به گزارش خبرگزاری حوزه، پرونده شبهات اربعین، برنامه ویژه رسانه رسمی حوزه برای ایام اربعین می باشد که دو تن از کارشناسان مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی با حضور در حوزهنیوز به برخی شبهات اربعین پاسخ گفتند که در این شماره به انتشار پاسخ شبههای با موضوع «چرا زیارت اربعین را پیاده میرویم؟» از سوی حجت الاسلام رضا پوراسماعیل خواهیم پرداخت.
* شبهه
یکی از شبهاتی که در ایام اربعین مطرح می شود این است که در این زمان که این همه وسیله نقلیه اعم از اتومبیل، هواپیما، قطار وجود دارد، چه ضرورتی است که ما پیاده به اربعین و زیارت امام حسین(ع) برویم؟ آیا این کار موجب هدر دادن امکانات، وقت، هزینه موکبها نمیشود؟ پیادهروی اربعین چه مفهومی دارد؟
* پاسخ شبهه
در پاسخ باید گفت نگاهی که این شبهه برای پیادهروی بیان میکند، صرفا پیادهروی را یک ابزار برای رسیدن به هدف میبیند؛ به عبارت دیگر، هدف فقط زیارت امام حسین(ع) است و پیادهروی یک طریق و ابزار برای رسیدن به آن هدف است. پس وسایل میتواند جایگزین پیادهروی شود و ضرورتی برای این کار وجود ندارد.
در حالی که این گونه نیست، گاهی خودِ پیادهروی موضوعیت دارد. این حرکت اجتماعی و تجمعی که در طول یک هفته تا ۱۰ روزی که در این مسیر صورت میگیرد، موضوعیت دارد.
در زمانهای قدیم هم با وجود مرکب، اسب و شتر، پیاده به حج میرفتند و ثواب این پیادهرویها در روایات مختلف بیان شده است که نشان میدهد این حرکت موضوعیت دارد.
موضوعیت پیادهروی میتواند جنبه فردی داشته باشد، یعنی خود فرد وقتی قدم به قدم به هدف نزدیک میشود، تأثیر روحی مثبتی در وجود او ایجاد می شود.
این آثار فردی پیادهروی از جنبه تهذیب نفس است و در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که هر قدم یک گناهی را محو و یک حسنهای را اضافه میکند.
علاوه بر این، این موضوعیت، آثار اجتماعی هم دارد و یک نوع قدرتنمایی و معرفی تفکر امام حسین (ع) و تشیع به همه دنیاست.
وقتی مردم با وسایل نقلیه در یک جایی جمع میشوند، در این حد جلب توجه نمیکند، ولی در پیادهروی اربعین مردم دنیا میبینند که یک هفته در یک مسیر دائما جمعیت میلیونی در حال حرکت هستند و کنجکاو میشوند که چه تفکری میلیونها انسان را به خودش جذب و این اجتماع بشری را ایجاد کرده است؛ بنابراین با تفکر امام حسین(ع) آشنا میشوند.
از این قبیل اجتماعات در دنیا متناسب با فرهنگ و تفکر کشورهای مختلف وجود دارد که جمع میشوند و گاهی مسیرهایی را پیاده روی میکنند و فرهنگ و سنتهای دیرینه خودشان را به این صورت نشان میدهند.
پس خود پیادهروی اربعین موضوعیت و اهمیت دارد و آثار فردی دنیوی و اخروی آن قابل انکار نیست. پیاده روی اربعین منجر به آثار اجتماعی و تقویت بنیه تشیع و معرفی امام حسین علیهالسلام میشود که در نتیجه همه عالمیان را با این تفکر و علمدار آن آشنا میکند.