به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حسن صدرایی عارف، سردبیر خبرگزاری حوزه در کارگاه آموزشی مهارت های پاسخ گویی در فضای مجازی که به همت مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه و با مشارکت مرکز علمی تربیتی مهدیه برگزار شد، به تشریح جریانشناسی رسانه پرداخت و گفت: شناخت عقبه رسانهای، پشت پرده شکلگیری رسانهها و چینش افراد در رسانههای مختلف و اتصال جریانی افراد و رسانهها به مشربهای مختلف فکری، کمک شایانی به تحلیل برونداد رسانهای در بزنگاههای تاریخی میکند.
اهمیت رسانه ها در طول تاریخ
وی افزود: از اول خلقت عالم، جنگ بین جبهه حق و باطل وجود داشته و یکی از اساسیترین ابزار در دورههای مختلف تاریخی ابزار رسانه بوده که شکل تطوری خود را طی کرده و در چند سده اخیر در قالب مطبوعات، رادیو، تلویزیون، شبکههای ماهوارهای و به خصوص در چند دهه اخیر در قالب فضای سایبری بروز و ظهور پیدا کرده است و میزان چسبندگی و اتصال رسانه با زندگی فردی و اجتماعی بشر روز به روز بیشتر شده است.
این مدرس فضای مجازی و سواد رسانه خاطرنشان کرد: البته معمولا در طول تاریخ رسانه در اختیار اصحاب قدرت بوده است و با شکلگیری فضای سایبری نیز مدل جدیدی از حکمرانی در این فضا دنبال میشود.تاریخ را در زمان های قدیم جریان های تأثیرگذار در انتقال پیام ها، حاکمان و پادشاهان بودند. اما در فضای سایبری امروز این انحصار شکسته شده و همه اقشار و گروه های انسانی می توانند به پیام رسانی بپردازند.
لزوم توجه به اهداف فضای سایبری
وی فضای سایبری را فضایی دانست که ما فقط از ماهیت آن اطلاع داریم و گفت: رسانه در دنیای معاصر در عین اینکه ابزار سرگرمی، انتقال پیام و شکلگیری تعاملات اجتماعی است، اما فضای حکمرانی نیز هست و اساسا حکمرانی را در بستر انتقال پیام و سرگرمی دنبال میکند و هرچه محصولات رسانهای بهرهمندی بیشتری از قالب مدیا و عرصه هنر داشته باشند، پیچیدگی مدیریت ذهن در آن فضا بیشتر میشود و به همین منظور، جریان شناسی رسانه از اهمیت بالاتری برخوردار میشود.
وی در ادامه توضیحات مبسوطی درباره اصلیترین حامیان ابررسانههای دنیا و نیز شایعترین پلتفرمها نظیر فیسبوک، اینستاگرام و توییتر ارائه کرد.
صدرایی عارف همچنین ۴ جریان فکری در سده اخیر در ایران را مورد بررسی قرار داد و ابراز داشت: تمام این جریانها دارای امتداد رسانهای بوده که در دورههای مختلف از شدت و ضعف محتوایی و روشی و نیز تأثیرگذاری بر جامعه مخاطب برخوردار بودهاند.
انواع مواجهه جریانات با رسانههای نوظهور
این کارشناس رسانه و فضای مجازی با اشاره به ظهور عرصههای نوپدید رسانهای در شبکههای اجتماعی و نوع مواجهه با آن افزود: معمولا جریانهای فکری و اجتماعی در کشور یکی از سه راهبرد انفعال، تحریم یا کنش فعالانه را در مواجهه با رسانههای نوپدید دنبال کردهاند.
صدرایی عارف گفت: البته برخی از جریانات سیاسی و اجتماعی کشور اهتمام ویژهای به حوزه های ژورنالیستی داشته و نسبت به بقیه جریانات پیشگامتر بوده و اساسا جایگاه خاصی را برای عرصه مطبوعات قائلند و به نظر میرسد که به رغم کاهش شدید شمارگان مطبوعات در کشور اما همچنان روزنامهها از تاثیرگذاری نخبگانی بالایی برخوردار است و برخی دیگر از جریانها از این سهم مهم رسانهای غافل شدهاند.