شنبه ۴ آذر ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۹
نظر بزرگان حوزه درباره ولایت فقیه

حوزه/ در اصل ثبوت ولایت فقیه اختلافی میان فقها وجود ندارد و در طول تاریخ تشیّع، هیچ فقیهی یافت نمی‌شود که بگوید فقیه هیچ ولایتی ندارد آنچه تا حدودی مورد اختلاف فقهاست مراتب و درجات این ولایت است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، پاسخ به سؤالات و شبهات موجود پیرامون موضوع ولایت فقیه از وظایف مراکز حوزوی و دینی است که این خبرگزاری در شماره های گوناگون به ارائه برخی از پرسش ها و شبهات و پاسخ های آن، برگرفته از «مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم» خواهد پرداخت.

سؤال

نظر امام (ره) و دیگر بزرگان معاصر در مورد ولایت فقیه چیست؟

پاسخ

پیش از پرداختن به دیدگاه بزرگان در مورد ولایت فقیه، توجه به این نکته لازم است که در اصل ثبوت ولایت فقیه اختلافی میان فقها وجود ندارد و «در طول تاریخ تشیّع، هیچ فقیهی یافت نمی‌شود که بگوید فقیه هیچ ولایتی ندارد آنچه تا حدودی مورد اختلاف فقهاست مراتب و درجات این ولایت است»[۱].

در این زمینه (حدود و مراتب ولایت فقیه) دو نظریه عمده در میان فقها مطرح است:

نظریه اول این است که فقیه جامع شرایط، در تمامی شئون مربوط به حکومت دارای ولایت است و همه اختیاراتی که پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ و ائمه اطهار ـ علیهم السّلام ـ در زعامت امور جامعه داشتند، فقیه جامع الشرایط نیز داراست و میان فقیه و پیامبر و معصومین ـ علیهم السّلام ـ در امر حکومت تفاوتی نیست و همگی از اختیاراتی یکسان برخوردارند؛ زیرا ولایت فقیه تداوم حاکمیت ائمه است.

این نظریه مورد قبول مرحوم امام و بسیاری از فقهای بزرگ همچون شیخ مفید، شیخ طوسی (ره)، فاضل، شهیدین و مرحوم صاحب جواهر، کاشف الغطاء، علامه نراقی، میرزای شیرازی و بحرالعلوم و ... است.[۲]

از این نظریه که به گستردگی و فراگیری اختیارات ولی فقیه معتقد است به ولایت مطلقه فقیه تعبیر می‌شود.

در مقابل این نظریه، نظریه دوم است که گسترة ولایت فقیه را محدود به امور حسبیه و ضروری می‌دانند.

مقصود از امور حسبیه اموری است که انجام آن‌ها از نظر شارع مقدس ضروری است و اهمال در آن‌ها به هیچ وجه جایز نیست مانند ایجاد نظم و حفاظت از مصالح همگانی، رسیدگی به ایتام و...[۳]

البته در امور حسبیه دو دیدگاه مطرح است:

یک دیدگاه آن را در امور جزیی منحصر می‌کند نظیر رسیدگی به امور ایتام و اموری که متصدی خاصی ندارد و دیدگاه دیگر علاوه بر آن، حفظ و برقراری نظم و امنیت، دفاع از جان و مال و ناموس مسلمانان و تشکیل حکومت را از مصادیق بارز آن برمی‌شمرد.[۴]

«دیدگاه حضرت امام خمینی(ره)»

امام (ره) معتقد بودند که فقیه دارای ولایت مطلقه می‌باشد و تمام اختیارات و مسئولیت‌هایی را که در باب حکومت امام معصوم ـ علیه السّلام ـ بر عهده دارد در زمان غیبت، فقیه جامع شرایط بر عهده دارد.

ایشان در این باره فرمودند: «فقیه عادل، همه اختیاراتی را که پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ و ائمه اطهار ـ علیهم السّلام ـ در امر سیاست و حکومت دارا بودند دارد و معقول نیست در اختیارات آن دو فرقی باشد، زیرا حاکم هر شخصی که باشد، مجری احکام الهی و اقامه کنندة حدود شرعی و گیرنده خراج و مالیات و تصرف کننده در آن‌ها بر طبق مصالح مسلمین است.»[۵]

همچنین فرمودند: «وقتی می‌گوییم ولایتی را که رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ و ائمه داشتند بعد از غیبت فقیه عادل دارد برای هیچ کس این توهم نباید پیدا شود که مقام فقهاء مقام ائمه و رسول است زیرا اینجا صحبت از مقام نیست بلکه صحبت از ولایت یعنی حکومت و اداره کشور و اجرای قوانین شرع مقدس که یک وظیفه سنگین و مهم است، و در این زمینه بین ائمه اطهار ـ علیهم السّلام ـ و فقیه جامع الشرایط فرقی نیست.[۶]

«دیدگاه آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی(ره)»

حضرت آیت الله تبریزی قائل به ولایت فقیه در امور حسبیه هستند و امور حسبیه را شامل گستره وسیعی می‌دانند که تشکیل حکومت را نیز دربر می‌گیرد؛ با این توضیح که امور حسبیه تنها شامل امور جزئی همچون رسیدگی به ایتام و افراد بی‌سرپرست و... نمی‌شود بلکه علاوه بر این امور، امور کلی نظیر، حفظ برقراری نظم و امنیت و دفاع از جان و مال و ناموس مسلمانان و تشکیل حکومت را نیز در بر می‌گیرد.

در واقع پرسش اساسی درباره ولایت حسبیه آن است که آیا تشکیل حکومت اسلامی از مصادیق آن به شمار می‌رود یا نه؟ آیا شارع اجازه می‌دهد که فقیه در مورد ادارة امور جامعه اسلامی بی‌تفاوت باشد؟ و آیا عدم توجه به مسأله حکومت، موجب اضمحلال دین و شوکت مسلمانان نخواهد شد؟

چگونه است که در امور حسبیه فقها باید مسائلی جزیی چون اموال ایتام و افراد بی‌سرپرست را متکفل شوند امّا در مورد حکومت و اداره امور جامعه که حفظ اسلام و مسلمانان منوط بدان است بی‌تفاوت باشند.

مسلماً این گونه امور از مهم‌ترین اموری است که اگر متصدی نداشته باشد جامعه دچار بیشترین هرج و مرج و انحراف می‌شود پس چطور ممکن است حفظ مال کودکان بی‌سرپرست و اشخاص دیوانة یا غایب از اموری باشد که خداوند به ترک آنها راضی نبوده و بر فقیه عادل تصدّی این امور واجب باشد ولی حفظ اموال عمومی، حفظ جان و مال و ناموس مسلمانان، حفظ مرزهای کشور و برپایی حکومت عدل که در سایه آن احکام دین در جامعه پیاده شود ـ مورد توجه خداوند نباشد.

آیا می‌توان گفت: خداوند نسبت به اموال ایتام اهتمام دارد ولی نسبت به حفظ کیان مسلمین اهتمام ندارد.

هرگز نمی‌توان گفت که دین تصدّی حقوق فردی جزیی را بر عهده فقیه می‌داند ولی نسبت به حقوق عمومی و اداره جامعه اسلامی نظری ندارد؟

بنابراین تشکیل حکومت از بارزترین مصادیق امور حسبیه و از اهم واجبات است و فراهم کردن مقدمات آن نیز واجب می‌باشد. «شارع راضی به تصدّی امور مسلمانان توسط ظالم فاسق نیست بر مسلمانان قطع ایادی ظلمه ـ در صورت تمکّن ـ واجب است و ایجاد امنیت برای مؤمنان از اهم مصالح می‌باشد و حفظ آن واجب است اگر فقیه صالح یا مأذون از جانب فقیه تصدّی امور مسلمانان را برعهده گرفت دیگران حق تضعیف وی را ندارند و وجوب اطاعت متصدّی در امور راجع به انتظام جامعه بعید نیست محدودة اختیارات وی از حفظ حوزه اسلام و مسلمین تجاوز نمی‌کند.»[۷]

«دیدگاه آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)»

ایشان در مورد ولایت فقیه دیدگاهی همانند دیدگاه مرحوم امام(ره) دارند هرچند کتاب و نوشته مستقلّی در این زمینه ندارند.[۸]

«دیدگاه آیت الله العظمی بهجت(ره)»

حضرت آیت الله بهجت قائل به ولایت مطلقه فقیه همچون مرحوم امام هستند.

ایشان در باب «خراج و مقاسمه» کتاب مکاسب محرمه می‌فرمایند: «می‌دانیم که دین اسلام آخرین دین و احکام و قوانین آن، آخرین مقرراتی است که از ذات مقدس پروردگار وضع شده است و پیامبری بعد از خاتم الانبیاء ـ صلّی الله علیه و آله ـ نخواهد آمد و کتابی آسمانی بعد از قرآن کریم فرستاده نخواهد شد و باید این کتاب تا قیام قیامت کتاب قانون بوده و عترت و اهل بیت پیامبر اکرم مبیّن آن باشند و نیز روشن است که امت محمّدی ـ صلّی الله علیه و آله ـ در زمان حضور حجّت معصوم می‌توانند وظیفه خود را ولو با مشقت بسیار و تحمّل مشکلات فراوان به دست آورند ولی سخن درباره زمان غیبت کبرای حجت حق است که در این موقعیت نمی‌توان برای مسأله بیش از سه فرض تصوّر کرد زیرا یا باید کتاب خدا و احکام و قوانین دین تعطیل شود یا باید خود به خود بماند یعنی خودش وسیله ابقای خود باشد یا نیاز به سرپرست و حاکم و مبین دارد که همان ولیّ امر و مجتهد جامع الشرایط است.

فرض اول عقلاً و نقلاً باطل است زیرا دین مبین اسلام، آیین خاتم است و تا ختم نسل بشر باشد راهنما و آیین امت باشد فرض دوم نیز باطل است، زیرا قانون خود به خود اجرا نمی‌شود و به شخص یا اشخاصی نیاز دارد تا آن را حفظ کرده و به اجرا درآورند ناچار باید قائل به فرض سوم باشیم و بگوییم ولیّ امر باید جامعه مسلمین را با همه شئون و ابعاد آن نگه دارد.

از سوی دیگر نیز روشن است که جامعه تشکیلات فراوان از قبیل ارتش، آموزش و پرورش دادگستری و ... نیاز دارد، بنابراین باید دست ولی فقیه در همه زمینه‌های مادی و معنوی باز و مبیّن و شارح و راهنما و حلاّل مشکلات باشد؛ در نتیجه، ولی فقیه باید تمام شئون امام معصوم ـ علیه السّلام ـ به استثنای امامت و آنچه مخصوص امام معصوم است، را داشته باشد تا بتواند اسلام را در جامعه پیاده کند وگرنه در صورت عدم وجود تشکیلات و تشریفات حکومتی دشمنان نخواهند گذاشت حکومت و آیین اسلامی پیاده شود.»

«دیدگاه آیت الله العظمی سیستانی»

آیت الله سیستانی حکم ولی فقیه را در امور عامه که نظام جامعه و معاش مردم بر آن مبتنی است، بر همه حتی مجتهدین جامعه نافذ می‌دانند و در این باره می‌فرمایند: ولایت در آنچه که در کلمات فقهاء از آن به امور حسبیه تعبیر می‌شود برای هر فقیهی که جامع شرایط تقلید باشد ثابت است و اما در امور عامه که نظام جامعه اسلامی بر آن متوقف است برای فقیه جامع شرایط ثابت است و برای اعمال آن شروط دیگری معتبر است از جمله مقبول بودن نزد عامه مؤمنین.[۹] بنابراین در مواردی که قوام جامعه بر آن مبتنی است حکم فقیه عادل مقبول نزد عامه مؤمنین بر همگان نافذ است.

«دیدگاه آیت الله العظمی مکارم شیرازی»

ایشان در مورد ولایت فقیه فرموده‌اند: «لا ینبعی الشک فی ولایة الفقیه علی امر الحکومة و قد دلت علیها ادلّه مختلفه....» «سزاوار نیست شک در ولایت فقیه بر امر حکومت و ادله مختلفی بر آن دلالت دارند...». سپس ایشان ادله عقلی و نقلی ولایت فقیه را مورد بررسی قرار داده‌اند در موردمحدوده و دامنه ولایت فقیه هم ایشان همچون مرحوم امام معتقد به ولایت مطلقه فقیه هستند و آنرا مقیّد به ضرورت و امثال آن نمی‌دانند و آنرا شامل عناوین اولیه و ثانویه هر دو می‌دانند.[۱۰]

«دیدگاه حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی»

ایشان حکم حاکم شرعی را نافذ می‌دانند و نقض آن را بر همگان حتی مجتهدین جایز نمی‌دانند[۱۱] هر چند در مورد ولایت فقیه نظری همانند مرحوم آقای خوئی دارند و آن را محدود به امور حسبیه می‌دانند[۱۲].

همچنین معتقد هستند اگر مردم یک کشور حاضر شدند که حکومت را بر اساس اسلام اداره کنند بر فقیهان واجد شرایط، تصدی حکومت واجب کفایی می‌باشد و این امر مصداق امور حسبیه است و اگر یک فقیه واجد شرایط رهبری و تصدی آن را بر عهده گرفت مخالفت با احکام او بر همگان حتی مجتهدین دیگر جایز نیست.

پی نوشت‌ها:

[۱]. مصباح یزدی، محمد تقی، پرسشها و پاسخها، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، ۱۳۸۰، ج ۱، ص ۵۹.

[۲]. عمید زنجانی، عباسعلی، فقه سیاسی، تهران: انتشارات امیرکبیر، ۱۳۷۷، ج ۲، صص ۳۳۹ و ۳۴۰.

[۳]. پیشین، ص ۳۴۱.

[۴]. نوروزی، محمد جواد، فلسفه سیاست، قم: مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، ۱۳۸۰، ص ۲۰۲.

[۵]. موسوی خمینی , سید روح الله , - البیع، قم: اسماعیلیان، ۱۳۶۳، ج ۲، صص ۴۶۷ و ۴۶۸.

[۶]. موسوی خمینی ,سید روح الله، ولایت فقیه , تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، ۱۳۷۹، ص ۵۵.

[۷]. تبریزی، میرزا جواد، صراط النجاة، قم: انتشارات سلمان فارسی، ۱۴۱۸ ق، صص ۱۰ـ۱۲.

[۸]. استفتاء از دفتر معظم له.

[۹]. استفتاء از دفتر معظم له.

[۱۰]. مکارم شیرازی، ناصر، انوار الفقاهه ـ کتاب البیع، قم مدرسه ا مام امیرالمؤمنین ـ علیه السّلام ـ ۱۴۱۳ هـ . ق، ص ۵۹۹.

[۱۱] . حاشیه بر عروة الوثقی، مسئله ۵۷، استفتاء از دفتر معظم له.

[۱۲] . خوئی‌، ابوالقاسم، منهاج الصالحین، با تعلیقات آیت الله وحید خراسانی، پیشین، ج ۲، ص ۴۱۲ و ۴۱۳.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱۳
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۶
  • سید محمد حسین NL ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۰
    جناب آقای اراکی با عرض سلام من طلبه قدیمی مدرسه مرحوم مجتهدی هستم باور بفرمائید حوزه بغداد زمان شیخ مفید وابن عقیل و اسکافی بسیار قوی تراز حوزات امروزی جهان اسلام بوده مرحوم مفید به شدت عقائد استاد خود مرحوم ابن بابویه را مورد نقد قرار میدهد وابن ادریس نظرات شیخ الطائفه را اما دریک جائی به سکون وتکرار مکررات میرسیم بعنوان مثال به جواهرالکلام نجفی نگاه کنید واخیرا بجز شهید صدر وشهید مطهری ما مرجع دینی قوی ندیده ایم میزان در تایید علمی اعضاء مجلس خبرگان فقه واصول است که نسبت این دوعلم به علوم اسلامی چیزی حدود ۵ تا ۱۰ درصداست یعنی ۹۰ درصد علوم عقلی وکلامی وفلسفی و سیاسی وتاریخی وووووووووووو نادیده گرفته میشود شما به مسخره های دستچین رسانه های بیگانه دقت بفرمائید آقایان منبر میروند ومعجزاتی بی اساس را به اولیاء دین نسبت میدهند که اساسا اسرائیلی ویا ازمجعولات و موضوعات امثال ابن ابی العوجاء می باشند مع الاسف بعداز انقلاب سطح علمی طلاب بقدری افت کرده که نظرات ادبی مرحوم مدرس افغانی و یا تفسیر المیزان را هم نمی فهمند یک مثال بسیار ساده شما ازمیان تمام خطبائی که درصدا وسیما تبلیغ دین کرده ومی کنند یک نفر دراندازه مرحوم راشد بیاورید فقط یک نفر حالا توصیه میفرمائید حضور اعضای مجلس خبرگان در رسانه باید قوی‌تر و پررنگ‌تر باشد برچه اساس ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟آقایان کدام درس سیاسی واقتصادی راخوانده اند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ من وشما بهتر میدانیم که فرضا اگرمرجعی اصول فقه را درحد مرحوم آخوند وشیخ انصاری و سید عبدالاعلی وعلوم فقهی انصاری وبروجردی و خوئی را یک جا درخود داشته باشد بااین علوم نمیتواند مشکل ربا وتورم واقتصاد وسیاست خارجی را حل کند بیائید به داد اسلام برسید مرحوم حاج میرزا عبدالعلی تهرانی میفرمودند مجتهد بایستی روپشت بامهای بازار سه قاپ ریخته باشد تا بتواند بین دونفر قمارباز داوری کند حالا شورای نگهبان تعدادی سوال از کفایه و رسائل مکاسب وازاین قبیل تهیه ونفرات مجلس خبرگان رهبری را تعیین میکند انصافا اینهارا میتوان عصاره علوم اسلامی و سیاسی واقتصادی یک ملت دانست
    • ؟! IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۳
      در انداره راشد؟ عجیبه! آیت الله آقای عالی تدریس خارج دارد و منبرش عالمانه هست، و هکذا حسینی قمی، رفیعی و ... چرا ناشناخته صحبت می کنیم؟ انکار علمیت خطبای کنونی حکایت ضعف بضاعت علمی است، با قلّت سرمایه علمی و حتی مقدمی، چرا چنین جراتی؟!
    • راه رشد IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۳
      رشد علمی با تشریک مساعی و اعتراف به تلاش گذشتگان و احترام به آن، و سعی در نرفتن راه های نارفته است، نه پنجه بر روی بزرگان کشیدن
    • ماذا نقول! IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
      شما ندیدید یعنی نیستند؟! انکار آن همه عالم و تالیف و تحقیق، کفران نعمت نیست؟ چرا خودعالم پندار شده ایم؟ شما یعنی مثلا آیت الله جوادی آملی با آن همه تآلیف گرانقدرشان نمی بینید؟ آیت الله مصباح با آن علمیت و کتاب نمی شناسید؟ آفرین!
    • اختلاف عقیدتی! IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
      به شدت عقایدش را؟! یعنی شدیدا اعتقاد اون رو رد می کرده؟! بحق چیزهای ندیده و نشنیده
  • عروة الوثقاي نوراني IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۸
    سلسله ولایتی خدا، رسول خدا و ائمه معصومین علیهم السلام و فقیه جامع شرایط ولایت، عروة الوثقاي نوراني است كه بین بخش هایش جدايي قابل تصور نیست.
  • خدامحوری IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۷
    نه خودکامگی و نه جمع کامگی. فقط محوریت خواست سعادت آور خدا. عالم مجتهد به جهت داشتن دانش تشخیص دین، قادر است جامعه را به سمت تکامل و ارزشمندی و خیر و برکت سوق دهد مشروط بر آن که مبسوط الید باشد.
  • سپاس IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    از روشنگری حوزه در این موضوع اساسی و مهم، تشکر می کنم.
  • محسن IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    شیطان، عمل زشت انسان را در نظرش زیبا جلوه می دهد و خداوند هرگز به کار زشت فرمان نمی دهد؛ لذا ولایت فقیه، ولایتی است که در آن فرمان به کار زشت داده نشود. در حدیثی خدای عزوجل می‌فرماید: «سوگند به‌عزّت و جلال خودم و بزرگی و کبریایم و نور و برتری مقامم که هیچ بنده‌ای تمایل و دلخواه خود را بر دلخواه من مقدم ندارد، مگر اینکه کارش را پریشان می‌کنم و دنیایش را درهم و ویران می‌ سازم، و دلش را به آن مشغول می‌ کنم، و از دنیا به جز آنچه برایش مقدر کرده‏ ام، به او نمی‌ دهم.»
  • علی IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۴
    ولایت مطلق تنها برای خداست، و واگذاریش تنها از سوی اوست، پس انسان در زندگی دنیا باید بنگرد رویش به سوی کیست، زیرا در قیامت نسبت به سرپرست خویش باید پاسخگو باشد
    • ولایت مطلقه IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
      ولايت مطلق در مقابل ولايت مشروط به امور حسبيه هست. ولايت مطلق يعني ولايت در همه امور حكومتي. خب خدا خودش مستقيما حكومت مي كنه؟ در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله، آن حضرت حاکم بودند، بعد ایشان، ائمه هدی علیهم السلام به ترتیب استحقاق حکومت داشتند، پس از آنان عالمان مجتهد و فقیه، حق حاکمیت دارند، حاکمیت را نمی شود در چند مورد منحصر کرد و الا کار جامعه بر زمین می ماند، همین شمول حاکمیت فقیه نسبت به همه عرصه ها، می شود ولایت مطلقه.
    • علی IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۴
      خداوند متعال، اولیای کسانی که کافر شدند را طاغوتها قرار داده، که آنها را از نور، به سوی ظلمتها بیرون می‌برند؛ جز خدا چه کسی فرمانروای هستی است، هر چه را بخواهد به هر چیز واگذار می فرماید.
    • رضا IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۴
      اصولا صفت مطلق فقط مختص واجب الوجود است و قابل واگذاری به ممکن الوجود نیست