به گزارش خبرنگار خبرگزاري «حوزه» از مشهد، حجت الاسلام مجتبی الهی خراسانی، معاون آموزشی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، در کارگاه «روش حل مسائل فقهی و اصولی»، از مجموعه کارگاه های دومین مرحله دوره تقریرنویسی درس خارج حوزه علمیه خراسان، در مورد تأثیر اجتهاد در ساخت فرهنگ و تمدن اسلامی با اشاره به نقش مسائل اعتقادي، اخلاقیات و احکام در رشد و هدایت فردی و اجتماعی بشر، تأکید کرد: توفیق در ساخت و پیشبرد نظام، جامعه، حکومت و تمدن آینده اسلامی، متکی به یافته های اجتهادی مطمئن از احکام اسلام خواهد بود.
اين استاد حوزه علميه مشهد، انتخاب مسئله، شناسایی تبار مسئله از منظر فقهی و اصولی و صورت بندی مسئله از حیث محل نزاع را سه گام اساسی در شناسایی مسائل فقهی و اصولی برشمرد.
وی در مورد چگونگی تشخیص اهمیت مسائل مختلف فقهی و اصولی عنوان کرد: بررسی نظر فقیهان و اصولیان ذیل همان مسئله، بررسی و تأمل در احکام شرعی و مسائل مرتبط و همچنین توجه به مشکلات و نیازهای اجتماعی از طریق جستجو در نتایج پژوهش های اجتماعی، از جمله راه های تشخیص اهمیت مسائل مختلف می باشند.
حجت الاسلام الهی خراسانی همچنین تفکر و ایده پردازی شخصی، مراجعه به نظریات فقیهان یا اصولیان سرآمد امامیه و سایر مذاهب، مطالعه ایده های پژوهشگران معاصر و مراجعه به نظرات کارشناسان علوم مرتبط را اصلی ترین روش های فرضیه سازی در حل مسائل فقهی و اصولی معرفی کرد.
تأثیر اجتهاد در ساخت فرهنگ و تمدن اسلامی
وی با اشاره به سیر مفهومی و دامنه اجتهاد در قرن های گذشته، اظهار کرد: اجتهاد در معنای امروزین خود صاحب نظر بودن و توانایی و به کار گرفتن تحقیقات وسیع و عمیق شدن در شناخت اسلام است و البته هم چنان شاخصه آن، فقاهت و تخصص کامل و عمیق در علم فقه برای استنباط احکام اسلامی است.
معاون آموزشی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی گفت: اجتهاد هم چنان که در استنباط گزاره های احکام و دیگر معارف اسلامی به کار می آید، در کشف و سنجش اصول و روش های قابل اتخاذ در استنباط اصول و قواعد فقه نیز به کار گرفته می شود و اخیراً در ترسیم مکتب یا نظام مورد نظر اسلام، در ابعاد گوناگون حقوقی، اقتصادی، اجتماعی و... نیز مطرح شده است.
انتهای پیام