یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
مراسم آغاز سال تحصیلی ۲۰۲۲ - ۲۰۲۱حوزه علمیه هامبورگ

حوزه/ مراسم آغاز سال تحصیلی جدید حوزه علمیه هامبورگ با حضور علما و روحانیون منطقه، اساتید و طلاب حوزه علمیه هامبورگ، برگزار شد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه» مراسم آغاز سال تحصیلی جدید حوزه علمیه هامبورگ با حضور علما و روحانیون منطقه، اساتید و طلاب حوزه علمیه هامبورگ، خیّرین و گروهی از مؤمنین شهر هامبورگ آلمان در مصلای حوزه علمیه هامبورگ برگزار گردید.

در این مراسم که با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و قرائت زیارت آل یاسین آغاز گردید، دکتر خوشنویس مدیر حوزه علمیه هامبورگ به خیرمقدم گویی و تشکر از حضار پرداخته و گزارشی کوتاه درباره حوزه علمیه هامبورگ ارائه نمود و شمار طلاب حوزه علمیه هامبورگ را که در سال تحصیلی جدید به تحصیل علوم دینی اشتغال خواهند یافت، بالغ بر ۴۵ طلبه اعلام کرد که در سال تحصیلی جدید از محضر ۱۹ تن از اساتید در عناوین مختلف درسی بهره خواهند برد.

مدیر حوزه علمیه هامبورگ در بخش دوم سخنان خود، هدف از تأسیس و حیات علمی حوزه های علمیه، از جمله حوزه علمیه هامبورگ را، نه صرفاً تربیت عالمانی صالح، بلکه پرورش کسانی دانست که بتوانند عهده دار رسالتی اجتماعی در قلمرو دین باشند و بتوانند در کسوت عالم دین، نقشهای اجتماعی مهمّی ایفا کنند.

دکتر خوشنویس سه نقش اجتماعی عمده برای عالمان دین را به ترتیب، ارائه و ترویج عقاید صحیح و حفاظت از مرزهای اعتقادی، بیان احکام حلال و حرام و رفتارهای بهنجار و نابهنجار، و در نهایت تربیت و رشد اخلاقی و روحی توده های متدیّن دانست، و در پایان از حضّار جلسه درخواست نمود تا برای موفّقیّت مسؤولان و دست اندرکاران حوزه علمیّه هامبورگ برای گام برداشتن در این مسیر مقدّس دعا کنند.

سپس پیام تصویری حضرت آیت الله نوری همدانی برای حضّار در جلسه افتتاحیه ارائه گردید. ایشان در ابتدای این پیام تصویری اظهار داشتند که دین مقدّس اسلام برای حفظ و نشر آیین و فرهنگ خود، گروهی با شأن و منزلت بسیار بالا به نام فقها و علما به وجود آورده است. اینان در زندگی خود دو مرحله دارند؛ یکی مرحله تعلّم و یکی مرحله حضور در صحنۀ جامعه و تبلیغ و انجام وظیفه؛ اسلام به هر دو، علی الخصوص به مرحله اول که مرحله شاگردی امام زمان(عج) است توجّه ویژه دارد.

ایشان یادآور شدند که این گروه به خصوص در مرحله اول باید چند اصل را برای موفقیّت خود در نظر بگیرند؛ اصلِ اول، اخلاص است. کسی که اخلاص نداشته باشد توفیق پیمودن این راه را پیدا نمی کند. اصل دوم این است که با همت بلند گام بردارند و نظرشان این باشد که به مقام عالمانی نظیر شیخ طوسی برسند و خدمات بزرگ انجام دهند. اصل سوم آن است که جدّیّت و اراده شان قوی باشد و زحمت بکشند و اصل چهارم نیز آن است که از نظر ادبیّات عربی بسیار کامل باشند، چرا که علم فقه و علومی که از اهل بیت (علیهم السّلام) گرفته شده، همگی به زبان عربی است و زبان عربی، زبان دین و قرآن و اهل بیت (علیهم السّلام) و زبان منابع مکتوب ماست. ایشان با تمسّک به این فرموده امام علی (علیه السلام) که (اُوصیکُم بتقوی الله و نظم أمورکم)  اصل دیگر را برای موفقیّت در دوره تحصیل، رعایت نظم و تقسیم زمان معرفی کردند و اصل دیگر را نیز، به تبعیّت از علمای سلف، تهجّد و سحرخیزی و شب زنده داری دانستند.

حضرت آیت الله نوری همدانی با تمسّک به آیه ۱۰۴ سوره آل عمران (وَ لتَکُن مِنکم أمّةٌ یَدعُون إلی الخیر یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و أولئک هم المفلحون) اظهار داشتند که طلبه پس از دوره تعلّم، به دوره تبلیغ و راهنمایی مردم وارد می شود که در این دوره باید با مردم بسیار بسیار صمیمی باشد و مردم را به خیر و صلاح دعوت کند و امر به معروف و نهی از  منکر نماید.

حضرت آیت الله نوری همدانی در بخش سوم از سخنان خود، حفظ قرآن و نیز دایر شدن و مورد درس و بحث قرارگرفتن و آشنایی با کتب حدیث و تفسیر و نهج البلاغه و صحیفه سجادیه را در حوزه های علمیه لازم دانستند و سپس متذکّر شدند که عالم دین باید به زمانه خود عالم و آشنا باشد.

حضرت آیت الله نوری همدانی در بخش پایانی سخن خود طلاب را به پیمان بستن با امام زمان (عجّل الله تعالی  فرجه الشریف) از طریق قرائتِ صبحگاهی دعای عهد دعوت کردند و برای فرج آن حضرت دعا نمودند.

در ادامه امام و رئیس مرکز اسلامی هامبورگ و آکادمی اسلامی آلمان، حجت الاسلام والمسلمین محمّدهادی مفتح سالروز آغاز امامت حضرت ولی عصر (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) را به شرکت کنندگان در جلسه تبریک و حضور آنها را در این مراسم گرامی داشت و از پیام راهگشای حضرت آیت الله نوری همدانی ابراز تشکر کرد.

وی با یادآوری این روایت نورانی از امام امیرالمؤمنین (علیه السّلام) خطاب به کمیل بن زیاد نخعی که (یا کُمَیل! إنّ هذه القلوبَ أَوعِیَةٌ فَخیرُها أَوعاها) به تفاوت فطری ظرفیّت انسانها اشاره نمود و در فضیلت انسانهای برخوردار از ظرفیّت بالا سخن گفت و پس از آن این سؤال را مطرح کرد که آیا امکان افزایش ظرفیّت خداداد و فطری در انسانها وجود دارد؟

امام و رئیس مرکز اسلامی هامبورگ در پاسخ مثبت به این سؤال، به کلام دیگری از امام علی (علیه السّلام) اشاره کرد که می فرمایند ( کُلُّ وِعَاءٍ یَضِیقُ بِمَا جُعِلَ فِیهِ إِلَّا وِعَاءَ الْعِلْمِ فَإِنَّهُ یَتَّسِعُ بِه‏) امام در این کلام، ظرفیّت وجود آدمی را به شرط انباشتن شدن آن از دانش، قابل توسعه و افزایش دانسته اند.

حجت الاسلام والمسلمین مفتح به ادامه کلام نخست امیرمؤمنان این گونه پرداخت که آن حضرت پس از تشبیه دلهای مردم به ظرفهایی با گنجایشهای متفاوت، مردم را به سه طائفه تقسیم کردند؛ «طائفه عالمان ربّانی، طائفه متعلّمانِ راه رستگاری و طائفه سوم، مردمان حیران و سرگردان که بازیچه این و آن می گردند».

وی این قسمت از کلام امام را تجلیل از دو گروه نخست دانست و دلیل این تجلیل را نیز تمسّک این دو گروه به نور علم در مسیر هدایت و خداجویی معرفی کرد و تصریح نمود که مبنای تأسیس حوزه های علمیه نیز همین گونه علم جویی بوده است تا علاقه مندان علوم دینی را در مرحله اول، در درجه متعلّمان راه رستگاری بنشاند و در مرحله بعد آنها را به عالمانی ربّانی تبدیل نماید تا آنها در آن مرحله برای هدایت مردم و دستگیری از آنها صلاحیّت پیدا کنند.

امام مرکز اسلامی هامبورگ در پایان سخنرانی خود ابراز امیدواری کرد که طلاب حوزه علمیه هامبورگ با جدّ و جهدی که در راه تحصیل از خود نشان می دهند و در سایه مرجعیّت عالی شیعه که نواب عام امام زمانند بتوانند به آن اهداف متعالی که خیّرین و حامیان گرامی این حوزه علمیه، آن را برای وصول به آن اهداف تأسیس کردند، واصل شوند و اظهار داشت که تمام کسانی که به نحوی برای ایجاد و بقای این حوزه مقدّسه تلاش و سرمایه گذاری کرده و می کنند در اجر و ثواب هر عبادت و خدمتی که طلاب و فارغ التّحصیلانِ آن، به انجام آن موفّق شوند سهیم خواهند بود. 

در پایان مراسم تقدیر از ۱۶ طلبه ممتاز سال تحصیل گذشته انجام شد و سپس مدّاح اهل بیت حسن مالکی نژاد به مناسب سالروز آغاز امامت حضرت ولی عصر (عج) به مدیحه سرایی پرداخت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha