به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در همدان، زهرا صادقیان، استاد حوزه علمیه خواهران، امروز در نشست «سیمای زن در قرآن»، در مدرسه عالی فدک همدان برگزار شد، اظهار کرد: در سدههای اخیر خیزشها و جنبشهایی برای تساوی حقوق زن و مرد در غرب پدید آمده که اوج آن درفمنیسم و نهضت آزادی زن مشهود است که حرکت این گروهها در مواردی نیز قرین توفیق بود اما باید دید که این موفقیت برای زن دستاوردی داشته و تا چند اندازه باعث کاهش قید و بندهای اجتماعی و ستمهای تاریخی شده یا اینکه این موضوع خود زمینهای برای بهرهکشی بیشتر از زن شده است؟
وی ادامه داد: در همین جهت متأسفانه به طور ناخودآگاه شبهاتی در جهان اسلام زمزمه شد و از وضعیت نامطلوبی که زنان در جوامع اسلامی داشتند که ناشی از عادات و رسومات غیردینی تحمیلشده است نهایتسوء استفاده را کردند بهگونهای که علیه دین و برخی از احکام اسلامی تبلیغات گستردهای راه انداختند.
صادقیان عنوان کرد: با توجه به اینکه تفکر اسلامی از نگرش والا و جامعی نسبت به زن برخوردار است، میتواند آرمان مطلوب زنان و جامعه بشری را تحقق بخشد در این میان وظیفه روحانیون، طلاب و پژوهشگران دینی است که با استفاده از منابع اولی و مورد قبول به نگرش ناب دینی دست یافته و آن را به جامعه عرضه کنند.
استاد حوزه خواهران اذعان کرد: این گونه باید به شبهات وارده پاسخ گفت تا قشر عظیم و بیبدیل زنان با استفاده از فرهنگ دینی و در پرتو قرآن به جایگاه بلند انسانی خویش ارتقاء یافته و به حقوق مناسب و لایق آفرینش زیبی خود دست یابد.
تفکر مشابهت زن و مرد، موقعیت انسانی زن را لگدمال میکند
وی اضافه کرد: اگر جایگاه زن را از نگاه ارزش در مجموعه جهانبینی اسلام مشخص کنیم، مسائل حقوقی و فرعی دیگر قابل حل خواهد بود و مسئله ارزش زن از دو جهت قابل طرح است: نخست برون دینی و دو درون دینی.
صادقیان با بیان اینکه از دیدگاه برون دینی دین به صورت یک مجموعه واحد مورد بررسی قرار میگیرد، خاطرنشان کرد: ما در این جلسه از نگاه دروندینی به این مسئله میپردازیم و حقانیت دین، اعتقاد و ایمان زن مسلمان را مفروض میداریم لذا باید احکام دینی را از گرد و غبار تأثیر سنتها و عادات پاک کرد.
وی تصریح کرد: بارزترین خصوصیت تفکر غربی در این مسئله مشابهت زن و مرد است که این نه تنها تأمینکننده حقوق زن و نشاندهنده جایگاه او نیست بلکه عملا به زیان زن است و اینگونه موقعیت انسانی و خانوادگی او لگدمال میشود.
استاد حوزه علمیه خواهران گفت: این دیدگاه در سایه نادیده گرفتن تفاوت ساختمان جسمی و روحی زن، تلاش بر انکار مادی بودن و زن بودن او میکند در حالیکه قرآن کریم هنگامی که سخن از آفرینش زن و مرد به میان میآورد، زن و مرد را از یک سرشت و طبیعت معرفی میکند که بر اساس دیدگاه اسلامی تمام آفریدهها برای انسان و انسانها برای هم زینت هستند.
وی تأکید کرد:آیات قرآن کریم گاهی عمومیت دارد و لفظ ناس، انسان و من را به کار میبرد و گاه سخن از مرد دارد که به دلیل فرهنگ محاوره عرب لفظ مردان را مخاطب قرار داده و گاه که پای ارزش و عمل به میان است، سخن از زن و مرد است.
تقوا عامل قرب الهی برای همه است
وی با بیان اینکه در قرآن کریم هنگامی که سخن از مقام خلقت، عمل و پاداش است بین مرد و زن تفاوتی نیست،افزود: قرآن کریم در آیه ۱۳ سوره حجرات میفرماید: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَی وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ ؛ ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و ملت ها و قبیله ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید. بی تردید گرامی ترین شما نزد خدا پرهیزکارترین شماست. یقیناً خدا دانا و آگاه است.»
صادقیان تصریح کرد: قرآن بین زن و مرد از نظر تدبیر شئون اجتماعی و دخالت اراده بین زن و مرد تساوی برقرار کرده است چنانچه در آیه ۲۸۶ سوره بقره آن را به خوبی تبین کرده و فرموده است: لَا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا.
وی افزود: درخصوص موقعیت اجتماعی زن خداوند او را نادیده نگرفته و زن را دارای خصلتهایی عنوان کرده آن خصلتها را مرد ندارد لذا وظایف شرعی بر اساس تکوین تقسیم شده است اما در ارزشها و انسانیت و قرب الی الله همه را برابر دانسته است.
استاد حوزه علمیه خواهران گفت: هر انسانی که ندای آسمانی را لبیک گوید و خود را به زیور تقوا و عمل صالح آراسته کند، میتواند به سوی خداوند نزدیک شود ولی در مواردی تفاوت به چشممیخورد مثلا مسئله عهدهداری حکومت، قضاوت، جهاد، ارث، دیه، حجاب، اطاعت از شوهر و غیره.
وی ابراز کرد: این موارد یا وظایفی است مبتنی بر طبیعت زن و مرد یا مسئله امور مالی که به امتیاز انسانی و مقام زن و مرد مربوط نمیشود چراکه قوانین دین بر اساس فطرت و خلقت انسان وضع شده و افراط و تفریط در آن راه ندارد و از تبعیض در آن خبری نیست.
استاد حوزه علمیه خواهران افزود: مهم این است که ما با تلاش به فرهنگ دینی خود دست یابیم و هویت خود را پیدا کنیم و درنهایت بدون اینکه جذوب فرهنگ دیگران شده، شخصیت و حقوق واقعی خود را با توجه به ساختار روحی و جسمی خود جستجو کنیم.
انتهای پیام
نظر شما