حجت الاسلام باقر مختاری امروز در گفتوگو با خبرنگار حوزه در شهرکرد درباره چهارشنبهسوری از منظر دین اسلام گفت: اسلام در برخورد با رسوم و آیینهای محلی مخالفتی ندارد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، یعنی آن سنت خاص دارای گناه آشکار باشد و صراحتاً با دین اسلام مخالف باشد که قطعاً در این صورت اسلام نیز آن رسم و آیین را توصیه نمیکند.
وی با بیان اینکه برخیها چهارشنبهسوری با این روشی که امروز اجرا میشود را ایرانی نمیدانند، افزود: در متون قبل از اسلام چیزی به اسم چهارشنبهسوری وجود ندارد، اما از زمان قاجار رسم شد که بوتهای را در پشتبام منزل روشن میکردند و در برخی مناطق نیز با رسوم دیگر مانند قاشقزنی یا طبخ غذای خاص همراه بود.
مختاری ادامه داد: برخی این رسم را وابسته به آیین زرتشت میدانند چون در آن به آتش احترام میگذارند اما مراسمی که در سالهای اخیر به اسم چهارشنبهسوری در ایران اجرا میشود نه جنبه ایرانی دارد نه اسلامی و نه زرتشتی است. چراکه زرتشتیها به آتش احترام میگذارند و هنگام ورود به آتشکده از ماسک مخصوص استفاده میکنند تا ناپاکی نفسها به آتش نخورد حال چگونه اجازه میدهد از روی آتش پرید؟
کارشناس حوزوی ادامه داد: این مراسم توسط ناصرالدینشاه و فرانسویها در ایران باب شد که با استفاده از بمبهای انفجاری و ترقه به یک بدعت غلط تبدیل شد.
وی ادامه داد: در مواجهه با فرهنگ نمیتوانیم هر خورده فرهنگ را خرافه بدانیم، اما در این رسم که گاهی شعری با این عنوان( سرخی تو از من و زردی من از تو) خوانده میشود و آتش را سبب حال خوب میدانند و این در صورتی است که ما همه چیز را از خدا میدانیم پس اگر با این دید که آتش قرار است حال ما را خوب کند و زندگیمان را سامان دهد این رسم را اجرا کنیم وارد خرافات شدهایم.
پایان پیام/