یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۰
عالمی که مدرسه علمیه را از دست رضاخان نجات داد

حوزه/ از سیاست های ضد دین رضا خان یکی تبدیل مدارس علمیه به مدارس دولتی بود که مدرسه علمیه شمس اهر نیز یکی از آنان بود و آیت الله نجفی آن را از دولت پهلوی پس گرفت و احیاء نمود.

خبرگزاری «حوزه» آیت الله نجفی عالمی وارسته و به عالم قدس پیوسته بود که بیش از یک قرن از عمر گرانمایه اش را صرف جلب رضای خالق و خدمت به خلق نموده و با کارنامه ای درخشان و در نهایت گمنامی زندگی کرد.

تولد و تحصیل

آیت الله حاج شیخ حسین نجفی اهری در سال 1282 قمری در خانواده ای پارسا و ساده زیست در شهرستان اهر دیده به جهان گشود.

در ده سالگی با تشویق والدین محترم مشغول کسب علوم دینی در حوزه اهر شد و نصاب، گلستان سعدی، صرف و نحو، منطق، معانی و بیان و بخشی از اصول و فقه را نزد آیت الله میرزا مجتهد اهری و ملا جواد اهری خواند.

در 22 سالگی وارد حوزه علمیه تبریز شد و به مدت نه سال در آن جا  به کسب فیض مشغول بود. در سال 1313 و در حالی که سی و یک سال داشت، به جمع متاهلین پیوست  و اندکی بعد برای تکمیل دانش و تقوایش به دیار ولایت، نجف اشرف کوچ کرد. قبل از سفر خواب می بیند که در حرم ملکوتی حضرت ابا عبدالله هست و از قضا چند روز بعد خوابش تعبیر می شود.

آقا نجفی اهری در حوزه کهنسال نجف اشرف مدت مدیدی خوشه چین خوشه چین خرمن علمایی چون صاحب عروه، صاحب کفایه، آقا سید ابواحسن اصفهانی و آقا شیخ محمدحسین نائینی بود. او پس از تحمل سالها رنج و مشقت موفق به کسب اجازه اجتهاد و نقل روایات از اساتید فوق الذکر شد.

شاگردان و تالیفات

آیت الله نجفی اهری مدت ها در مسجد هندی و مقبره صاحب عروه، کرسی تدریس بر پا نمود و فقه و اصول را برای طلاب افاضه می فرمود. از جمله شاگردان ایشان می توان به شیخ عبدالعلی آخوند اهری، مرحوم سیدصادق آل محمد اهری، حاج میرزا یداله دهقان ، حاج آقا بخارایی، نجومی و حاج آقا دهدشتی اشاره نمود.

از قلم آن عالم  فرزانه، آثاری به ثبت رسیده که می توان رساله عملیه، حدیقه الاحباب، شجره طوبی، شرح رسائل و مکاسب، رد بهائی گری، مناسک حج، آیا قرآن قابل  ایراد است؟ را نام برد.

آقا نجفی سر انجام بر اثر مسائلی از جمله سختی معیشت که بنا  به نقل خودش گاه برای خرید ضروریات غذایی مجبور به فروش کتاب هایی می شد، در سن شصت و هفت سالگی به زادگاهش مراجعت کرد و مرجعیت دینی و اجتماعی یافت.

احیاء مدرسه علمیه

از سیاست های ضد دین رضا خان یکی تبدیل مدارس علمیه به مدارس دولتی بود که مدرسه علمیه شمس اهر نیز یکی از آنان بود و آیت الله نجفی آن را از دولت پهلوی پس گرفت و احیاء نمود.

کارنامه مبارزاتی

در مورد زندگی مبارزاتی آقا نجفی اهری می توان به همراهی ایشان با بزرگان نجف در نهضت مشروعیت و نیز به حمایت همه جانبه از حضرت امام خمینی (ره) در نهضت اسلامی اشاره نمود.

در سال 43 که رژیم شاهنشاهی، حضرت امام را پس از سخنرانی دستگیر و بازداشت کرد، آیت الله اهری شبانه اعلامیه ای صادر نمود و ضمن محکوم کردن رژیم، مردم را دعوت به قیام نمود و خود به همراه آیت الله سید جعفر بنی هاشمی به تهران عزیمت نمود.

سفر ابدی

این عالم ربانی سرانجام پس از صد و چهار سال زندگی با برکت در سال 1345 شمسی دعوت حق را لبیک گفت و در جوار رحمت الهی آرامش ابدی یافت. پیکر پاک آن مرحوم به قم منتقل و در قبرستان ابوحسین دفن شد.

عاش سعیدا و مات سعیدا

منبع: ستارگان حرم، جلد 6

 

 

 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha