دوشنبه ۷ آبان ۱۴۰۳ |۲۴ ربیع‌الثانی ۱۴۴۶ | Oct 28, 2024
دوازدهمین دوره کرسی‌های آزاداندیشی

حوزه/ در بسیاری از انقلاب‌ها، اهداف مردم با آنچه نظام‌های جدید دنبال می‌کنند متفاوت است اما در انقلاب اسلامی ایران، مردم برای عدالت، معنویت و آزادی انقلاب کردند و این دقیقاً همان چیزی است که نظام نیز براساس آن بنا شده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، نوزدهمین نشست از دوازدهمین دوره کرسی‌های آزاداندیشی که با عنوان «نظریه مشارکت در نظام مردم‌سالاری دینی» به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم و اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در دانشگاه طلوع مهر قم به‌صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا دراین نشست با ارائه دیدگاه‌هایی درباره نقش مشارکت در پویایی و ثبات نظام اسلامی، بر لزوم تقویت ارزش‌های دینی و معنوی به عنوان زیربنای اصلی افزایش مشارکت مردمی تأکید کرد. وی این ارزش‌ها را ریشه در فطرت انسانی دانست و تصریح کرد که انقلاب اسلامی ایران توانست با تلفیق این ارزش‌ها، نظامی مردمی را پایه‌ریزی کند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به تاریخ انقلاب اسلامی گفت: یکی از ویژگی‌های برجسته انقلاب اسلامی ایران، انطباق فلسفه مشارکت مردم با اهداف و فلسفه نظام است. در بسیاری از انقلاب‌ها، اهداف مردم با آنچه نظام‌های جدید دنبال می‌کنند متفاوت است. اما در انقلاب اسلامی ایران، مردم برای عدالت، معنویت و آزادی انقلاب کردند و این دقیقاً همان چیزی است که نظام نیز براساس آن بنا شده است.

وی ادامه داد: در دیگر کشورها، بعد از انقلاب، مردم و نظام اغلب در تضاد با یکدیگر قرار می‌گیرند. در حالی که در جمهوری اسلامی ایران، مردم و نظام یک مسیر را دنبال می‌کنند و این باعث همسویی عمیق میان خواسته‌های مردم و اهداف نظام شده است.

استاد فلسفه سیاسی حوزه و دانشگاه با اشاره به این که نظام اسلامی پس از شکل‌گیری، وظیفه دارد مدیریت مشارکت مردمی را به عهده بگیرد، افزود: قبل از انقلاب، مردم خودجوش در صحنه حضور پیدا کردند و علیه ظلم و استبداد قیام کردند، اما بعد از پیروزی انقلاب و شکل‌گیری نظام، دولت و حاکمیت وظیفه دارند این مشارکت را مدیریت و تقویت کنند. دولت باید با تقویت باورها و اعتقادات دینی و سیاسی مردم، زمینه را برای افزایش مشارکت‌های مردمی فراهم کند.

وی تصریح کرد: دولت باید ارزش‌هایی را که مردم به خاطر آن انقلاب کردند، تقویت و گسترش دهد. اگر اعتقادات و ارزش‌های مردم ضعیف شود، مشارکت آن‌ها کاهش می‌یابد و این موضوع در بزنگاه‌هایی مانند انتخابات به وضوح دیده می‌شود.

رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر با تأکید بر نقش مهم ارزش‌های دینی و معنوی در حفظ مشارکت مردم، افزود: اگر مردم حس کنند که ارزش‌های دینی مانند عدالت، معنویت و اخلاق در جامعه تضعیف شده، مشارکت آن‌ها کاهش می‌یابد. اما اگر این ارزش‌ها به‌طور مستمر تقویت شود، مردم نه تنها از نظام حمایت می‌کنند، بلکه وفاداری بیشتری نیز نسبت به آن از خود نشان می‌دهند.

وی با اشاره به پیشینه تاریخی مردم ایران برای تحقق عدالت و آزادی، گفت: ملت ایران در طول تاریخ خود همیشه به دنبال تحقق عدالت و آزادی بوده است و یکی از شعارهای اصلی آن‌ها در انقلاب اسلامی، پیاده‌سازی عدالت امیرالمؤمنین (ع) در جامعه بودند ولی متأسفانه برخی جناح‌های سیاسی با افراط در شعارهای آزادی و عدالت باعث بدبینی مردم شده‌اند، درحالیکه همیشه باید به دنبال توازن میان این دو مفهوم باشیم.

مولف کتاب گفتمان انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بارها تأکید کرده‌اند که آزادی و عدالت دو روی یک سکه هستند و باید همزمان به هر دو توجه شود. نظام اسلامی نمی‌تواند یکی را به نفع دیگری نادیده بگیرد. مردم باید به چشم خود ببینند که در جامعه عدالت و آزادی توأمان اجرا می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در ادامه با اشاره به نقش کارگزاران نظام در افزایش یا کاهش مشارکت مردم گفت: مردم از مسئولان و کارگزاران نظام انتظار دارند که در رفتار و عملکردشان صداقت و عدالت را رعایت کنند. اگر مردم ببینند که مسئولان به اصولی که نظام اسلامی بر آن بنا شده، پایبند نیستند، اعتمادشان به نظام کاهش پیدا می‌کند و این بر میزان مشارکت آن‌ها تأثیر مستقیم دارد.

مهاجرنیا با تأکید بر نقش معنویت در تقویت نظام اسلامی اظهار داشت: نظام اسلامی باید معنویت را بیش از هر چیز دیگری در اولویت قرار دهد. مردم انقلاب کردند تا معنویت در جامعه جاری و ساری شود و دولت باید این هدف را تقویت کند. همان‌طور که امام راحل فرموده‌اند، معنویت مهم‌تر از آب و نان است و باید بیشتر به آن توجه شود. متأسفانه امروز به دلیل برخی مشکلات معیشتی، توجه به معنویت کاهش یافته است، اما نظام اسلامی باید به‌طور مداوم در جهت تقویت معنویت و ارزش‌های دینی حرکت کند.

وی در ادامه به اهمیت امنیت به‌عنوان یکی از عوامل اصلی مشارکت اشاره کرد و گفت: مردم به دنبال امنیت روانی و اجتماعی هستند. اگر در جامعه احساس امنیت کنند و بدانند که حقوق آن‌ها محفوظ است، با اطمینان بیشتری در عرصه‌های مختلف حضور پیدا می‌کنند. امنیت اقتصادی، اجتماعی و روانی را از مهم‌ترین عواملی هست که باعث افزایش مشارکت مردم می‌شود.

مهاجرنیا در پایان سخنان خود با تأکید بر فرهنگ ظلم‌ستیزی، به‌عنوان یکی از اصول مهم انقلاب اسلامی، گفت: نظام اسلامی باید فرهنگ مبارزه با ظلم را هم در عرصه داخلی و هم بین‌المللی گسترش دهد. این فرهنگ باید از مدارس و کودکی به مردم آموزش داده شود تا آن‌ها همواره در برابر ظلم و ستم ایستادگی کنند.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha