به گزارش گروه ترجمه خبرگزاری «حوزه»، جمهوری آذربایجان یکی از زیباترین کشورهای جهان است. این کشور با داشتن بیشترین تعداد دریاچه های داخلی جهان، کشور دریاچه ها نامیده می شود.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آذربایجان هویت گمشده اسلامی خود را بازیابی کرد. علیرغم اینکه ۷۰ سال جمهوری آذربایجان تحت کنترل کمونیستی بود ، هویت دینی و مدارای دینی آذربایجانی ها هرگز تغییر نکرد.
رژیم کمونیستی سابق آذربایجان یک دولت سکولار را به جای گذاشت ، که با وجود سکولار بودن از هویت مسلمانان مردم و کشور غافل نبود و اجازه می داد که به طور آزادانه مراسم مذهبی شان را برگزار کنند. آذربایجانی ها آزادانه در مساجد و میادین نماز اقامه می کنند و مانند دیگر کشورهای مسلمان نشین، ماه مبارک رمضان را به شیوه ای متفاوت برگزار کرده ، اعیاد فطر و قربان را جشن می گیرند.
آغاز جشن های رمضان از نیمه شعبان
مسلمانان در جمهوری آذربایجان ماه رمضان را از نیمه شعبان شروع می کنند. آن ها جشن ها و سنت های متعددی از جمله مسابقات اسب دوانی (یکی از معمول ترین مراسم ها در این کشور که آذری ها از طریق آن شادی شان را نشان می دهند) جشن های محلی، تزئین خیابان ها و تبریک به خانواده ها است.
در ماه رمضان ، آذربایجانی ها علاقه دارند تا با همسایگان هدایا مبادله کنند و برای فقرا و نیازمندان غذا تهیه کنند. خانواده های آذری به دلیل سخاوت خود شناخته شده اند و بسیار مهمان نواز هستند.
نذورات
یکی از آداب و رسوم ویژه مردم آذربایجان در ماه رمضان ، نذورات است. اگر کسی نذری داشته باشد آن را برای ماه مبارک رمضان می گذارد که می تواند شامل نمازها، روزه گرفتن بیشتر بعد از ماه رمضان یا برگزاری ضیافت های افطاری شود.
در ماه رمضان ، شبکه های تلویزیونی دولتی برای ارتقاء آگاهی از نماز ، روزه و زکات (صدقه واجب) برنامه های مذهبی ارائه می دهند.
قرائت قرآن مجید
مردم آذربایجان همچنین مراسم معارف مذهبی برای تلاوت قرآن توسط مشهورترین قاریان قرآن در جهان اسلام را برگزار می کنند. خانواده های آذری قبل از افطار جمع می شوند و یکی از سالمندان و بزرگان جمع ، که معمولاً عربی می داند ، برخی از آیات قرآن را برای جوانان که عربی را نمی فهمند قرائت می کند و سپس و معانی آیات را به زبان آذری توضیح می دهد.
غذاهای آذری ها در ایام رمضان
مردم آذربایجان غذای افطار را با خوردن خرما و شیر شروع می کنند. انواع مختلفی از سوپ ها تقریباً در تمام ضیافت های آذری سرو می شود. غذا جنبه مهمی از فرهنگ آذربایجان است. غذاهای آذری بسیار متنوع هستند ، در سرزمین آذربایجان ۹ منطقه آب و هوایی مختلف وجود دارد که این مسئله به افزایش باروری اراضی و تنوع محصولات زراعی کمک کرده است.
یکی از محبوب ترین غذاهای ماه رمضان ، دلمه برگ مو است. که این غذا را مردم ایران هم دارند. آذربایجانی ها این غذا را با گوشت گوسفندی سرخ شده و مخلوط شده با برنج، نعناع، رازیانه و دارچین طعم دار شده تهیه کرده و آن را در برگ های مو یا کلم می پیچند. غذای دیگری آذری ها در ایام رمضان «پلو» است که شامل برنجی می شود که همراه با گوشت گوسفندی یا گاوی، پیاز و هویج سرو می شود و در پایان مراسم افطاری خورده می شود.
پلو بیش از ۴۰ دستور العمل مختلف دارد و بسته به مواد متشکل نام های مختلفی روی آن می گذارند.
قورمه غذای دیگر آذری ها است که این غذا نیز انواع مختلفی دارد و شامل خورشت گوشت با انواع میوه ها، گیاهات و سبزیجات می شود. دیگر غذاها شامل کباب، شیشلیک از گوشت گوسفند، گوشت گاو، مرغ، اردک و ماهی (کبابی) می شوند. تنوع غذاهای آذربایجانی از مخلوط کردن غذاهای روسی و ترکی ناشی می شود که عمدتا بر پایه سنت های قدیمی و پخت و پز شرقی استوار است.
یکی دیگر از انواع کباب های آذری کباب لیولیا می باشد که همان کباب مچی ایرانی ها محسوب شده و با گوشت گوسفند چرخ کرده و پیاز تهیه می شود.
هر منطقه از جمهوری آذربایجان با غذاهای خاص خود که عمدتا از محصولات و سبزیجات محلی استفاده می کند ، مشخص می شود و این ویژگی در ماه رمضان نیز منعکس می شود.
اقامه نماز
پس از افطار ، مسلمانان در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان در یک مسجد قدیمی ترکی که در اوایل دهه ۱۹۹۰ ساخته شده نماز تراویح اقامه می کنند.
صدها نفر از شهروندان نماز خود را با جوامع خارجی مسلمان در آنجا اقامه می کنند که معمولا ضیافت های بزرگ ماه رمضان را برای امور خیریه برگزار می کنند. مراکز اسلامی سفارتخانه های خارجی کتاب های مذهبی توزیع می کنند و مکان هایی را برای نمازگزاران برای انجام نمازهای روزانه اختصاص می دهند. آنها همچنین خطبه هایی را که معمولاً توسط واعظان الازهر تحویل داده می شوند ، میزبانی می کنند.
لیله القدر
در شب های قدر مسلمانان پرهیزگار آذربایجان بخش عمده شب را در حال نماز، سوگواری و تلاوت قرآن کریم می گذرانند. در سالروز شهادت امام علی (ع) (۲۱ رمضان) ، شهر ها سیاه پوش شده و آش (یک غذای سنتی) به صورت نذورات سر می شود.
ده ها رسم دیگر نیز در ماه رمضان در جمهوری آذربایجان به چشم می خورنند که بیدار کردن برای سحری، افطاری دادن به دوستان و نزدیک از جمله این سنت ها هستند.
عید فطر
عید فطر آذری ها هنگامی است که در اولین شب شوال، هلال ماه دیده شده است. در این روز آذری ها در نماز روز عید (چه در مسجد و چه در فضای باز در خارج از شهر) شرکت می کنند و به فقرا خیریه می دهند.
در حالی که مردم بهترین لباس خود را می پوشند ، شهرها و دهکده ها از چهره های تزیینی برخوردار هستند. دوستان ، خویشاوندان و همسایگان در مساجد و خیابان ها با هم ملاقات می کنند ، عید را به هم تبریک می گویند و روز عید فطر برای آنان به اندازه مراسم آغاز سال نو از همیت برخوردار است.
نظر شما