سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری«حوزه»، شرح دعاهای ماه مبارک رمضان را به قلم حجت الاسلام والمسلمین محمد امینی گلستانی منتشر می کند.
اللَّهُمَّ نَبِّهْنِي فِيهِ لِبَرَكَاتِ أَسْحَارِهِ وَ نَوِّرْ فِيهِ قَلْبِي بِضِيَاءِ أَنْوَارِهِ وَ خُذْ بِكُلِّ أَعْضَائِي إِلَى اتِّبَاعِ آثَارِهِ بِنُورِكَ يَا مُنَوِّرَ قُلُوبِ الْعَارِفِين [1]
اى خدا مرا در اين روز براى بركات سحرها بيدار و متنبه ساز و دلم را به روشنى انوار سحر منور گردان و تمام اعضاء را براى آثار و بركات اين روز مسخر فرما به حق نور خود اى روشنى بخش دلهاى عارفان.
اللَّهُمَّ نَبِّهْنِي فِيهِ لِبَرَكَاتِ أَسْحَارِهِ وَ نَوِّرْ فِيهِ قَلْبِي بِضِيَاءِ أَنْوَارِهِ
اولین شب از شب های قدر
در قسمت اول دعای امروز میگوییم خدایا در این روز به برکت سحرهای ماه رمضان من را آگاه کن، امشب شب اول لیلة القدر است، پس برکات سحرهای خاص این ماه مبارک رمضان در این شبها دریابیم.
تمام بندگان خاص خدا و بندگانی که خدا را همیشه در نظر میگیرند این شبها را محترم میدارند و بیدار میمانند و احیا میکنند چون این شبها، شبهای عادی نیست، یکی از این شبها، شب احیا و شب قدر است، آن شبی که خداوند عالم در نص صریح قرآن مجید میفرماید:« لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»[2] شب قدر بهتر است از هزار ماه، یعنی عبادت این یک شب، بهتر است از عبادت هزار ماه، اگر کسی این سه شب را احیا کند بیدار بماند و با خدای خود مناجات و راز و نیاز کند، این مناجاتها و این عبادتهای و راز و نیازهای یک شب، بهتر است از عبادات و دعاها و مناجات هزار ماه.
و در روايتى از امام صادق (عليهالسلام) آمده است كه شب قدر شب بيست و يكم يا بيست و سوم است، حتى هنگامى كه راوى اصرار كرد كداميك از اين دو شب است و گفت: اگر من نتوانم هر دو شب را عبادت كنم كداميك را انتخاب نمايم؟! امام (عليهالسلام) تعيين نفرمود، و افزود، « فَقَالَ مَا أَيْسَرَ لَيْلَتَيْنِ فِيمَا تَطْلُب »چه آسان است دو شب براى آنچه مىخواهى![3]
ولى در روايات متعددى كه از طرق اهل بيت (عليهمالسلام) رسيده است بيشتر روى شب بيست و سوم تكيه شده، در حالى كه روايات اهل سنت بيشتر روى شب بيست و هفتم دور مىزند.
اهتمام ویژه به تلاوت قرآن و مناجات در شب های قدر
در این شبها دعا و مناجات مخصوصاً خواندن قرآن که هر آیه ای از آن مساوی با ختم قرآن در ماه های دیگر است و برای هر کدامی گناه محو میشود و ده درجه بالاتر میرود و معاصی را از بین میبرد و موفق به عبادت خداوند عالم هم میشویم، شب قدر، شبی است که در تمام شرایع آسمانی بوده است تا به شریعت اسلام رسید و این شریعت هم ادامه خواهد داد تا روز قیامت.
شب قدر ، شب توجه ویژه به امام زمان علیه السلام
پيرامون شب قدر ممكن است، گمان شود «ولّى مطلقى» كه ملائكه در شب قدر بر او نازل شد و تقدير امور كردند، فقط پيامبر بوده و پس از ايشان، اين امر از ميان برداشته شده است؛ زيرا كسى كه شايسته اين مقام باشد، وجود ندارد. حال اين سؤال مطرح است كه آيا شب قدر تنها در زمان پيامبر صلّى اللّه عليه و اله بوده يا بعد از ايشان هم وجود دارد؟
پاسخ اين سؤال خيلى روشن است چون اين مقام خاصّ (ولّى مطلق زمان) است و هيچزمانى خالى از حجّت خدا نيست و از آدم تا انقراض عالم وجود دارد؛ پس شب قدر نيز طبعا وجود خواهد داشت.
آنچه از احاديث معتبر در تفسير سوره قدر استفاده مىشود، اين است كه فرشتگان با ملك اعظم، هر ساله در شب قدر با مقدرات يك ساله به زمين نازل مىشوند و مقدرات را به (ولّى مطلق خدا) عرضه و تسليم مىنمايند. پس اين واقعيّت از نخستين روز خلقت بوده و بر نخستين پيامبر و وصىّ او نازل و تا قيام قيامت ادامه دارد.[4]
تاملی در حقیقت غيبت و معناى آن
مسئله غيبت و چگونگى آن، از مسايل پيچيده و پر گفتوگو است كه:
1- آيا امام عليه السّلام در ايّام غيبت در جاى بهخصوصى زندگى مىكند و از هرچه غير آن، چشم پوشيده و در گوشه انزوا نشسته است؟!
2- آيا در همه جا هست و فقط از انظار غايب و با مردم و در جمع مردم حضور دارد؟!
3- با مردم قطع رابطه كرده و در موارد ضرورى ارتباط برقرار مىكند؟!
ابتدا به يك مطلب توجّه فرماييد، در روايات مربوط به حضرت قائم عليه السّلام سه كلمه «ظهور» و «خروج» و «قيام» زياد به كار رفته است؛امّا آنچه در اينجا لازم است بدانيم، فرق دو كلمه ظهور و حضور است، ظهور يعنى آشكارى كه بايد ديده شود، ولى حضور اعم از آن است.
مىگوييم حضرت غايب است و ظاهر نيست؛ يعنى ظهور فيزيكى ندارد، نه اينكه حضور ندارد.
آن حضرت را غايب ناميدهاند، چون ظاهر نيست، نه آنكه حاضر نيست و غيبت به معناى حاضر نبودن، تهمت نارواست.
به عبارت ديگر، معناى غيبت او نامرئى بودن او نيست و نبايد چنين تصوّر شود كه حضرت در تمام مدّت غيبت تا وقت ظهور، يك وجود نامرئى است و ديده نمىشود، بلكه از روايات زياد استفاده مىشود، امام در ميان كوچه و بازار، در رفتوآمد، است و در مجالس مؤمنان و مردم شركت مىكند و به روى فرشهاى آنها قدم مىگذارد،
ولى شناخته نمىشود، نه اينكه بهطور كلّى از ميان مردم خارج و در گوشهاى زندگى مىكند و از جامعه بريده است.
مگر او «امام زمان» نيست و نبايد از اوضاع دنيا اطّلاع داشته باشد، درست است كه هنوز اجازه ظهور و عمل به رهبرى ظاهرى داده نشده است، امّا رهبرى باطنى و تكوينىاش كه تعطيل نشده است!!
پس، آن حضرت تا زمان ظهور در ميان مردم بهطور ناشناس زندگى و رفتوآمد مىكند و به وظايف محوّله ولايى و تكوينى خود عمل مىنمايد و در ميان جماعت حضور دارد و همه را مىبيند و مىشناسد و مردم او را مىبينند، ولى نمىشناسند، مگر عاشقانى كه دايم در آتش عشق او مىسوزند و خاكستر مىشوند و تا روز وصل، شوق ديدار او را در دل مىپرورانند، از منظر او دور است.
امام زمان همه جا حاضر است و وظایف تکوینی امامتش را انجام میدهند و وظایف تشریعیش را در زمانی که خداوند اجازه بدهد انجام خواهد داد، در هر شب قدر در هر سال احکام و جریانات عالم به امام زمان اعلام میشود.
[1] - ِ بحارالأنوار ج : 95 ص : 50
« اللَّهُمَّ نَبِّهْنِي فِيهِ لِبَرَكَاتِ أَسْحَارِهِ وَ نَوِّرْ فِيهِ قَلْبِي بِضِيَاءِ أَنْوَارِهِ وَ خُذْ بِكُلِّ أَعْضَائِي إِلَى اتِّبَاعِ آثَارِهِ يَا نُورَ قُلُوبِ الْعَارِفِينَ »
[2] - القدر آیه 3
[3] - کافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص: 156
[4] - اصول كافي/ كتاب الحجة في شأن انا انزلنا حديث 2 و 5. روايت و بحث در اين مورد بسيار است طالبين به تفسير سوره قدر در تفاسير و كتب حديث به مجمع البيان/ جلد 10، ص 518، مراجعه نمایند.
حوزه / امشب شب اول لیلة القدر است، پس برکات سحرهای خاص این ماه مبارک رمضان را در این شبها دریابیم.
اخبار مرتبط
-
شرح دعای روز پنجم
کلید خوشبختی و سعادت در دعاي روز پنجم
حوزه / در شرح و توضیح دعای روز پنجم به برخی از حالات اویس قرنی، مرد الهی و نمونه بارز مستغفرین می پردازیم .
-
شرح دعای روز هفتم
روزه دارانی که روزه نیستند!
حوزه/ نزد رسول خدا(ص) کسی از شخص دیگری در ماه رمضان غیبت کرد، حضرت فرمودند برو افطار کن، گفت یا رسول الله من روزه ام، حضرت فرمودند دیگر تو روزه نیستی،…
-
شرح دعاي روز هشتم
راهکار تشخیص افراد صالح از ناصالح
حوزه/ اگر قلب انسان زنگ بزند چند امر باعث جلاي آن است، تلاوت قرآن، استغفار در سحر ها و رحمت بر ايتام و دستگيري از ايشان .
-
شرح دعاي روز نهم
نمونه هایی از رحمت واسعه خداوند
حوزه / آیات توبه و آیات بسم الله الرحمن الرحیم که در صد و سیزده سوره قرآن و در وسط سوره نمل در یکصد و چهارده مرحله با کلمه رحمان و رحیم خودش را یاد میکند…
-
شرح دعای روز يازدهم
احسان و نیکوکاری وکسب مقامات عالی
حوزه/ انسان با نیکی و احسان میتواند به مقاماتی برسد که دیگران به او غبطه بخورند.
-
شرح دعای سحر(1)
معنای دقیق «بهاء» در دعای سحر
حوزه /«بهاء» آن اعلا مراتب ظهور حق تعالى است پس «بهىّ» اسم براى ذات اقدس اله است به اعتبار آن كه، صادر اوّل او نور كلّ شىء است.
-
شرح دعاي روز دوازدهم
زینت آدمی در چیست؟
حوزه / به خاطر دنیا و خود نمایی، عزیزانمان را به آتش نیافکنیم و گرفتار غضب الهی نکنیم.
-
شرح دعای سحر (2)
تفاوت تجلی جمال و جلال در قلب مومن
حوزه/ انسان سالك ساعى، بعد از معرفت شهودى به اسماء الهى و آگاهى به جايگاه انسان در نظام آفرينش، و نيل به مقام توحيد در ذات و صفات و افعال، از خداى سبحان…
-
شرح دعای روز سیزدهم
چگونه از ناپاکیها دور شویم
حوزه / ما هیچ گونه اطلاعی از سرنوشت خود نداریم، در دعای امروز میگوییم خدایا صبر کردن بر مقدراتت را به من عنایت کن.
-
درسی دیگر از دعای روز سیزدهم
حوزه/ عضو خبرگان رهبری، با بیان این که گناه سبب سیاه شدن قلب انسان می شود، گفت: این سیاهی، چشمان انسان را در برابر حقایق الهی کور می کند و او را به پرتگاه…
-
شرح دعای روز چهاردهم
شیطان چگونه ما را ناامید میکند
حوزه / خداوند عالم هیچگاه برای لغزش ها و اشتباهات؛ بنده اش را محکم مؤاخذه نمی کند، چون انسان قابل اشتباه است، اما آن بنده ای را مؤاخذه می کند که…
-
شرح دعای سحر(3)
معنای عظیم در لسان دعا
حوزه /«عظيم» اسمى از اسماء صفات الهى است، و صفت اين اسم «عظمت» است. «عظمت» به معناى كبريايى است و درجايى عظمت استعمال مىشود كه صفات عالى داشته باشد.
-
شرح دعای روز شانزدهم
رفاقت با اشرار انسان را ازخدا دور می کند
حوزه/ ابرار و اشرار دو نقطه مقابل یکدیگر هستند، اشرار کسانی هستند که هیچ گونه اعتنایی به خدا ندارند و ایمان نمی آورند، چون شر هستند و نمی خواهند سر تعظیم…
-
شرح دعای روز هفدهم
از مکر شیطان ایمن نباشیم
حوزه / یکی از مسائلی که امروز از خداوند خواسته ایم، هدایت به اعمال صالح است، یعنی مرا به بهترین اعمال هدایت کن، چون ممکن است در تشخیص اعمال صالح و راه…
-
شرح دعای سحر(4)
علامت تابش نور الهی بر قلب چیست؟
حوزه/ تجلّى خداوند در هر موجود خاصّى، با اسمى مخصوص از اسماى حسناى الهى است، و گرنه ويژگى نمى يافت. يكى از اسماى بزرگ خداوند همانا «نور» است.
-
استاد حوزه شیراز:
در شب های قدر مسلمانان منطقه را دعا کنیم
حوزه/ مسئول مدرسه علمیه امام جواد(ع) شهرستان فسا گفت: شب های قدر ، اوج معنویت رمضان است که زندگی مومن در آن رنگ خدا می گیرد لذا باید در این احوال برای…
-
استاد حوزه:
تفکر بصیرت آفرین از بهترین اعمال شب قدر است
حوزه/ استادحوزه گفت: یکی از برترین اعمال شب قدر، تفکر و تاملی است که باعث افزایش بصیرت دینی انسان شود.
-
شرح دعای روز بيست و هشتم
اعمالی که مورد تاکید امام زمان(عج) است
حوزه / نوافل از عباداتی است که مستحب است ولی انجام آن بسیار مورد مدح و تاکید است، مخصوصاً در نظر ائمه ما و مخصوصاً در نظر مطهر و مبارک امام زمان(علیه…
-
شرح دعای روز بيست و چهارم
مظلوم ترین شخصیت عالم چگونه خدا را عبادت می کرد
حوزه/ امیر المؤمنین فرد اکمل جامعه بشریت است. از چیزهایی که خدا را راضی میکرد هیچ گونه مضایقه ای نداشت حتی به کشته شدن خودش هم تمام شد و نخواست…
-
شرح دعای روز نوزدهم
افطاری دادن از مصادیق خیرات است
حوزه / بركات ماه رمضان همان قرائت قرآن ،دعاي ابو حمزه خواندن، گريه كردن بر سختي مرگ و آنچه پس از مرگ در پيش رو داريم می باشد.
-
ویژه برنامه های مراسم احیای شبهای قدر درجمکران اعلام شد
حوزه/ معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران ضمن اعلام آمادگی میزبانی زائران، از برگزاری ویژهبرنامههای مراسم احیای شبهای قدر در مسجد مقدس جمکران خبر داد.
-
شرح دعای روز بيست و ششم
هرعمل خیری مورد تشکر خداوند است
حوزه / هر عمل خیری که انجام بدهیم کوشش هایی است که مورد تشکر خداوند عالم است و خداوند بواسطه این اعمال صالح به عاملین آن در دنیا و آخرت آبرو میدهد.
-
شرح دعای روز بيست و سوم
معیار در ایمان چیست؟
حوزه/ امیر المؤمنین که با جانفشانی های او پرچم اسلام برافراشته شد و مرتب در جنگ خیبر و سایر جنگها حماسه ها آفرید با دسیسه دشمنان حقانیتش پنهان شد.
نظر شما