به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اصفهان، حجتالاسلام علیرضا تقیزاده در جلسه جهاد تبیین مدرسه علمیه امیرالمومنین با اشاره به اهمیت تاریخ در فهم مسائل دینی تشریح کرد: تاریخ اسلام و تحلیل آن برای طلاب ضروری است و باید از منابع معتبر مانند کتابهای حجتالاسلام دکتر عبیری و دکتر رجبی دوانی و کتب قدیمی مثل کتاب رسولی محلاتی یا کتابهای حضرت آیت الله سبحانی که در بحثهای تاریخ و تحلیل تاریخ، کتاب هایی دارند استفاده کرد.
حجتالاسلام تقیزاده با بیان اینکه تاریخ تکرار میشود، گفت: تاریخ جریانات و حوادثی دارد که علت و معلولهای آن ممکن است دوباره اتفاق بیفتد، باید از تاریخ عبرت گرفت و زمینههای ایجاد شده را بررسی کرد.
وی در ادامه سخنرانی خود به بررسی نظریههای مختلف درباره تکرار تاریخ پرداخت و اظهار داشت: تاریخ میتواند به سه شکل مختلف تکرار شود، برخی معتقدند که تاریخ هرگز تکرار نمیشود و هر رویداد جدیدی مستقل از گذشته است و گروهی دیگر بر این باورند که تاریخ حتی با اسامی و مکانهای مشابه تکرار میشود، اما این نظریه به دلیل دور از ذهن بودن کمتر مورد پذیرش است و دسته سوم معتقدند که تاریخ به دلیل قرار گرفتن علت و معلولهای مشابه در کنار هم، میتواند دوباره تکرار شود.
استاد حوزه با اشاره به وقایع تاریخی صدر اسلام، به اهمیت بصیرت و شناخت درست از شرایط تاریخی تأکید کرد و گفت: اگر بیبصیرتی و بیتفاوتی مردم و خواص در کنار هم قرار گیرد، ممکن است یک حکومت از بین برود، همانطور که در گذشته نیز چنین بوده است.
حجتالاسلام تقیزاده به اهمیت عبرتگیری از تاریخ اشاره کرد و افزود: باید به زمینههایی که باعث وقوع حوادث تاریخی میشود، توجه کنیم و از آنها درس بگیریم تا از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کنیم.
وی در ادامه به اهمیت بصیرت و شناخت درست از ولایت اشاره کرد و یادآور شد: ولایت به معنای بیشتر درس خواندن یا ریش سفید داشتن نیست، بلکه باید در چهره و رفتار افراد دیده شود.
حجت الاسلام تقی زاده پس از بررسی عوامل تاریخی و اجتماعی که منجر به وقایعی تلخ پس از رحلت پیامبر شد، خاطرنشان کرد: شخصیت پیامبر اسلام به عنوان محور اصلی اسلام و ولایت، همواره مورد حملات و ترور شخصیت از سوی یهود و منافقین قرار داشت و در قران نیز آیاتی ازاذیت و آزارهایی که پیامبر از سوی یهودیان متحمل شده است وجود دارد.
استاد حوزه در این باره به بررسی آیه ۱۰۴ سوره بقره پرداخت و توضیح داد: سوءتفاهمهای زبانی و فرهنگی در زمان پیامبر اسلام (ص) وجود داشت در آیه ای از قرآن کریم، خداوند به مؤمنان توصیه میکند که به پیامبر نگویند “راعنا” بلکه بگویند "انظرنا" این توصیه به دلیل استفاده نادرست و توهینآمیز یهودیان از کلمه "راعنا" بود که در زبان عبری معنای نامناسبی داشت.
وی افزود: یهودیان با استفاده از کلمات مشترک و فحاشی، سعی در تخریب شخصیت پیامبر داشتند، این اقدامات به مرور زمان زمینهساز تضعیف جایگاه ولایت و امامت در جامعه اسلامی شد.
استاد حوزه در ادامه به اهمیت بصیرت و شناخت درست از ولایت پرداخت و بیان کرد: تخریب شخصیتهای بزرگ اسلامی مانند حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) از سوی دشمنان، با هدف تضعیف جایگاه ولایت و امامت صورت گرفته است.
وی در پایان، از جامعه اسلامی خواست تا با مطالعه و تحقیق، به درک عمیقتری از تاریخ اسلام و وقایع پس از رحلت پیامبر برسند و از تجربیات تاریخی برای تقویت وحدت و بصیرت در جامعه استفاده کنند.
نظر شما