به گزارش خبرگزاری «حوزه»، کتاب «دروغ» اثری از مرحوم آيت الله سيد رضا صدر است که در آن، نکاتی زیبا و قابل استفاده پیرامون موضوع دروغ آمده و «حوزه نیوز» منتخبی از این نکات را در شماره های گوناگون تقدیم علاقمندان می نماید.
* طرز فكر دروغگو
دروغ گو از ارتكاب گناه، چندان ابايى ندارد. او اگر از گناه مى هراسيد، دروغ نمىگفت. دروغ او را بر گناه جرى مى كند، تنها هراس دروغ گو از ارتكاب گناه، همانا دانستن دیگران است. وى اگر اطمينان يابد كه از گناه و بدكارى هايش، كسى آگاه نخواهد شد، هر گناهى را مرتكب شده و از زشت كارى دريغى نخواهد داشت.
دروغ اين مشكل را براى وى حل مى كند و او را اطمينان مى دهد كه نخواهد گذارد كه دیگران به گناهش پى ببرند.
دروغ گو با خود مى انديشد كه اگر كسى به من بد گمان شد، زود انكار مى كنم و مىگويم: كه من نكردهام؛ مىگويم: چنين پيش آمدى رخ نداده و اگر بر فرض هم رخ داده، من مرتكب آن نبودهام؛ ادله و براهينى براى برائت خود اقامه خواهم كرد و خود را پاك دامن نشان مى دهم و قيافه اى معصومانه به خود خواهم گرفت، به طورىكه همه كس مرا بى گناه بداند.
او مىگويد: انكار، چه چيز خوبى است، هم انسان به خواهش دل رسيده و هم به وسيله انكار، خود را بى تقصير، معرفى مى كند.
اين گونه فكر، درب گناهان را به روى او باز مى كند و هر مانعى را از پيش پايش بر مىدارد. پس دروغ، كليد ارتكاب همه گناهان مى باشد.
- راه بدبختى
حضرت باقر امام پنجم عليه السلام مى فرمايد:
«ان الله جعل للشر اقفالا و جعل مفاتيح تلك الاقفال الشراب و الكذب شر من الشراب/ خداى بر درب بدى ها و زشتى ها قفل هايى زده و شراب را كليد آن قفل ها قرار داده، ولى دروغ از شراب بدتر است.»
شراب عقل را مىبرد، شرم و حيا را مى برد و شراب خوار را به سوى هر كار زشتى مى كشاند. شراب خوار، از ارتكاب گناه مانعى ندارد، مىداند شراب خوردن گناه است و آن را مى نوشد، تنها چيزى كه ممكن است او را جلوگير از گناه باشد، عقل و شرم است و شراب هر دو را مى برد.
تو از تكبر حسن و من از حيا خاموش كجاست باده كه شرم از ميانه بردارد
ايمان كه نباشد، عقل كه نباشد، شرم كه نباشد، ديگر چه چيز از گناه جلوگير مى شود؟
شايد به اين علت امام باقر عليه السلام دروغ را از شراب خطرناكتر دانسته، كه دروغ گفتن از شراب خوردن آسانتر است؛ دروغ را نزد همه كس و در همه جا مى توان گفت، ولى شراب را نزد همه كس و در همه جا نمىتوان خورد. دروغ، خريدن، آماده كردن و پول خرج كردن ندارد. شراب، خريدن، آماده كردن و پول خرج كردن دارد. دروغ مستى آشكار ندارد، ولى شراب مستى آشكار دارد. ميگسارى كليدى است كه تحت اختيار همه كس نيست، ولى دروغ كليدى است كه در جيب همه كس مى باشد، از اين رو خطر دروغ از خطر شراب بيشتر است.
- دروغگو احمق و بىشرم است
دروغ گفتن از راست گفتن، بسيار آسانتر است. راست گفتن، شجاعت مى خواهد، اراده مى خواهد، نيرو مى خواهد، شخصيت مى خواهد، ولى دروغ هيچ شرطى ندارد و چيزى كه دروغ گو را به دروغ وادار مى سازد، نادانى است و بس.
دروغ گو، چنين مى پندارد كه شنونده به دروغ او پى نمى برد ولى دروغ گوهايى هستند كه اضافه بر نادانى از بى شرمى و بى حيايى نيز بر خوردارند.
آناندروغ گوهايى مى باشند كه مى دانند شنونده از دروغ آنها آگاه است، باز با كمال بى شرمى به دروغ گفتن در حضور او ادامه مىدهند. آيا اين بى شرمى را دروغ براى دروغ گو، ارمغان آورده؟