به گزارش خبرگزاری حوزه، «عنوان بصری» دربرگیرنده بیانات آیتالله حاج سید محمدمحسن حسینی طهرانی (ره) در شرح حدیث عنوان بصری مروی از امام صادق علیه السلام است که به صورت موضوعی منتشر میشود.
جلد ششم کتاب عنوان بصری به تازگی منتشر شده که مولف در این جلد، به شرح فقره «ولا یُدبّر العبدُ لنفسه تدبیراً» از این حدیث نورانی پرداخته و موضوع تدبیر در امور اجتماعی و حکومت را بسط و توضیح داده است.
آیتالله طهرانی در مجالس نوزدهگانه این کتاب در توضیح مختصات مکتب الهی و حکومت اسلامی و تفاوت آن با سایرین، «محوریت توحید» را شاخصه اصلی حکومت اسلام بیان داشته و آثار و تبعات آن را برمی شمرند. وی با تاکید بر اهمیت انتخاب تعابیر و کیفیت شعارِ در حکومت اسلام، «توجه به توحید و اخلاص در عمل» را محور حرکت حاکم اسلام مطرح کرده و با بیان جریاناتی از تاریخ معصومین و اولیای الهی به تبیین مطلب میپردازد.
نویسنده در بخشی دیگر از کتاب، با تبیین کلام امام صادق علیهالسلام در حدیث شریف که به «عدم تدبیر عبد نسبت به خویش» اشاره دارند، اصطلاح مشورت و تدبیر اجتماع و جایگاه و اهمیت آن در اسلام را شرح و تفصیل داده و مسئله «تعهد و تخصص» را از زوایای مختلف واکاوی و تشریح می کند.
برخی از دیگر موضوعات این اثر عبارتند از: «بنای عالم تکوین و خلقت بر توحید»، «نظام تربیتی انسان از منظر اسلام»، «وظایف فردی و اجتماعی سالک در شبانهروز»، «اتقان و استحکام عمل در سیر و سلوک إلیالله»، «اهمّیت تعهّد و وجوب التزام به آن»، «اهمّیت بینش عرفانی در مسائل فقهی و اجتماعی»، «لزوم تامین امنیت اخلاقی برای تمام اقشار جامعه در حکومت اسلام» و....
در پشت جلد کتاب چنین میخوانیم:
«آن کسی که در انجام امور نسبت به مسائل اتقان و احکام ندارد، نسبت به مسائل سلوکی هم هیچگونه پیشرفتی ندارد! آن کسی که نسبت به تعهدات اخلاقی و شرعی اش بین افراد احساس وظیفه نمی کند و یا نسبت به قراردادهای مابین طرفین احساس وظیفه ای ندارد و خدا را جدای از این مسائل فیمابین می داند، در وادی سلوک و حرکت هم بیش از یک مدّعی نیست و یک سانت هم به جلو نمی رود!
سلوک به معنای انطباق نفس با واقعیت ها و با مسائل فطری است؛ نه اینکه یک سری کارهایی را انجام دادن و نمازی را خواندن و اورادی را گفتن و بعد به هر کاری دست زدن و به هر عمل خلافی اشتغال پیدا کردن و هر ارزشی را زیر پا گذاردن.»
گفتنی است، مجموعه «عنوان بصری» از دوره علوم و مبانی اسلام و تشیع منتشر می شود که جلد ششم در ۶۲۰ صفحه توسط انتشارات مکتب وحی روانه بازار نشر شده است. دیگر موضوعات این دوره عبارتند از: «جلد اول: ولایت و هدایت»، «جلد دوم: حقیقت ذکر»، «جلد سوم: حقیقت علم»، «جلد چهارم: تزکیه و تهذیب»، «جلد پنجم: حقیقت عبودیت.»
نظر شما