به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه،آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در دیدار مسئولین ستاد همایش بین المللی حضرت ابوطالب(ع) طی سخنانی، اظهار داشت: نقش حضرت ابوطالب درتحقق اسلام و زمینه سازی رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله بسیار نقش بزرگی است.
وی ادامه داد: حرکتی که مجمع جهانی اهلبیت(ع) در معرفی حضرت ابوطالب به دنیای اسلام و جهان بشریت آغاز کرده یک حرکت بسیار مهم است که ابعاد مختلفی هم دارد.
آیت الله فاضل لنکرانی تاکید کرد: مهمترین بُعد آن ارتباطی است که با خود پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) پیدا میکند، اینکه ما میبینیم در نوشتهجات و تحقیقات و حتی به اعتراف مورخین اهلسنت آنها که خواستند ایمان ابوطالب را انکار کرده تا بدین وسیله شرافت، کرامت و مراتبی را از امیرالمؤمنین(علیه السلام) کم کنند، به نظر من این کار آنها ناخودآگاه ضربه و اهانت به خود پیامبر(صلی الله علیه و آله) است.
وی ادامه داد: حضرت ابوطالب کسی بوده که پیامبر در دامن او و در خانه او بزرگ شد و تربیت پیدا کرد. تصریح کلام پیامبر در فوت ابوطالب با تعبیر «فیا حزناه» که حاکی از اظهار تأسف شدید حضرت است به خوبی دلالت بر ایمان ابوطالب میکند چون امکان ندارد بگوییم پیامبر، به خاطر فوت یک فرد مشرک این چنین اظهار تأسف کرده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز داشت: همینطور تعابیر بعدی که وقتی من کوچک بودم او مرا بزرگ و تربیت کرد و زمانی هم که بزرگ شدم او مرا اجابت کرد. این تعبیر پیامبر(صلی الله علیه و آله) بر حسب نقل خود اهلسنت است که فرموده: «یَا مَن رَبَّیتَنی صَغیراً و أجَبتَنِی کَبیراً» وقتی بزرگ شدم او دعوت مرا اجابت کرد.
وی ادامه داد: محور اصلی این بحث به نظر من این است که مسلمانها باید به تاریخ پیامبر از هر جهت منقح و دقیق و شفاف آگاه باشند اینکه پدر و مادر حضرت پیامبر که بوده در چه خانهای بزرگ شده و چه افرادی در تربیت و حفظ او مؤثر بودند؟.
آیت الله فاضل لنکرانی ادامه داد: نکته دوم در طرح قضیه حضرت ابوطالب این است وقتی به سیره اهلبیت مراجعه کنیم، به این نکته میرسیم که اهلبیت نه تنها برای اعتقادات و احکام و اخلاق مرجعیت دارند، بلکه در حفظ تاریخ صحیح اسلام هم مرجعیت دارند.
وی تصریح کرد: وقتی از آنها نکاتی در مورد تاریخ اسلام سؤال میکردند خیلی دقیقتر و صحیحتر از همه آن را بیان میکردند، به امام سجاد(علیه السلام) عرض میکنند گروهی از اهلسنت قائلند ابوطالب کافر از دنیا رفت، حضرت(علیه السلام) میفرماید اینها مگر آیات قرآن را ندیدند؟ قرآن میفرماید اگر یک زنی مسلمان شد و شوهر کافرش بر کفر خود باقی ماند زوجیتش از بین میرود و نمیتواند کنار او زندگی کند. مادر امیرالمؤمنین(علیه السلام) را که همه بهطور مسلّم قبول دارند مسلمان بوده، چطور میشود این زن مسلمان تا آخر به عنوان زوجه ابوطالب در کنارش مانده باشد؟ پس این حرفی که اینها میزنند با آیات قرآن سازگاری ندارد.
آیت الله فاضل لنکرانی افزود: یکی از زوایای جدیدی که به نظر من در باب اهلبیت باید گشوده شود فهم دقیق تاریخ اسلام از دیدگاه اهلبیت است و این کاری است که مجمع جهانی که مزیّن به عنوان اهلبیت است میتواند انجام دهد. در همین همایش هم اگر از این زاویه وارد شویم که ببینیم اهلبیت راجع به تاریخ چه میگویند و چه مطالبی را دارند به نظرم یک گرایش و یک شاخهی بزرگ علمی در تاریخ ایجاد میشود.
وی ادامه داد: بههرحال در مجموع شخص پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) عنایت خاص نسبت به ابوطالب داشت، همچنین امیرالمؤمنین(علیه السلام) به ایشان عنایت خاص داشته، جنبه پدری سر جای خود محفوظ اما جنبه تأثیر و دفاع ایشان از پیامبر و حضور مؤثرشان در رشد اسلام، در توجّه امیر المؤمنین و اهلبیت(علیهم السلام) نسبت به ابوطالب نقش بسیار دارد. در نگاه همه کسانی که میخواهند از دید تحقیق واقعی وارد میدان شوند ایمان ابوطالب امری مسلم است و برای تحقیق باید سراغ مکارم و مراتب دیگر او بروند.
آیت الله فاضل لنکرانی بیان داشت: از منکرین ایمان ابوطالب میپرسیم چه چیزی به او انگیزه داده بود که دائماً از پیامبر حراست کند؟ طوری که وقتی فوت کرد پیامبر این تعبیر را فرمود که تا ابوطالب زنده بود قریش نتوانست به من اذیت و آزاری برساند، حتی در قضیه شعب ابیطالب هم که پیش آمد شاید خیلی از مردم این موضوع را ندانند، و فداکاری امیرالمؤمنین و در بستر پیامبر خوابیدن را فقط در لیلة المبیت بدانند در حالیکه تاریخ ثبت کرده است در شعب ابیطالب، ابوطالب هر شب جای پیامبر را عوض میکرد و امیرالمؤمنین را به جای حضرت میخواباند، مبادا قریش بفهمند جای پیامبر کجاست و بخواهند او را از بین ببرند.
وی افزود: آیا این حد از مراقبت فقط عمل به وصیت عبدالمطلب بوده؟ یا یک عنایت و الهاماتی از طرف خدای تبارک و تعالی نسبت به ابوطالب بوده که درک کند این وجود استثنایی در تاریخ است و باید با همه وجود پیامبر را حفظ کند.
آیت الله فاضل لنکرانی تاکید کرد: بههرحال بحث ایمان ابوطالب یک امر مسلم واضح است و نیاز به بحث ندارد، نقش حضرت ابوطالب(ع) در تحقق اسلام و زمینهسازی رسالت پیامبر(صلی الله علیه و آله) بسیار نقش بزرگی است و هنوز هم با این همه تحقیق و کتابهایی که نوشته شده ابعاد مختلفش باز و روشن نشده، خود قضیه شعب ابیطالب که یک بخشی از تاریخ حساس زندگی پیامبر است، امروز برای ما درس است، باید تمام جزئیات زندگی ابوطالب در دفاع از اسلام و شخص پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) روشن بشود و به عنوان الگو برای همه ما قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: من به سهم ناچیز خودم از این کار بزرگ شما تشکر میکنم، اینکه مجمع جهانی اهلبیت(ع) همت نموده از بزرگان جهان اسلام در معرفی ابعاد مختلف شخصیت حضرت ابوطالب کمک بگیرد شایسته تقدیر است چون ابوطالب یک شخصیت بزرگ و مربوط به هسته اولیه اسلام است. دنیای اسلام اعم از شیعه و سنی و همه مذاهب و گروه های مختلف باید به میدان بیایند و این بخش از تاریخ را خیلی روشنتر و دقیقتر تحقیق کرده و به جامعه بشری ارائه بدهند.