پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۷
تفسیر موضوعی شهید صدر در عرض هیچ روش دیگری قرار نمی‌گیرد

حوزه/ حجت‌الاسلام‌ والمسلمین بهمنی توضیح داد: تفسیر موضوعی، تمام روش‌های معتبر را در خود دارد و از اساس با روش‌ها، اصول، ضوابط و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پیشنهاد داد: پژوهش منتج به نظریه نام تفسیر موضوعی شهید صدر باشد و با نقد و بررسی تفسیر موضوعی شهید صدر گفت: به جای تفسیر موضوعی شهید صدر از عنوان «پژوهش منتج به نظریه» استفاده کنید.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین سعید بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی تفسیر موضوعی شهید صدر با عنوان «اصطلاح‌شناسی تفسیر موضوعی شهید صدر» که عصر امروز در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار و به صورت مجازی پخش شد، گفت: تفسیر موضوعی شهید صدر پیشرفته‌ترین تفسیری است که تاکنون در میراث علمی ما تبیین شده است.

وی تفسیر موضوعی شهید صدر را یک روش ندانست و اظهار داشت: آنچه شهید صدر می‌گوید یک رویکرد است؛ رویکردی فوق العاده، پرظرفیت، عصری و امروزی است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: ما امروز هیچ رویکردی پیشرفته‌تر، نیرومندتر و پرظرفیت‌تر از تفسیر موضوعی قواعد که عناصر روش هستند، کاری ندارد؛ تفسیر موضوعی، پژوهش یا تفسیر مسأله محور، جامع، اجتهادی و منتج به نظریه است.

وی ادامه داد: این ادعا اثبات پذیر است که تفسیر ترتیبی و تمام روش‌هایی که تا الان وجود داشته‌اند، در خدمت تفسیر موضوعی شهید صدر قرار می‌گیرند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: روش‌های موضوعی مرسوم که به عنوان روش موضوعی شهید صدر ارائه می‌شوند، هیچ کدام روش این شهید نیست و هیچ کدام آن چیزی نیست که شهید صدر درباره آن سخن گفته است.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین بهمنی تفسیر موضوعی شهید صدر را دارای معنایی منحصر به فرد توصیف کرد و گفت: این تفسیر با تفاسیر دیگر تفاوت جوهری دارد، مشکلاتش اصلی و جهان شمول است؛ مسائل شهید صدر مسائل بشری هستند و تنها مسائل منطقه‌ای و حتی اسلامی را در بر نمی‌گیرند.

وی درباره ترتیب منطقی نظریات شهید صدر ابراز داشت: بزرگترین تئوری شهید صدر استخلاف است و نظریه دین نظریه دیگری است که کمتر به آن پرداخته‌اند؛ شهید صدر این دو نظریه را ضروری می‌داند و بعد از آن ابعاد چهارگانه را در مقابل ابعاد سه‌گانه انسانی قرار می‌دهد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره اصطلاحات الاتجاه الموضوعی و المنهج الموضوعی که به جای تفسیر موضوعی به کار برده شده است سخن گفت و افزود: چیزی که شهید صدر را از دیگران ممتاز می‌کند رویکرد مسأله محوری، جامعیت و انتاج نظریه است که از نقطه‌ای در بیرون آغاز می‌شود.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین بهمنی گفت: برخی افراد روش را در قرآن منبع تفسیر می‌دانستند اما در تفسیر شهید صدر مجموعه مبانی، منابع، اصول، قواعد، عوامل فرآیندی، عوامل پراکنشی، رویکردها، گرایش‌ها و مهارت‌ها، روش تفسیر موضوعی را شکل می‌دهد.

وی پیشنهاد کرد: تفسیر موضوعی با عنوان پژوهش منتج به نظریه نامیده شود؛ چون دقیقاً همین است و لازم نیست آن را تفسیر موضوعی بنامیم و در ادامه ثابت کنیم این تفسیر همان پژوهشی است که به نظریه منتج می‌شود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی عنوان تفسیر موضوعی را نارسا دانست و گفت: هیچ یک از کسانی که به تفسیر موضوعی پرداخته‌اند و با الهام از ایشان در این مسیر قدم برداشتند، اصلاً به چیزی که شهید صدر می‌گوید نزدیک نشده‌اند.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین بهمنی عنوان تفسیر موضوعی را دارای اغتشاش مفهومی ارزیابی کرد و ابراز داشت: در عنوان منطقه الفراغ هم همین مشکل وجود دارد و این اصطلاح نمی‌تواند عمق نظر شهید صدر را به ما برساند.

وی نظریه و دستیابی به رسالت‌ها را دارای دو بال دانست و گفت: شهید صدر علم را برای علم بررسی نمی‌کند بلکه به دنبال آن است تا از دامن علم به رسالت‌ها برسد؛ دو هدف غایی تفسیر، نظریه‌ها و بایسته‌ها است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: رسالت‌های شهید صدر جهان شمول و حقایق کبری است؛ حقیقت متوسط نیست؛ اصلاً این‌ها را مراد نمی‌کند؛ رسالت‌ها راهبردهای اساسی است که از نظریه هستی آفرین به دست می‌آید.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین بهمنی درباره سنت‌های تاریخی شهید صدر توضیح داد و گفت: کسانیکه درباره سنت‌های الهی با اشاره به سخنان شهید صدر نوشته‌اند، سنت‌های تاریخی شهید صدر را سنت‌های اجتماعی دانسته‌اند در حالی که بعضی از سنت‌های الهی مربوط به طبیعت هستند و با انسان بی ارتباط است و بعضی به انسان مربوط است؛ حال برخی از این سنت‌ها که مربوط به انسان هستند فردی و اجتماعی هستند و از اجتماعیات بعضی تاریخی هستند؛ بنابراین سنت‌های تاریخی شهید صدر اخص از سنت‌های اجتماعی هستند.

وی ادامه داد: مراد شهید صدر از سنت تاریخی، سنت تمدنی است؛ یعنی آن‌ها که دامنه تأثیرشان مانایی زمانی دارد؛ اما اگر مدت محدودی داشت سنت تاریخی نیست.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از عدم توجه اندیشمندان مسلمان به سنت‌های تاریخی شهید صدر گلایه و تصریح کرد: شهید صدر بر تاریخی بودن این سنت‌ها تعمد دارد؛ شهید صدر وقتی از سنت‌های تاریخی سخن می‌گوید و آن را برای ما تبیین می‌کند، دستگاه کاملی از تمدن را برای ما بیان می‌کند؛ ایشان یک کنشگر و نظریه‌پرداز تمدن است.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین بهمنی در ادامه توضیح درباره سنت‌های تاریخی گفت: این سنت‌ها تاریخی هستند، اما این سنت‌ها نیاز به گذشته ندارد بلکه درباره حال و آینده است؛ اگر ایشان نام این‌ها را سنت‌های تمدنی می‌گذاشت همه بار تمدن در آن وارد می‌شد و تمدن الزاماً متعلق به گذشته نیست؛ تمدن فعلی و آینده می‌تواند مراد باشد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ CA ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۰
    در دیدار سال ۱۳۹۸ با جمعي از جوانان و دانشجويان لندن، آیت الله مصباح یزدی گفتند که عده ی کمی شاگردهای ممتاز هر کلاسی میشوند! وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ- ثُلَّةٌ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَقَلِيلٌ مِنَ الْآخِرِينَ! همان طور که حضرت آقا گفتند، آنها زودتر از دیگران نیاز را شناختند و دانستند، برای برآوردن آن نیاز شتافتند؛ آن هم در میدان سختی مثل میدان جنگ، میدان جهاد، میدان فداکاری؛ سابقون اینها هستند» «آیت الله سید محمد باقر صدرها، مجتهد مســلم و تئوری پرداز که اگر طرح اقتصادش در دنیا مطرح میشد و در کشور ما رعایت میشد ما مترقی ترین اقتصاد دنیا میشدیم. شخصیتی که در جهان شیعه پشت ســر رهبری جهان با آن شرایط در آن شکنجه ها با خواهرشان و با آن شجاعت؛ یک کاروانیاست که بزرگان میروند.» (کتاب نگاهی به مبانی و اصول تفکر بسیجی). دولت سیزدهم دارد سعی می‌کند که ظرفیت ها (مثل ذخیره گاز) را فعال کند و برای مصرف گاز نیز سیاست‌گذاری کند که مدیریت شود. ما هم باید سعی کنیم! سعی کنیم قوی بشویم – هم در داخل و هم در خارج 🇮🇷! باید پیر و جوان همه کشورها قوی و مقاوم بشوند مثل پیر و جوان محور مقاومت🇮🇷🌏🇵🇸! «آیه مقاومت » را باید ببینیم (https://www.aparat.com/v/Xi296)! آیه مقاومت سید حسن ما و مصباح! سید ما گفت اگر بخواهید جنگ (ماه ژوئيه) را در یک جمله خلاصه کنم، می گویم خدا را به صورت حیرت انگیزی دیدیم.ما هم باید خدا را به صورت حیرت انگیزی ببینیم! باید چشم و گوش و دلمون را از هر چه نا پاک پاک کنیم! مگر نمی خواهیم صدای امام را بشنویم و سیمای امام را ببینیم؟ چند تابعیتی نباشیم! از خط (و ✍️) و خطوات شیطان تبعيت نکنيم! فَاتَّبِعُوا ملة محمد (ص)! از آيت الله خامنه اي تبعيت کنيم! در این زمستان...امام را بشناسیم! امام علی(ع):«معرفت به ما كارى است سخت و دشوار، آن را جز عبدى كه خداوند قلبش را براى ايمان امتحان كرده تحمل نمى‏كند، و حديث ما را فرا نگيرد جز سينه‏هاى امين، و عقل‏هاى متين.» آقا جان! واقعاً دشمن ما میلیونها سلیمانی را در سرا سر جهان نمیبیند؟ دست قدرت خدا را نمیبیند؟ ما انتقام خواهیم گرفت و ما باید به وعده خودمان صادق باشیم! سلام يا مهدي! يا وعدنا الصادق يا صادق الوعد! في خط روح اللٰه، واللٰه! إنا علىٰ العهد! رازها در ذکر ﷽ است /وعده‌ها داده خدا، باید که قرآن را ببینی /قول دادیم انتقامی سخت می‌گیریم، ‏بنشین /تا که فرق قول کافر با مسلمان را ببینی!