به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، کتاب «درس های مکاسب» بر گرفته از درس های فقهی آیت الله سید حسن مرتضوی در نخستین نشست علمی همایش ملی «سنت های کارآمد و تدریس موفق»، با حضور مدیر حوزه علمیه خراسان، برخی از اعضای شورای عالی و تعدادی از اساتید این حوزه رونمایی شد.
حجت الاسلام و المسلمین مهدوی مهر در این نشست علمی، با اشاره به ضرورت پرداختن به سنت های حوزوی، اظهار کرد: طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، سنت های نانوشته ای در حوزه علمیه است که یکی از آنها سنت گمنامی و تمایل نداشتن به شهرت و مطرح بودن می باشد.
وی به شخصیت و جایگاه علمی آیت الله سید حسن مرتضوی اشاره کرد و گفت: تدریس استاد، برتری ویژه ای دارد و بُعد علمی وی در عمق، نظم و بیان مطالب و پرداختن به مباحث محسوس است.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی به فروتنی و تواضع آیت الله مرتضوی اشاره و خاطر نشان کرد: این تواضع موجب از بین بردن فاصله بین استاد و شاگرد است که در مشی وی دیده می شود.
وی، توجه به شاگردان و شاگردپروری را از دیگر ویژگی ها خواند و نسبت به جایگاه معنوی و اخلاق این استاد برجسته گفت: این خصوصیت در درس معلم، انس و علاقه را برای تحصیل شاگرد به وجود می آورد؛ از این رو، جایگاه اخلاقی و معنوی آیت الله مرتضوی باید بسیار مدنظر قرار گیرد و درباره آن نوشته شود.
حجت الاسلام و المسلمین وحدتی شبیری، رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی نیز در این نشست با اشاره به استقبال حوزه علمی دینی و دانشگاهی در خارج از کشور از سنت های حوزه های علمیه، با بیان اینکه شیوه تحصیل و تدریس در دانشگاه با حوزه علمیه متفاوت است، توضیح داد: حضور استاد فقط در کلاس نیست بلکه همیشه در دید و منظر شاگرد است و به مشاوره و راهنمایی او می پردازد.
وی به رابطه عاطفی عمیق میان استاد و شاگرد در حوزه علمیه اشاره و خاطر نشان کرد: این رابطه محبت آمیز، سرمایه ای ماندگار است و صرفا در زمان تحصیل نیست؛ استاد همچنان شاگرد را به مسیر علم آموزی و انسان سازی هدایت می کند و به تعبیری به او گرا می دهد.
رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی همچنین با بیان اینکه جامعه و نظام به افرادی مجتهد نیاز دارد، اظهار کرد: اگر بتوانیم نیروهای مورد نیاز نظام و خارج از کشور را در حوزه های علمیه تربیت کنیم، در واقع توانسته ایم دغدغه های مقام معظم رهبری و مطالبه ایشان از این نهاد را پاسخ دهیم.
در این نشست، حجت الاسلام سید مسعود مرتضوی دبیر این نشست، گفت: یکی از ارکان تحول در آموزش نگاه ویژه به مقوله استاد و تدریس مو فق می باشد و از این رو این همایش برنامه ریزی شده است.
وی ابراز کرد: برای ارائه الگوی عملی به طلاب، بر سیره بزرگان حوزه علمیه خراسان که عمرشان را برای فقاهت و جهاد علمی صرف کرده اند، تکیه شده است و این امر در جلسات مختلف به صورت مسئله محور واکاوی می شود.
دبیر این نشست با بیان اینکه نقش استاد در حوزه علمیه خراسان ویژه می باشد و به تنهایی وظیفه سنگین و جایگاه مهمی برایش تصور شده، گفت: یکی از دشواری های کار پژوهش در زمینه سنت های حوزه علمیه نانوشته بودن آن است.
این نشست در محل مدرسه علمیه میرزاجعفر به میزبانی دانشگاه علوم اسلامی رضوی و با مشارکت کارگروه سنت های کارآمد معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان برگزار شد.
انتهای پیام/۳۱۳/۲۵