شنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۱:۰۰
 نزاع بر سر یک مسجد-معبد دیگر در هند بالا گرفته است

حوزه/ دادگاهی در وارناسی در ایالت اوتارپرادش هندوستان، حکم به تحقیقات باستان شناسی بر سر اختلافی داده که در صورت ادامه‌دار شدن، بار دیگر ممکن است به تنش‌های مسلمانان و هندوها در این کشور دامن بزند.

به گزارش گروه ترجمه خبرگزاری «حوزه» به نقل از الجزیره، دادگاهی در ایالت اوتار پرادش هند حکمی را در رابطه با اختلاف درمورد یک مسجد با قدمت بیش از یک قرن و یک معبد واقع در کنار یکدیگر تصویب کرد. پرونده ای که یادآور یک اختلاف مشابه و خونین در مسجد بابری بود.

دادگاه در شهر وارناسی روز پنجشنبه به بررسی باستان‌شناسی مسجدی با بیش از یک قرن حکم داده است که هم اکنون در وضعیت مناقشه آمیزی قرار دارد. این مسجد در مجاورت معبد هندوهای کاشی ویشوانات واقع شده و هندوها مدعی آن هستند.

این تصمیم دادگاه به دنبال دادخواست‌هایی از طرف گروه‌های راست هندو مطرح شد که ادعا می‌کرد امپراطور مغول اورنگ زیب بخشی از معبد را برای ساخت مسجد در قرن هفدهم تخریب کرده است.

دادگاه به کمیته‌ای ۵ نفره ، متشکل از دو هندو، دو مسلمان و یک کارشناس باستان‌شناسی دستور داد که بر «تحقیق فیزیکی جامع» نظارت کنند و ۳۱ می ۲۰۲۱ را به عنوان جلسه دادرسی بعدی تعیین کرد.

یادآور اختلاف مسجد بابری در آیودیا

واراناسی در حوزه انتخابیه پارلمانی نخست وزیر نارندرا مودی از حزب ملی‌گرای هندو بهاراتیا جاناتا قرار دارد. مسجدی که در دهه ۱۹۸۰ به دست هندوهای افراطی تخریب شد و این اقدام هندوها که می‌گفتند باید م عبد رام در آیودیا ساخته شود، باعث درگیری‌های خونین زیادی در هند شد. درگیری‌هایی که بیش از ۲ هزار نفر که اکثر آن‌ها مسلمان بودند را به خاک و خون کشید.

در سال ۱۹۹۲ ، یک گروه اوباش مسجد بابری را که گروه های هندو ادعا می‌کردند توسط یک ژنرال بابر ، بنیانگذار سلسله مغول در شبه قاره هند ، درست در محلی که لرد رام متولد شد ، تخریب کردند.

تخریب مسجد باعث شورش‌های مذهبی مرگبار در سراسر هند شد ، بیش از ۲۰۰۰ نفر کشته شدند و به گفته مورخان ،  یکپارچگی اجتماعی هند برای همیشه از بین رفت.

در نوامبر ۲۰۱۹ ، صدور حکمی که انتقادهای گسترده‌ای را به همراه داشت، دیوان عالی هند محل مورد مناقشه در آیودیا را به مدعیان هندو تحویل داد و اجازه ساخت معبد رام را تحت نظارت دولت به آن‌ها واگذار کرد. دیوان عالی علی‌رغم اینکه هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا که مسجد پس از تخریب معبد رام ساخته شده است وجود ندارد ، حکم را صادر کرد.

در واراناسی نیز ، دولت مودی بر ساخت یک پروژه عظیم برای به نمایش گذاشتن معبد ویشوانات نظارت می‌کند که منجر به تخریب معابد کوچکتر با قرن‌ها و دیگر بناها در قدیمی ترین نقاط شهر شده است.

مانند آیودیا ، اختلافات در واراناسی نیز ده‌ها سال قدمت دارد و اولین بار در سال ۱۹۹۱ هنگامی که کاهنان هندو خواستار اجازه عبادت در منطقه مسجد شدند، کار به دادگاه کشیده شد.

این اختلاف دولت فدرال وقت را مجبور به تصویب قانون اماکن پرستش (مقررات ویژه)، ۱۹۹۱ کرد ، که مانع از دامن زدن به اختلافات مذهبی مشابه مسجد بابری می‌شد. این قانون تغییر مکان‌های مذهبی را در  ممنوع کرد. به نظر می‌رسد دستور روز پنجشنبه دادگاه این قانون را نقض می‌کند.و در اقدامی بحث برانگیز دیوان عالی کشوری هند نیز با این بررسی موافقت کرد.

به نظر می‌رسد اختلافات مساجد و معابد در سیاست برتری طلبی هندوها در هند نقش اساسی داشته است. گروه‌های هندو راست افراطی مانند ویشوا هندو پریشاد مدتهاست که خواستار «آزادسازی» معابد در سراسر کشور هستند.

احزاب مسلمان گفتند که برای اعتراض به دستور دادگاه وارناسی به دادگاه عالی الله آباد مراجعه می‌کنند.

ظفر احمد فاروقی رئیس هیات وقت مرکزی اهل سنت اوتارپرادش در این رابطه به خبرنگاران گفت: روشن است که اصلا رسیدگی به این پرونده توسط قانون مکان‌های عبادت (مقررات ویژه) ، ۱۹۹۱ ممنوع است. حتی در قضاوت آیودیا ، حفاری‌ها در نهایت هیچ فایده‌ای نداشت. و باستان‌شناسان در نهایت هیچ مدرکی پیدا نکردند که مسجد بابری در اثر تخریب یک معبد ساخته شده است

وی خواستار توقف این تحقیقات شد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha