یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۱
ارتقاء سطح علمی طلاب با تمرکز بر اندیشه‌های امام خمینی(ره) در «مدرسه فجرانه»

حوزه/ معاون علمی حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه آغاز برنامه‌های «مدرسه فجرانه» در این حوزه با هدف بررسی و گسترش ابعاد علمی امام خمینی(ره) فرصتی جدید برای ارتقاء دانش طلاب و پژوهشگران ایجاد کرده است، گفت: این طرح با تأکید بر هم‌افزایی میان مدارس و مراکز تخصصی حوزه علمیه، گامی بلند در جهت تعمیق گفتمان علمی امام خمینی(ره) و توسعه مباحث فقهی، اصولی، فلسفی و اجتماعی ایشان خواهد بود.

حجت‌الاسلام رضایی، معاون علمی حوزه علمیه خراسان، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، ضمن ارائه گزارشی مفصل از برنامه‌های «مدرسه فجرانه»، تأکید کرد: حوزه علمیه خراسان در این ایام بر آن است تا مباحث علمی امام خمینی(ره) را در سطح طلاب و پژوهشگران به‌طور جدی‌تری بررسی کند.

طرح «مدرسه فجرانه» و برنامه‌های علمی آن

معاون علمی حوزه علمیه خراسان، در ابتدا به اهداف این طرح اشاره کرد و گفت: «مدرسه فجرانه» در حقیقت ورود به اضلاع علمی اندیشه‌های حضرت امام خمینی(ره) است. این پروژه به‌ویژه در ایام دهه فجر و در راستای گرامیداشت شخصیت علمی امام خمینی(ره)، در حوزه علمیه خراسان آغاز شد. و در این طرح، بررسی و تبیین ابعاد مختلف علمی حضرت امام در دستور کار قرار دارد.

تبیین ابعاد علمی امام خمینی(ره)

وی با بیان اینکه این طرح با هدف ارتقاء و گسترش مباحث علمی حضرت امام در حوزه‌های مختلف طراحی شده است، گفت: موضوع بررسی ابعاد علمی امام خمینی(ره) ابتدا در شورای عالی حوزه علمیه خراسان مطرح شد، در این طرح، هدف اصلی تمرکز بر اندیشه‌ها و نظرات فقهی، اصولی، فلسفی، سیاسی، اجتماعی و اخلاقی حضرت امام است.و حوزه علمیه خراسان بر آن است تا با تأسیس مدرسه فجرانه، یک گفتمان علمی و پژوهشی با محوریت امام خمینی‌(ره) ایجاد کند که به بررسی و توسعه این گفتمان علمی بپردازد.

بررسی پیشینه علمی امام خمینی(ره)

حجت‌الاسلام رضایی افزود: در این طرح یکی از کارهای اولیه‌ای که انجام شد، بررسی تمام همایش‌ها، نشست‌ها و برنامه‌های علمی پیرامون حضرت امام خمینی(ره) از اواخر دهه ۶۰ تا امروز بود. این همایش‌ها و نشست‌ها موضوعات متنوعی چون اخلاق، جهاد، اندیشه اسلامی، حکومت اسلامی، تمدن، قرآن، تربیت و بسیاری دیگر از موضوعات مهم علمی امام خمینی(ره) را دربر می‌گیرد.

وی بیان داشت: در مجموع، تعداد ۷۷ همایش علمی برگزار شده است که در آن‌ها بیش از ۳۰۰ موضوع مختلف با محوریت امام خمینی(ره) مورد بررسی قرار گرفته است. در این نشست‌ها، مباحث مختلف علمی امام، شامل فقه، اصول، اخلاق، سیاست، اقتصاد و غیره، مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

مطالعه سخنرانی‌های مقام معظم رهبری

حجت‌الاسلام رضایی با بیان اینکه در گام بعدی، سخنرانی‌های مقام معظم رهبری از زمان ارتحال حضرت امام خمینی(ره) تا به امروز مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت، گفت: از آن زمان تاکنون، مقام معظم رهبری در بیانات خود به‌طور مکرر به نظرات علمی حضرت امام خمینی(ره) پرداخته‌اند. در این راستا، بیش از ۲۲ موضوع اصولی و ۴۴ موضوع فقهی در نگاه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نسبت به امام خمینی(ره) شناسایی شده است. این موارد در قالب یک فایل منسجم و جامع جمع‌آوری شده است تا بتوان از آن‌ها در آموزش و پژوهش‌های حوزه علمیه بهره برد.

طرح‌ریزی و اجرا در مدرسه فجرانه

معاون علمی حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه پس از جمع‌آوری و بررسی پیشینه علمی امام خمینی(ره) و بیانات مقام معظم رهبری، طرح عملیاتی مدرسه فجرانه تدوین شد، گفت: در این طرح، گروهی از پژوهشگران و اساتید حوزه‌های مختلف علمی گرد هم آمدند تا بررسی کنند که چه نوع فعالیت‌های علمی می‌تواند در مدارس علمیه خراسان انجام شود.

حجت‌الاسلام رضایی بیان داشت: پژوهشگران، اساتید و کارشناسان در یک نشست جامع، تمام سطوح تحصیلی مدارس علمیه، از سطح یک تا چهار را برای این طرح بررسی کرده و به این جمع‌بندی رسیدند که در این سطوح مختلف، چه نوع برنامه‌هایی از قبیل نشست‌ها، کرسی‌های علمی و همایش‌های یک‌روزه برگزار خواهد شد، به‌علاوه، در این طرح، توجه ویژه‌ای به مسائل فقهی، اصولی، عرفانی و تفسیری شده است و قرار است این موضوعات در مقاطع مختلف آموزشی در قالب نشست‌ها و کارگاه‌های علمی به طلاب و پژوهشگران ارائه شود. این طرح در نهایت با تصویب نهایی و تایید مدیریت حوزه علمیه خراسان به مرحله اجرا درآمد و مسئولیت اجرایی آن به حجت‌الاسلام قاسمی، مدیر مدرسه امام خمینی(ره) در مشهد، واگذار شد.

گسترش «مدرسه فجرانه» در سایر مدارس و مراکز تخصصی

وی با بیان اینکه طرح «مدرسه فجرانه» از ابتدای دی ماه در مدارس و مراکز تخصصی حوزه علمیه خراسان آغاز شده است، گفت: مدارس مختلف در مشهد و دیگر شهرستان‌ها، از جمله مدارس خواهران، اعلام آمادگی کرده‌اند تا در این طرح مشارکت کنند. مدیران مدارس و مراکز تخصصی نیز دعوت شده‌اند تا با حضور در نشست‌های توجیهی، فعالیت‌های علمی خود را در این راستا گسترش دهند.

حجت‌الاسلام رضایی با تأکید بر اینکه در این طرح، علاوه بر مدارس مشهد، مدارس شهرستان‌ها نیز باید به‌طور فعال وارد جریان بررسی و تبیین ابعاد علمی امام خمینی(ره) شوند، گفت: مدیران مدارس شهرستان‌ها باید تا ایام دهه فجر با همکاری اساتید و طلاب منطقه خود، موضوعات علمی امام خمینی(ره) را مورد مطالعه و تدریس قرار دهند.

نقش امام خمینی(ره) در تحول علمی حوزه‌ها

حجت‌الاسلام رضایی در ادامه به تأثیرات عمیق علمی امام خمینی(ره) در تحول فکری و علمی حوزه‌های علمیه اشاره کرد و گفت: «امام خمینی(ره) پیش از ورود به عرصه‌های سیاسی و اجتماعی، یک فقیه جامع‌الاطراف و متفکر در تمامی علوم اسلامی بودند. یکی از نمونه‌های این ویژگی‌های علمی، کتاب «عدل الهی» شهید مطهری است که به‌طور ویژه از مبانی کلامی امام خمینی(ره) تأثیر پذیرفته است.

وی همچنین به تقسیم‌بندی‌های مختلف فقه امام خمینی(ره) اشاره کرد و گفت: فقه امام در دوره‌های مختلف تاریخی تحولاتی را پشت سر گذاشته است. به‌ویژه از دهه شصت به بعد، امام خمینی(ره) وارد فقه اقامه شدند که این تحول در فقه، به‌طور عمده در زمینه فقه اجتماعی و سیاسی نمود پیدا کرده است.

هم‌افزایی میان مدارس و مراکز علمی

حجت‌الاسلام رضایی بر اهمیت هم‌افزایی میان مدارس و مراکز تخصصی حوزه علمیه خراسان تأکید کردند و گفت: مدیران مدارس و مراکز تخصصی باید با همکاری و هماهنگی بیشتر در برگزاری جلسات علمی، زمینه‌های رشد علمی امام خمینی (ره) را فراهم کنند. همچنین، تقاضا داریم این مدارس نسبت به ثبت و ضبط فعالیت‌های علمی و آموزشی خود همت بگمارند.

وی همچنین افزود: اطلاع‌رسانی درباره این طرح و برنامه‌ها در میان طلاب و پژوهشگران اهمیت زیادی دارد و باید از ظرفیت‌های خبری و اطلاع‌رسانی به‌طور مؤثر استفاده شود.

شایان ذکر است؛ افراد می‌توانند انتقادات و پیشنهادات سازنده خود را، پیرامون کیفی‌تر شدن اجرای این برنامه با مدیریت پژوهش مدرسه علمیه امام خمینی(ره) در میان بگذارند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha