به گزارش خبرگزاری «حوزه» از اصفهان، حجت الاسلام و المسلمین شمس الله مریجی، صبح امروز در جمع مدیران دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با بیان دیدگاه های موجود نسبت به علوم انسانی اظهار کرد: در حال حاضر چهار دیدگاه در این زمینه وجود دارد، دیدگاه اول می گوید که همه باید از علوم انسانی موجود استفاده کنیم، دیدگاه دوم معتقد است که علوم انسانی غربی کفریات است و باید کنار گذاشته شود.
وی ادامه داد: دیدگاه سوم تفصیلی است یعنی مطالب مفید علوم انسانی غربی را استفاده نموده و مطالب غیر مفید کنار گذاشته شود و دیدگاه چهارم، مونتاژی ها هستند که معتقدند باید بخش مادی علوم انسانی را وارد کنیم و سپس معنویات را خودمان اضافه کنیم.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم افزود: راهکار اساسی، تولید علم است و ما برای تولید علم باید بدانیم علوم غربی چه می گویند. باید بررسی کنیم که آیا علوم انسانی غربی در کشورهایشان مورد تأیید هست یا خودشان نیز نقد می کنند؟
وی با بیان این که در ایران برخی از نظریات که در علوم انسانی تدریس می شود، در غرب مورد نقد واقع شده، ولی ما اینها را شناسایی نکرده ایم، بیان داشت: برخی اوقات این نظریات به لحاظ منطقی قابل دفاع نیست؛ میز اسلامی سازی در تلاش است ضعف گفتمان را برطرف کند و مسئله این است که یک گفتمان انتقادی ایجاد کنیم و اسلامی سازی علوم انسانی با آنچه مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) انتظار دارند، بسیار فاصله دارد.
رئیس میز اسلامی سازی علوم انسانی در ادامه به معرفی اعضای حقیقی و حقوقی میز پرداخت و افزود: در این میز اساتید برجسته ای از دانشگاه های برتر کشور در رشته های اقتصاد، حقوق، علوم قرآنی، جامعه شناسی، فلسفه و علوم اجتماعی حضور دارند. دکتر مریجی اظهار داشت : مسئله اصلی میز اسلامی سازی علوم انسانی، ضعف گفتمان انتقادی و رویکرد اسلامی در ساحت های معرفتی و فرهنگی علوم انسانی است و سپس به تشریح برنامه های متناسب با مسئله میز پرداخت.
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در بخش دیگری از صحبت های خود ابراز کرد : باوری به غلط وجود دارد که تمامی علوم انسانی پدید آمده در غرب، خلاف دین است.
وی افزود: حضرت آیت الله جوادی آملی تعبیری دارند که دین دستور العملی دارد که ابزار کشف آن عقل و نقل است. مقابل هم قرار دادن علم و دین غلط است. علم خودش ابزار کشف دین است، بنابراین عقل و نقل را می توان در کنار هم قرار داد. حتی در مورد علم تجربی نیز صادق است، یعنی اگر از طریق علم تجربی یک قانون استنباط شود، اگر خلاف آن عمل شود، خلاف شرع انجام شده است.
وی ادامه داد: اسلامی سازی بدین مفهوم است که می توان از وحی و نقل برای مواقعی که احتمال خطا وجود دارد، استفاده نمود، زیرا علم تجربی مبتنی بر مشاهده و حس است و حس نیز خطاپذیر می باشد.
حجت الاسلام والمسلمین مریجی در پایان گفت: مسئله اصلی ما تولید علم است و باید از همه ظرفیت ها برای تولید علم استفاده کرده و از همکاری بیشتر با شعبه اصفهان در راستای نیل به اهداف میز اسلامی سازی علوم انسانی بهره خواهیم برد.