سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»، در ادامه سلسله مباحث شرح دعای سحر به بررسی تعریف نور ونشانه های قلب وسعت یافته به نور الهی می پردازد.
«اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ مِنْ نُورِكَ بِاَنْوَرِهِ وَكُلُّ نُورِكَ نَيِّرٌ، اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِنُورِكَ كُلِّهِ»
خداوندا! روشنترين درجات نورت را خواستارم، در حالى كه همه مراتب و درجات نورت روشن و تابنده است، خدايا! درخواست مى كنم بحقّ تمام مراتب نورت.
*ظهور عالم هستى در پرتو اسم شريف «نور» است
شيخ اشراق در تعريف «نور» مىگويد: «ظاهِرٌ بِذاتِهِ، مُظْهرٌ لِغَيرِه»، نور خود ظاهر و روشن است، و چيز ديگر را هم ظاهر و روشن مى كند. «نور» اسم براى ذات اقدس اله است به اعتبار اين كه به بركت مشيت بالغه الهى جميع اشيا را ظاهر و روشن نموده است. پس ظهور عالم هستى در پرتو اسم شريف «نور» است.
مرحوم صدرالمتألهين شيرازى، در تفسير آيه نور مىفرمايد: «هذا النّور احد اسماءاللّهتعالى، و هو منوّرالانوار و محققالحقايق و مظهر الهويّات وموجد الماهيات».
اين نور يكى از نام هاى خداوند سبحان است كه نورها و روشنى ها، به واسطه آن، نورانى و روشن مى گردند، آن نور، حقايق موجودات را ايجاد، و هويّات وجودى را آشكار، و ماهيات را وجود مى بخشد.
آنگاه بعد از نقل اين كلام شيخ اشراق سهروردى كه «فهو (النّور) حقيقةٌ بسيطةٌ ظاهرةٌ لذاتها مظهرةٌ لغيرها»، در شرح اين كلام مىگويد: «پس بنابراين چون حقيقت نور بسيط است و تركيب در او راه ندارد، جنس و فصل براى آن نيست، و چون جنس و فصل ندارد تعريف حدّى و رسمى در آن مطرح نخواهد بود. بلكه حقيقت نور اظهر اشيا است به جهت اين كه مقابل ظلمت و خفاست، و تقابل نور و ظلمت، تقابل سلب و ايجاب است. بر اين اساس براى او دليل و برهانى نيست بلكه خود دليل و برهان بر همه چيز است، ولى پنهانى و پوشيدگى كه بر آن عارض مى گردد به حسب مراتب و درجات نور است، مانند نور قيّومى الهى به حسب نهايت ظهور و غايت بروز، زيرا شدّت ظهور و بروز و برترى و غلبه تجلّى چه بسا باعث پنهانى و خفاى تجلّى كننده و از قصور تجلّى شونده بر او پوشيده و پنهان گردد.»
جامعترين و مؤثرترين تعابير درباره نور اين فقره از دعاى نورانى جوشن كبير است كه: «يا نُورَ النُّورِ، يا مُنَوِّرَ النُّورِ، يا خالِقَ النُّورِ، يا مُدَبِّرَ النُّورِ، يا مُقَدِّرَ النُّورِ، يا نُورَ كُلِّ نُورٍ، يا نُورا قَبْلَ كُلِّ نُورٍ، يا نُورا بَعْدَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً فَوْقَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً لَيْسَ كَمِثْلِهِ نُورٌ». هرگـونـه ظهورى در عالم در پرتو آن نورِ محض است.
قرآن كريم، خداوند سبحان را نور محض معرّفى مى نمايد وهرگونه ظهورى را در پرتو آن نورِ صرف مى داند، «اللّهُ نُورُ السَّماوَاتِ وَالْأَرْضِ»[1]، و كسانى كه نور حق را نمى بينند، محجوب به پرده هاى پندارى و باطل مى داند، «الَّذِينَ كَانَتْ أَعْيُنُهُمْ فِي غِطَاءٍ عَن ذِكْرِي وَكَانُوا لَا يَسْتَطِيعُونَ سَمْعاً»[2].
و چيزى اين پرده و حجاب وَهمى را كنار نمى زند مگر ظهور كامل همان نور محض و در هر موطنى كه آن نور صرف ظهور تام نمود، تمام تار و پود آن پرده دريده مى گردد. نه تنها زمين به نور حق نورانى است «وَأَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا»[3]، بلكه ماسوى اللّه به نور او روشن است.
بارى! چون ويژگى نور اين است كه ظاهر به ذاتِ خود و مُظهر اشياى ديگر است، اين خصوصيت، هم براى نورِ محسوس كه اشياى مادىِ فاقد نور را قابل رؤيت مى كند و هم براى نور معنوى مانند عقل و وحى وجود دارد. وجود، نور است كه مفاهيم و ماهيات را روشن مى كند هر وجودى نور خود را از نور مطلق گرفته است، يعنى هرچه وجود بر آن صدق مى كند، نور خود را از خداى سبحان گرفته است. از اين جهت هيچ يك از آنها نمى توانند معرِّف و مُظهر خدا باشند، زيرا موجوداتى كه خود در پرتو آن نور مطلق هويدا شدند، فرض ندارد كه بتوانند پيش از او ديده شوند، «اللّهُ نُورُ السَّماوَاتِ وَالْأَرْضِ»[4].
«آفرينش، تجلّى خداست: «اَلحَمْدُللّهِ المُتَجَلّى لِخَلقِهِ بِخَلقِهِ»[5]. قرآن حكيم تجلّى ويژه الهى است: «فَتَجَلّى لَهُم سُبحانَهُ فى كِتابِهِ مِنْ غَيرِ اَنْ يَكُونُوا رَأوْهُ»[6]،
تجلّى خداوند در هر موجود خاصّى، با اسمى مخصوص از اسماى حسناى الهى است، و گرنه ويژگى نمىيافت. يكى از اسماى بزرگ خداوند همانا «نور» است، «اللّهُ نُورُ السَّماوَاتِ وَالْأَرْضِ»[7]، خداوند در قرآن كريم كه عصاره وحى و نبوت است، از مظهر اسم شريف «نور» تجلّى فرمود، لذا اين آخرين كتاب الهى به سمه «نور» موسوم شد: «قَدْ جَاءَكُم مِنَ اللّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُبِينٌ»[8]. و «فَآمِنُوا بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَالنُّورِ الَّذِي أَنزَلْنَا وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ»[9].
هدف والاى تجلّى خداوند، در مهمترين كتاب آسمانى به اسم برين «نور»، آن است كه فضاى زندگى جوامع انسانى نورانى گردد، چنان كه به اين مقصد سامى صريحا عنايت شد: «كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ»[10].[11]»
در ذيل اين آيه كريمه «أَفَمَن شَرَحَ اللّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلاَمِ فَهُوَ عَلَى نُورٍ مِن رَبِّهِ»[12]. از وجود مقدس رسول خدا صلىاللهعليهوآله نقل شده است كه: «عن النّبى صلىاللهعليهوآله اَنّه قرء هذه الآية فقال انّ النّور اذا وقع فى القلب انفسخ له و انشرح، قالوا يا رسول اللّه فهل لذلك علامة يعرف بها قال: التجافى عن دارالغرور و الانابة الى دارالخلود والاستعداد للموت قبل نزوله.»[13]
*علامت و نشانه هاى قلبى كه با نور الهى وسعت پيدا كرده و مشروح گرديده است
وقتى اين آيه در محضر مبارك رسول خدا صلى الله عليه و آله قرائت شد، فرمود: اين نور هرگاه بر قلبى بتابد آن قلب وسعت پيدا مى كند و مشروح مى گردد. عرض شد، آيا علامت و نشانه اى براى آن وجود دارد؟ فرمود: علامت تابش نور الهى بر قلب آن است كه انسان نورانى از دنيا كه دار غرور است، دل مى كَنَد، تجافى براى او حاصل مى شود، و به سوى قيامت كه زندگى جاودانه است برمى گردد و قبل از فرا رسيدن مرگ طبيعى، استعداد انتقال به سوى آخرت پيدا مى كند. اهل معرفت با اسم شريف «نور» اُنس و رابطه اى خاص دارند، لذا مى فرمايند: «جليلترين چيزى كه از عالم ملكوت بر سالك الى اللّه وارد مى شود، و عظيم ترين فيضى كه از عالم جبروت بر مهاجر الى اللّه افاضه مى گردد، و نفيس ترين خلعت هايى كه پس از خلع ناسوت از ناحيه وادى مقدس و بقعه مبارك بر انسان سالك ساعى پوشانده مى شود، و از شيرين ترين چيزهايى كه از شجره مباركه در جنّت فردوس بعد از قلع و ريشه كن نمودن شجره ملعونه از عالم طبيعت، به ذائقه انسان مسافر مى رسد، آن است كه در پرتو نور الهى سينه اش براى فراگرفتن ارواح معانى و بطون اسرار حقايق وسيع مى گردد و دريچه هاى نورى قلب باز مى شود و از قشرهاى تعيّنات مجرد مى گردد و گرد و غبار عالم طبيعت از سرو روى او برطرف مى شود و از تاريكى تعيّن رهايى يافته و به نورانيت بى تعيّنى مى رسد.»
توحيد در مقام اسم شريف «نور» اقتضا مى كند كه گفته شود: چون نور همان وجود است و در نظام هستى به جز او نورى و ظهورى نيست، و هرچه نور و ظهور است به او باز مى گردد، «وَبِنُورِ وَجهِكَ الّذى اَضاءَ لَهُ كُلُّ شىءٍ»[14]، و به نور تجلّى ذاتت كه همه عالم را روشن ساخته است. «يا منوّر النّور» اى حقيقت هستى كه نور را نورانى كردهاى.
پس نورانيت انوار عرضى و نورانيت علوم با همه مراتب و درجاتش از آنِ نور اوست، و نورانيت عالم ملك و ملكوت و ظهور موجودات عالم قدس و جبروت همه به واسطه نور اوست، و او نور مطلق و ظهور صرف است بدون آن كه با كمترين ظلمت و كدورتى آميخته باشد. «يانور النّور».
از آنجايى كه انسان را در تعالی و ارتقاى وجودى، حدّ يقف نيست زيرا به سوى كمال مطلق و نور بىنهايت سير مى كند. و براى سيمرغ جان اين موجود شگفت انگيز نظام آفرينش مرحله پايانى كمال وجود ندارد. لذا هرگاه به حقيقت خويش آگاهى پيدا كرد براى نيل مقام خليفة اللهى، عالىترين مرتبه نور الهى را مسألت مى كند تا آيينه تمام نماى نور حق گردد. ««اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ مِنْ نُورِكَ بِاَنْوَرِهِ»
و وقتى توفيق مشاهده اسماى حسناى الهى را پيدا كرد و به مرحله توحيد ناب راه يافت، اعتراف مىكند كه تمام درجات نور الهى تابنده و فروزان است: «وَكُلُّ نُورِكَ نَيِّرٌ».
و سرانجام نيز براى اصرار در اين دعا و درخواست متوسل مى شود به تمام مراتب و درجات نور الهى، «اَللّـهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ بِنُورِكَ كُلِّهِ».
*حجت الاسلام و المسلمین سید علی طباطبایی
[1]. سوره نور 24، آيه 35.
[2]. سوره كهف 18، آيه 101.
[3]. سوره زمر39، آيه 69.
[4]. سوره نور 24، آيه 35.
[5]. نهج البلاغه، خطبه 107.
[6]. همان خطبه 146.
[7]. سوره نور 24، آيه 35.
[8]. سوره مائده 5، آيه 15.
[9]. سوره تغابن 64، آيه 8.
[10]. سوره ابراهيم 14، آيه 1.
[11]. سروش هدايت، ج 4، ص 59، حضرت آيت اللّه جوادى آملى.
[12]. سوره زمر39، آيه 22.
[13]. تفسير صافى ج 4، ص 319.
[14]. دعاى كميل.
حوزه/ تجلّى خداوند در هر موجود خاصّى، با اسمى مخصوص از اسماى حسناى الهى است، و گرنه ويژگى نمى يافت. يكى از اسماى بزرگ خداوند همانا «نور» است.
اخبار مرتبط
-
شرح دعای سحر(1)
معنای دقیق «بهاء» در دعای سحر
حوزه /«بهاء» آن اعلا مراتب ظهور حق تعالى است پس «بهىّ» اسم براى ذات اقدس اله است به اعتبار آن كه، صادر اوّل او نور كلّ شىء است.
-
شرح دعای سحر (2)
تفاوت تجلی جمال و جلال در قلب مومن
حوزه/ انسان سالك ساعى، بعد از معرفت شهودى به اسماء الهى و آگاهى به جايگاه انسان در نظام آفرينش، و نيل به مقام توحيد در ذات و صفات و افعال، از خداى سبحان…
-
شرح دعای سحر(3)
معنای عظیم در لسان دعا
حوزه /«عظيم» اسمى از اسماء صفات الهى است، و صفت اين اسم «عظمت» است. «عظمت» به معناى كبريايى است و درجايى عظمت استعمال مىشود كه صفات عالى داشته باشد.
-
شرح دعای سحر(6)
کمال هر موجود در چیست؟/ کدام موجود دلالتش بر عالم غیب بیشتر است
حوزه / انسان كامل معصوم از آنجا كه وجود جامع و آيينه تمامنماى همه اسما و صفات الهى است، از اين رو تمامترين كلمات الهى است، بلكه او همان كتاب الهى است…
-
شرح دعای روز هيجدهم
برکات سحر را در شبهای قدر دریابیم
حوزه / امشب شب اول لیلة القدر است، پس برکات سحرهای خاص این ماه مبارک رمضان را در این شبها دریابیم.
-
شرح دعای سحر(۱۳)
تفسير انسان در فرهنگ متعالى اسلام
حوزه /در فرهنگ متعالى اسلام و مكتب مترقّى اهلبيت عصمت و طهارت عليهمالسلام انسان طورى تفسير شده است كه اين موجود متحير العقولِ نظام آفرينش مىتواند…
-
شرح دعای سحر (9)
مشيّت ،اسم اعظم الهى است
حوزه / از آنجايى كه مسير خلافت الهى اقتضا مىكند انسان خليفه و جانشين متّصف به اوصاف فعلى حقتعالى باشد و جميع اسما حسنى را دارا باشد، در مقام دعا و عبوديت…
-
شرح دعای سحر(8)
عزيز بالذات كيست؟
حوزه / عزّت عبارت از تجلّى الهى است كه جميع كمالات الهيّه در آن ظاهر مى گردد.
-
شرح دعای سحر(5)
با رحمت الهی هرچيزى به كمال معنوى می رسد
حوزه/ رحمت رحيميه ناظر به مقام بسط كمال وجود است و با اين رحمت هر چيزى به كمال معنوى و هدايت باطنى خود مى رسد.
-
شرح دعای سحر(4)
علامت تابش نور الهی بر قلب چیست؟
حوزه/ تجلّى خداوند در هر موجود خاصّى، با اسمى مخصوص از اسماى حسناى الهى است، و گرنه ويژگى نمى يافت. يكى از اسماى بزرگ خداوند همانا «نور» است.
-
شرح دعای سحر(10)
علم، از افضل كمالات و اعظم فضايل است
حوزه/دعاى ملكوتى سحر كه سراسر تبلور راه و روش سالكان و عارفان كوى خلافت اللّهى است، به راهيان اين راه چگونه خواستن را مى آموزد.
نظر شما