع اتفاق کوچکی نیست که انسان بتواند براحتی از کنار آن بگذرد.
روز گذشته (20/1/97) به مناسبت سال نو، دیدار هایی با پنج نفر از مراجع عظام تقلید داشتم و در این دیدار ها اولین کلامی که به میان می آمد، بحث بهم ریختگی وضعیت اقتصادی کشور در اثر نرخ ارز و دلار بود و پیدا بود که عموماً از این شرایط پدید آمده نگران بودند و البته چون این دیدار ها خصوصی بود قصد بیان مطالب آنان را ندارم و در حکم امانت است، گرچه برخی آشکارا مواضع خود را اعلام کرده و یا خواهند کرد.
این مطلب را از این حیث بیان کردم که برخی تصور نکنند بزرگان دینی نسبت به سرنوشت معیشت مردم بی تفاوت هستند و اتفاقاً بسیار حساس و نگران اوضاع اقتصادی مردم بوده و از اینکه هر روز اقشار کم درآمد، ضعیف تر و فقیر تر می شوند ناراحت اند.
اما واقعیت این است که این آشفتگی و به هم ریختگی اوضاع اقتصادی، بخش مهمی از آن به عملکرد تیم اقتصادی دولت و در رأس آنها بانک مرکزی برمی گردد، بانک مرکزی ستون قائمه اقتصاد کشور است و تصمیمات او اثر گذار و تحرک و پویایی او و یا خمودی اش اثر مستقیم در شرایط اقتصادی جامعه دارد و از این رو نباید تصور شود که بانک مرکزی هم یک بانک، مانند سایر بانک هاست و همانطور که از اسمش پیداست، مرکزیت فعالیت های اقتصادی را عهده دار است.
اگر اعتراضات چندین ماهه مال باختگان مؤسسات مالی و اعتباری را سال گذشته شاهد بودیم که بستر اولیه را برای آشوب و بلواهای دی ماه فراهم کرد، بی تحرکی و یا کم کاری بانک مرکزی در آن کاملا مشهود بود و با بی اعتنایی که به مالباخگان می کرد و یا کمتر حرکت اقناعی از آنان مشاهده می شد، خود به خود انتظار مردم را به سر می برد و موضوع مطالبات شخصی مردم را را تبدیل به یک بحران سیاسی اجتماعی می کرد و حال آنکه با تدبیر های لازم می توانستند بسیاری از مسائل را با آرامش حل کنند اما بی تفاوتی آنان موجب شد که جمع و حل آنها برای نظام هزینه ایجاد کند.
شاید مسئولان بانک مرکزی بگویند مجوز های مؤسسات مالی و اعتباری را دولت گذشته داده و به ما مربوط نیست و حال آنکه همه می دانند این حرف منطقی نیست، و بالاخره هر مجوزی زمانی و در دولتی گرفته می شود، اما وظیفه نظارتی دولت ها همیشه پا برجاست، چرا شما نسبت به تخلفات این موسسات به موقع روشنگری نکردید!؟ چرا با آنان مماشات کردید؟ گرچه بسیاری بر این باورند که این مؤسسات مالی و اعتباری در حقیقت حیاط خلوت بانک مرکزی هستند و ابزار بسیاری از فعالیت های غیر قانونی آنهاست! اما انتظار می رفت که در این دولت در بانک مرکزی تحولاتی صورت پذیرد و خانه تکانی واقعی رخ دهد و باند هایی که به هم تنیده اند، در سرنوشت پول و اقتصاد مردم و کشور مؤثر نباشند، که متأسفانه تفاوت چندانی پیدا نکرد و در خوشبینانه ترین شکل، بی تحرکی، مماشات کردن و سکوت طولانی مسؤلان این بانک در مهمترین رخ داد های اقتصادی همواره بیشترین ضربه ها را به اقتصاد کشور زده است.
در همین نوسان ارزی اخیر که بی سابقه بود و حیرت همگان را برانگیخت، بعد از سکوتی طولانی، ریاست بانک مرکزی افاضه فرمودند که بله انشاالله دلار متعادل می شود! یعنی واقعا شما مسئله را به همین سردی می بینید!؟ مگر 2% افزایش داشته که بگوییم طبیعی است و متعادل می شود، در ظرف کمتر از یک ماه حدود 40 الی 50 درصد از ارزش پول ملی کاسته شده! و حال آنکه در چنین شرایطی مسؤلان بانک مرکزی خواب نباید داشته باشند ولی می بینیم در کمال آرامش در همین روزهای پر تلاطم ارزی مشغول دید و بازدید های نوروزی هستند!
بنده چند سال پیش دو مقاله تحت عنوان ((لزوم مبارزه با مفاسد مؤسسات مالی و اعتباری غیر مجاز مجاز)) و ((سؤ استفاده مؤسسات مالی و اعتبای از اسماء اهل بیت (ع) )) نوشتم و وظیفه ای که از باب امر به معروف و نهی از منکر احساس می کردم، هشدار لازم را دادم ولیکن در همان وقت مبارزه جدی با این مؤسسات را شاهد نبودیم و آنقدر بانک مرکزی به این مؤسسات فرصت داد تا می توانند جیب مردم را خالی کنند! و حال آنکه برخورد اولیه با این مؤسسات باید توسط بانک مرکزی انجام می شد و مجوز های موقتی آنان باطل می شد و به مردم هم اطلاع رسانی صحیح می شد که سرمایه های خود را در آنها اندوخته نکنند و اگر هم اطلاع رسانی مختصری می کردند بسیار کمرنگ از باب رفع تکلیف بود و برخورد جدی با آنها مشاهده نمی شد.
یک نمونه از تخلفات یکی از همین مؤسسات مالی و اعتباری را چها رسال پیش در جریان بودم که حکم جلب تمام اعضای هیئت مدیره آن توسط قوه قضائیه صادر شده بود و دو نفرشان هم زندان بودند و مابقی هم فراری بودند،دادستان مربوطه، معاونت نظارتی بانک مرکزی را به دفترش دعوت کرد و اورا در جریان تخلفات آنان گذاشت به این امید که بانک مرکزی جلوی فعالیت مجدد آنها را سد کند، اما هیچ اتفاقی نیفتاد و اصلاً برای بانک مرکزی مهم نبود که اعضای هیئت مدیره یک مؤسسه مالی و اعتباری همه زندان و یا فراری باشند و همچنان هم آن مؤسسه به فعالیت ادامه داد!
اگر قضایای آشوبها و بلواهای دی ماه گذشته واکاوی شود، سهم بانک مرکزی و بی تفاوتی هایش در ایجاد بستر نارضایتی ها بسیار زیاد است و باید به علت این کوتاهی ها رسیدگی شود.
ای کاش برخی حساسیتها که نسبت به برخی ظواهر دینی داریم نسبت به از بین رفتن اموال مردم و از بین رفتن ارزش پول کشور هم داشتیم!
به هرحال مسؤلان اقتصادی و مخصوصا بانک مرکزی باید نسبت به خسرانهایی که به مردم، کشور و نظام وارد می شود پاسخگو باشند.
مطمئناً اگر ما می خواهیم مردم ما با ایمان باشند و با انقلاب اسلامی همچنان همراه باشند، لازمه اش این است که در عرصه اقتصادی به آنها ظلم نکنیم، معیشت زندگی آنان را تنگ و کوچک نکنیم و بدانیم که حفظ مال مسلمین همانند حفظ جانشان مهم است و کاری نکنیم که با سیاست های غلط اقتصادی فقر را در جامعه توزیع کنیم! استفاده از افراد آگاه و قوی برای مدیریت های اقتصادی کشور مخصوصاً بانک مرکزی بسیار ضروری است والبته مشورت با کارشناسان و استفاده از نقطه نظرات صاحب نظران و فعالان اقتصادی می تواند راهگشای برخی تنگناهای وضعیت فعلی باشد.
گرچه این باور را داریم مردم عزیز ما که بارها از جان گذشتگی های خود را در حفظ و حراست از انقلاب نشان داده اند، هیچگاه نخواهند گذاشت که دشمن از دریچه اقتصاد، آنان را به شکست بکشاند و انقلاب اسلامی به برکت خون شهیدان تا ظهور موفورالسرور حضرتش باقی خواهد ماند.
إِنْ أُرِيدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ ۚ وَمَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللَّهِ ۚ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ
مرتضی نجفی قدسی
نظر شما