به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، حجت الاسلام والمسلمین رئیسی، رئیس قوه قضائیه، امروز دوشنبه در نشست شورای عالی قوه قضائیه با شورای قضایی استانها که بصورت ارتباط تصویری برگزار شد، ضمن گرامیداشت اعیاد شعبانیه و میلاد با سعادت حضرت ولی عصر (عج) و سال جدید، اظهار کرد: در رهنمودهای رهبری معظم انقلاب اسلامی در سال گذشته، نکات محوری و راهبردی قابل توجهی برای همه ما مسئولان و ملت بزرگ ایران فرموده شد که از نکات بسیار مهم و اساسی، توجه دادن همه به آیات نورانی قرآن کریم و تقویت حلقههای تواصی به حق و تواصی به صبر بود.
تواصی به حق و تواصی به صبر را در دستور کار قرار دهید
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: از بخشهای قابل توجه و اثرگذاری که حتما باید در دستور کار خود تواصی به حق و تواصی به صبر را قرار دهد، قوه قضائیه و جامعه حقوقدانان و قضات و دست اندرکاران ارتباط با مردم و آنان که شان نظارت و قضاوت دارند، است و لازم است تا هم حق را بشناسند و هم گرایش به حق پیدا کنند و در راه حق ایستادگی کنند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان اینکه شناخت حق، زمینه بسیار مهمی میخواهد، گفت: بسیاری حق را نشناختند درحالی که شناخت حق گام مهمی است.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در گام دوم، لازم است هواهای نفسانی مانع نشود که به طرف حق گرایش پیدا نکنیم. حب و بغض شخصی، نگاههای جناحی، نگاههای قومی، قبیلهای، سیاسی، اجتماعی و وابستگیها و پیوستگیهای دنیایی گاهی مانع گرایش به حق است.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه تلاش شود تا در راه حق ایستادگی شود، بیان داشت: باید پرونده را شناخت، موضوع پرونده را خوب فهمید و حکم را خوب تشخیص داد و تصمیم بر حکم گرفت. اگر انسان در هرجایی فهمید خطا کرده بگوید که در تشخیص آن اشتباه کردم که این موضوع از رشادتها و شجاعتهای قابل تحسین است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به سخنان امیرالمومنین (ع) بیان کرد: یک انسان سالک برای آن که در مسیر دچار انحراف نشود باید هم بصیرت، بردباری و تامل و هم در مسیر حق و شناخت حق، صبر داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح کرد: مسئله قضا، قضاوت، داوری کردن و تصمیم گرفتن مسئله بسیار مهمی است و مسئله حقوق مردم، حق الناس و حقوق عامه است که نسبت به این قضیه باید بسیار حساس عمل کرد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه اظهار کرد: اگر کسی در همین جایگاه قضا تلاش کند تا این جایگاه را سکویی برای تقرب به پروردگار متعال قرار دهد بسیار ارزشمند است. حتما یکی از جلوههای مهم اجرای عدالت، مسئله قضاست و یک تصمیم گیری عادلانه و به حق میتواند بهشت را برای انسان به ارمغان بیاورد.
تشخیص حق، گرایش به حق و ایستادگی در راه حق، امر بسیار مهمی است
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان اینکه جایگاه خطیر قضاوت بسیار مهم است، گفت: در انجام این کار باید از خداوند متعال استمداد طلبید و در خود ظرفیت ایجاد کنیم و بهترین زمان برای ایجاد ظرفیت ماه شعبان است و بهترین زمان برای ظرفیت سازی ماه مبارک رمضان است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه قاضی و قضاوت شرح صدر میخواهد، خاطرنشان کرد: هم تشخیص حق، هم گرایش به حق و هم ایستادگی در راه حق امر بسیار مهمی است و باید گفت برخی حقوق خوان، برخی حقوقدان و برخی حق خواه و حق محور هستند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی ادامه داد: ممکن است عده زیادی حقوق بخوانند و دانش حقوقی داشته باشند و عده زیادی حقوقدان باشند، اما برخی علاوه بر دانش حقوقی، حق خواه هستند و تمام وجود آنها حق خواهی است و میخواهند حق اجرا و عمل شود که این موضوع بسیار ارزش دارد.
همه دستگاهها با همه ظرفیت خود برای تحقق شعار سال تلاش کنند
رئیس قوه قضائیه با اشاره به شعار سال اظهار کرد: در هر سالی که شعاری از جانب رهبری حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی اعلام میشود، این اعلام به معنای نیاز جدی کشور به تحقق عملی آن شعار است. زمانی که مقام معظم رهبری اعلام یک شعار میکنند امروز این نیاز کشور است و باید همه دستگاهها با همه ظرفیت خود برای تحقق این شعار تلاش کنند. دستگاه قضایی چه در بخش نظارت و چه در بخش قضاوت باید ببیند که چگونه میتواند پشتیبانی کند و در کجای موضوع پشتیبانی از تولید، حمایت از تولید و رفع موانع تولید قرار دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: قوه قضاییه در هر بخشی که با ظرفیتهای قانونی امکان حمایت از تولید، رفع موانع تولید و پشتیبانی از تولید وجود دارد، باید در این عرصه فعالانه و در عمل و اجرا ظاهر شود و این وظیفه دستگاه قضایی است. باید از همکاران خود در سراسر کشور تقدیر کنم که در دو سال گذشته علی رغم برخی از مشکلات و کمبودها بیش از دو هزار واحد تولیدی را فعال کردند و یا از موانع برای فعال شدن آنها جلوگیری کردند و این جای تقدیر دارد.
تقدیر از نجات بیش از هزار واحد تولیدی در سال گذشته
رئیس قوه قضائیه بیان کرد: در سال گذشته بیش از هزار واحد تولیدی را همکاران تلاش کردند تا سرپا نگهدارند و یا از تعطیلی نجات دهند و یا اینکه اگر قرار است اخلالی در کار آنها ایجاد شود، نگذارند این اخلال اتفاق بیفتد که جای تقدیر و تشکر دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسیبا بیان اینکه حمایت جدی از تولید به معنای حمایت از حق تولیدکننده، حمایت از حق مصرف کننده و حمایت از حقوق کارگران در همه ابعاد است، گفت: ما در رابطه با خصوصی سازی در سفر اخیر به لرستان مجموعه بزرگ کشاورزی را دیدیم که در مورد آن دو اقدام صورت گرفته بود؛ اقدام اول برای خصوصی سازی بود که با شکست مواجه شده بود و وضعیت آن بسیار به هم ریخته بود، به نحوی که خود مجموعه دولت و سازمان خصوصی سازی آن را به مجموعه بعدی واگذار کرد. مجموعه بعدی برخلاف مجموعه قبلی که آنجا را با خاک یکسان کرده بود، این مجموعه کشاورزی را به یک مجموعه آباد تبدیل کرده که هر بینندهای را تحت تاثیر قرار میداد و کار بسیار بزرگی نسبت به توسعه کشت و صنعت انجام شده و برنامههای بسیار خوبی برای آتی دارند که قابل تشویق است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه موضوع ما حمایت از تولید است، اظهار کرد: در مواردی که خصوصی سازی کاملا به نفع تولید انجام شده، بسیار خوب است و در مواردی که تولید را با اخلال مواجه کرده حتما مورد نقد و اشکال است. فردی کارخانهای را تحویل گرفته بود و کار را شروع نکرده بود و وعده داده که اگر حمایت شود، ظرف ۸ تا ۹ ماه آن را فعال خواهد کرد و ۵۰۰ کارگر را مشغول به کار میکند که بنده به مسئولان دادگستری و استاندار گفتم که با تمام وجود حمایت کنند.
باید تولید در کشور با هیچ مانعی مواجه نباشد
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تاکید بر اینکه باید تولید در کشور با هیچ مانعی مواجه نباشد، خاطرنشان کرد: شب گذشته گزارشی از استانها در رسانه ملی داشتیم که کار بسیار خوبی را انجام دادند؛ نگذاریم تولید با مشکل مواجه شود.
رئیس دستگاه قضا اظهار کرد: اینکه کسانی که مسئولیت داشتند یا دارند با ترک فعل، وظیفه قانونی خود را انجام ندهند و باعث شوند که یک واحد تولیدی دچار و تعطیلی اخلال شود، قابل قبول نیست. گاهی در سفرهای استانی با این موضوع مواجه میشویم و میبینیم که گاهی چند سال گذشته و یک کارخانهای از کار افتاده و تجهیزات آن را بردند و با یک تعطیلی جدی مواجه شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح کرد: باید بررسی کرد که این اتفاق در چه سالی افتاده و مسئولانی که باید نظارت میکردند و کسانی که باید کاری را انجام میدادند؛ اما مانع شدند، چه کسانی بودند. این افراد باید نسبت به ترک فعل خود پاسخگو باشند. مسئله سئوال کردن و پاسخگو شدن از خیلی از مسائلی که میتواند در آتی اتفاق افتد، پیشگیری میکند.
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: یقین داریم با همتی که همکاران خواهند داشت، حمایت از تولید و مبارزه با فساد در جهت حمایت از تولید به سرانجام میرسد.
اگر در جایی رشوه و رانت خواری باب شد، رونق تولید شکل نخواهد گرفت
آیت الله رئیسی ادامه داد: یکی از حوزههای مهم تولید در قوه قضاییه مسئله مبارزه با فساد است؛ چرا که فساد اقتصادی مانع رونق تولید است و یقین بدانید که اگر در جایی رشوه و رانت خواری باب شد، رونق تولید شکل نخواهد گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تاکید بر اینکه در امنیت اقتصادی است که رونق تولید اتفاق میافتد، گفت: امنیت اقتصادی در گرو مبارزه با فساد اقتصادی است. باید مبارزه با فساد همچنان در دستور کار قوه قضاییه باشد و با جدیت دنبال شود و مطلقا اجازه ندهید در هیچ کجا و حوزه اداری در کشور فساد لانه کند و همت دوستان و گزارشاتی که از استانها میرسد حاکی از این است که این حساسیت در میان همکاران وجود دارد.
با قاچاق کالا به ویژه قاچاق سازمان یافته باید با حساسیت برخورد شود
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان اینکه از موانع مهم تولید مسئله قاچاق کالا است، گفت: با قاچاق کالا به ویژه قاچاق سازمان یافته باید با حساسیت برخورد شود.
رئیس قوه قضائیه به دادستانهای سراسر کشور تاکید کرد که برای شناخت شبکههای درهم تنیده قاچاق کالا از نیروهای اطلاعاتی و امنیتی کمک بگیرند و گفت: ضروری است این شبکهها شناسایی شوند و مبارزه با آن به صورت جدی تر در سال جدید صورت گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با بیان اینکه قاچاق کالا خنجری بر پشت تولید است، ادامه داد: واردات بی رویه در کشور، تولید را دچار آسیب میکند.
رئیس دستگاه قضا به حمایت از تولید، مبارزه با فساد و مبارزه با قاچاق کالا به عنوان ضروریاتی که برای مانع زدایی از مسیر تولید مورد تاکید است، اشاره کرد.
قوانین مربوط به تولید به طور کامل اجرا شود
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی بازخوانی و مرور قوانینی از جمله قانون توسعه فضای کسب و کار، قانون رفع موانع تولید و قانون اقتصاد مقاومتی را مورد تاکید قرار داد و با بیان اینکه برخی از این قوانین به طور کامل اجرا نشده است، گفت: باید قوانینی که تصویب شده به طور کامل اجرا شود و در این صورت در فضای کسب و کار و رونق تولید نقش مهمی خواهند داشت.
رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: اگر اینقدر که برخی آقایان جلسه گذاشتند برای اینکه چطور بتوانند از غربیها یک امکانی برای این کشور بگیرند، جلسه برای رونق تولید و رفع موانع تولید در کشور می گذاشتند بسیار میتوانست در گره گشایی در کشور موثر باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: حساب کنند چقدر وقت کشور را برای مواردی که نتیجهای نداشت، گذاشتند و اگر همین وقت را برای رفع موانع تولید می گذاشتند امروز بسیاری از کارخانجات تعطیل و نیمه تعطیل در کشور فعال و بسیاری از گرهها باز شده بود.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه ما اصحاب «ما میتوانیم» هستیم، بیان داشت: یقین داریم فرهنگ «ما میتوانیم» بر فرهنگ «ما نمیتوانیم» فائق خواهد آمد و باید به اصحاب «ما میتوانیم» در بستر گام دوم میدان داد.
در سال گذشته ۴۰ سامانه هوشمند و الکترونیکی در دستگاه قضایی راهاندازی شد
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در ادامه با اشاره به اقدامات صورت گرفته در دستگاه قضایی در راستای هوشمندسازی و الکترونیکی کردن امور و نقش این امر در رفع اطاله دادرسی بیان داشت: در سال گذشته ۴۰ سامانه هوشمند و الکترونیکی در دستگاه قضایی راهاندازی شد و همچنین در این سال شاهد فعال شدن ۲۵ سرویس استعلامی در قوه قضاییه بودیم که این اقدامات بسیار در رفع و کاهش اطاله دادرسیها مؤثر بود.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به تعیین تکلیف پروندههای معوق در دستگاه قضایی در سال ۹۹، گفت: در طی سالی که گذشت همکاران قضایی ما در سراسر کشور به یک میلیون پرونده مسن رسیدگی کردند و همین امر بیانگر آن است که با وجود برخی مشکلات، مجموعه دستگاه قضایی توانایی رسیدگی و تعیین تکلیف پروندههای معوق را دارند.
کاهش ۱۳ درصدی زمان رسیدگی به پروندهها در سال ۹۹
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی همچنین به کاهش ۱۳ درصدی زمان رسیدگی به پروندهها در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ اشاره کرد و از این بابت از مسئولان و همکاران قضایی در سراسر کشور تقدیر به عمل آورد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر حفظ کرامت ارباب رجوع و همکاران قضایی در همه واحدها و مراجع قضایی، گفت: حفظ کرامت مردم و همکاران قضایی و همچنین مشارکت جویی از جامعه نخبگانی و عموم مردم در حوزههای مختلف مرتبط با دستگاه قضایی اعم از بخشهای پیشگیری، راهبردی، زندانها و ... همواره مورد تأکید ما قرار دارد و این امر در پیشبرد مطلوب عموم بسیار مؤثر است.
ضرورت اجرایی شدن کامل مفاد سند تحول قضایی در همه بخشها
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به ضرورت اجرایی شدن کامل مفاد سند تحول قضایی در همه بخشها اظهار داشت: همکاران و مسئولان قضایی باید سند تحول قضایی را به درستی و تمام و کمال بخوانند و فهم کنند و با تمام توان به اجرایی کردن مفاد این سند بپردازند و چنانچه در اجرای مفاد سند تحول با سئوال یا مشکلی مواجه شدند مراتب را به ستادی که زیر نظر معاونت راهبردی قوه قضاییه تشکیل شده است منتقل کنند تا نسبت به رفع این مشکلات اقدام صورت گیرد.
رئیس دستگاه قضا تأکید کرد: همه اجزای قوه قضاییه باید با جدیت به پیادهسازی بخشهای مختلف سند تحول قضایی بپردازند و اثرات اجرایی شدن مفاد سند تحول قضایی برای مردم ظاهر شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به پیوست سند تحول قضایی ناظر بر نقش آفرینی استانها در اجرای مفاد این سند، گفت: ظرفیت عظیم فرهیختگان استانی چه در میان قضات و چه در میان عموم مردم کمک کار قوه قضائیه در اجرای بخشهای مختلف سند تحول قضایی است؛ چنانکه برخی استانهای ما در اجرای بخشهایی از سند تحول قضایی پیشتاز میباشند.
رسیدگی ویژه، تخصصی و سریع به پروندههای مرتبط با واحدهای تولیدی
رئیس قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر ضرورت رسیدگی ویژه، تخصصی و سریع به پروندههای مرتبط با واحدهای تولیدی، گفت: تمام مراجع و واحدهای قضایی که پیگیر مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی هستند باید به سرعت این موضوع را در دستور رسیدگی قرار دهند و شعبات تخصصی رسیدگی به مسائل واحدهای تولیدی نیز باید از مشورت مشاوران اقتصادی بهره بگیرند و بدانند که این مشورت خلاف استقلال قضات نیست و به روشن شدن بهتر موضوع برای قاضی کمک میکند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در پایان خاطر نشان کرد: معاونت منابع انسانی دستگاه قضایی باید نسبت به تهیه و تدوین بستههای آموزشی ویژه برای همه قضات به ویژه قضات رسیدگی کننده به پروندههای اقتصادی و تولیدی مبادرت ورزد.
انتهای پیام/
نظر شما