به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمدباقر سعیدی روشن ظهر امروز در همایش وحدت حوزه و دانشگاه با عنوان «علوم انسانی و راهبرد مقاومت» که در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم برگزار شد گفت: فرهنگ پایه و اساس هر جامعه است. فرهنگ مولود منظر و جهانبینی نظام ارزشی و نظام انگیزشی و رفتارهای آحاد جامعه است.
وی افزود: علم مدرن پس از پیدایش رنسانس در روش علم، موضوع علم و رویکرد علم تصرف داشت. تغییر راهبردهای سه گانه و فروکاستن معرفت در روش و هستی به ماده و کشف حقیقت به سلطه به طبیعت، بروندادهای مختلفی را به بار آورد.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: این رویکرد اساس همه حقایق را نادیده گرفت. در پیدایش کیهان فرضیه انفجار اولیه را مطرح کرد که امروز بطلان آن برملا شده است. علم روز در خصوص پایان جهان هیچ تصویری ندارد.
وی ادامه داد: تغییر قوانین از متافیزیک به فیزیک ماده ای و تعمیم نظام ارزشی توسعه مدار سلطه جو دو اتفاق بزرگی بود که با این رویکرد شروع شد. آیا این رویکرد علوم انسانی جامعه اسلامی را به سوی تعالی پیش می برد؟
حجت الاسلام والمسلمین سعیدی روشن افزود: فهم عمیق و نقادانه علم مدرن از جمله راهبردهای ما در این حوزه است. علم زدگی مقلدانه و جمود فکری دو آسیب مهم هستند. باید این افعی زیبا را مانند یک عقاب در نظر بگیریم نه یک قورباغه ای که در چشم یک عقاب می نگرد. یعنی متافیزیک را در چارچوب عقل اسلامی مطالعه کنیم.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: راهبرد دوم، تولید علوم است. تعریف ما تنها علم انسانی نیست بلکه باید به دنبال علوم باشیم. مساله دیگر تولید علوم بر پایه متافیزیک خرد اسلامی و انسانی است. این تولید بر اساس سنن الهی است. فارابی، ابن سینا، ابن خلدون و خواجه نصیر عالمی تراز در این حوزه بودند.
وی گفت: تحول علوم یک راهبرد و پروسه است نه یک پروژه؛ تحول علوم انسانی یک پروسه ممتد کثیرالاضاع ناظر به جریان کلی علم است. تحول علوم با اشراف کامل به علم مدرن وتاریخ این علم و حضور در مرزهای هر علم خاص به دور از علم زدگی، احاطه بر علم شناسی اسلامی و تاریخ علوم اسلامی و معرفت شناسی علوم اسلامی و همچنین تسلط بر مصادر اصیل اسلام(قرآن و عترت) در حوزه علوم انسانی و توان استنباط از معارف و منابع علوم اسلامی
حجت الاسلام والمسلمین سعیدی روشن اظهارکرد: کسانی می توانند دستی در علوم انسانی داشته باشند که مبادی هستی شناسی و معرفت شناسی اسلامی را به عمق درک کرده باشند. یعنی ضمن مطالعه روش ها و علوم جدید و مصادر اسلامی بتوانند حرف های نو بزنند.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: مفهوم مقاومت به معنی ایستادگی در طریق حق و تسلیم ناپذیری در مقابله با ظالم است. قرآن کریم به اصبروا و صابروا و رابطوا فرمان می دهد. یعنی صبر فردی و اجتماعی و پیوندهای دینی باعث رستگاری می شود.
وی ادامه داد: رکن رکین مقاومت، باور عمیق توحیدی است. نظام سلطه در این شرایط با تمام وجود به میدان آمده است. در این مسیر انسان های آزاده باید به میدان بیایند. این مساله فرمان قرآن است. باید بدانیم که امروزه در میانه یک جنگ تمدنی هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین سعیدی روشن اظهارکرد: غرب یهودی از قرن پنجم تا یازدهم یک جنگ بزرگ را به ما تحمیل کرد، آن هم در همین مناطقی که امروزه شاهد جنگ هستیم. سپس وقتی به جنگ های جهانی می نگریم می بینیم که این جنگ ها برای تجزیه خاور میانه بود.
وی افزود: از اعلامیه بالفور و جنگ های دیگر تا جنگ جهانی دوم و.. همه برای تجزیه خاورمیانه و تسلط بر این منطقه انجام شد. تولید داعش نسخه دوم خاورمیانه جدید است. امروزه تحقیقاتی ثابت کرده است که داعش نسخه دوم برای سده بعد از جنگ های جهانی بود. نظام اسلامی سدی محکم در مقابل با آنها بود. داعش طراحی موزائیکی جدید طرح خاورمیانه غربی ها بود.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: مبانی مقاومت یک امر کاملا قرآنی است. نظام فاعلیت الهی نظام سببی و مسببی است. در این نظام به حسب سنت الهی اگر اراده های انسانی که تعیین کننده سرنوشت جامعه است در نظام قضا و قدر الهی در دست خود آنها است. اگر اراده انسانی در مسیر اراده الهی باشد به نتیجه مطلوب می رسد.
نظر شما