حجتالاسلام والمسلمین سیدمجتبی بدری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران، با تبریک ماه رجب، به بیان فضیلتهای معنوی این ماه اشاره کرد، و اظهار داشت: از حضرت موسى بن جعفر(علیهماالسلام) روایت شده است «هر كس یك روز از ماه رجب را روزه بگیرد، آتش جهنم یك سال، از او دور شود و هر كس سه روز از آن را روزه بگیرد، بهشت بر او واجب میگردد». و همچنین فرمود «رجب نام نهرى است در بهشت که از شیر سفیدتر و از عسل شیرینتر است. هر كس یك روز از رجب را روزه بگیرد البته از آن نهر بیاشامد».
وی ادامه داد: ماه رجب، ماه دعا، نیایش و مناجات است و بزرگان دینی هم فرمودهاند، ماه رجب بهار خودسازی، رشد و ارتقای معنوی است. و وجود روزهای مهمی در ماههای رجب و شعبان همچون سالروز ولادت امام علی(ع)، مبعث حضرت رسول اکرم(ص) و نیمه شعبان اتفاقی نیست، و حتما با یک حکمت بسیار دقیق و با یک برنامهریزی از جانب خداوند متعال قرار داده شده است.
استاد حوزه علمیه تهران ماه رجب و شعبان را زمینه ورود معنوی به ماه مبارک رمضان دانست و افزود: آغاز معنویت و خودسازی ماه رجب میباشد. از این رو به همه عزیزان توصیه میکنم نهایت استفاده معنوی را از لحظات ملکوتی این ماه پربرکت داشته باشند و از ادعیه و نمازهایی که در این ماه سفارش شده است، بهرمند شوند.
وی با اشاره به این که اعتکاف از مهمترین و با فضیلتترین ایام ماه رجب میباشد، عنوان داشت: ماه رجب، ماه مبارک و با برکتی است. ماه توسل، تذکر، استغفار و محکم کردن پیوند دلهای محتاج و نیازمند، به ذیل لطف و فضل الهی است.
مدیر مدرسه علمیه امام القائم(عج) تهران با بیان این که توسعه اعتکاف به برکت پیروزی انقلاب اسلامی بوده است، گفت: قبل از پیروزی انقلاب و در ایام اعتکاف، این مراسم معنوی بیشتر بین طلبهها مرسوم بود و با تعداد اندک این جلسه معنوی شکل میگرفت، ولی هم اکنون به برکت جمهوری اسلامی مراسم معنوی اعتکاف فراگیر شده و همه مردم به خصوص جوانان حضور گستردهای دارند.
وی تصریح کرد: اعتکاف، فرصت بسیار مناسبی است تا انسانی که در پیچ و خمهای مادی دنیا غرق شده، خود را بازیابد و به قصد بهره بردن از ارزشهای معنوی از علایق مادی دست بکشد، و خود را در اختیار پروردگار بگذارد و بخواهد تا او را در طراط مستقیم ثابت قدم نگه دارد.
حجتالاسلام والمسلمین بدری با اشاره به شرایط صحت اعتکاف؛ ایمان، قصد قربت و روزه گرفتن را از جمله شرایط آن برشمرد و اظهار داشت: اعتكاف، عملى مستحب است و با نذر، قسم، عهد و اجاره یعنی انجام دادن آن به نیابت از شخصی دیگر، واجب میشود. به لحاظ اينكه عمل به نذر، قسم، عهد و اجاره واجب است. امّا اعتكافِ زن اگر با حقّ شوهر منافات داشته باشد، همچنين اعتكاف فرزند در صورتى كه موجب اذيّت پدر و مادر گردد، حرام میباشد.
وی افزود: هرچند اصل اعتکاف، مستحب است و شخص معتکف میتواند در روز اوّل و دوم تا قبل از مغرب، از ادامه آن صرف نظر كند و اعتكاف را قطع نماید ولی اگر روز دوّم را تا مغرب به قصد اعتكاف در مسجد توقّف نمود، اعتكاف روز سوّم بر شخص واجب میشود.
استاد حوزه علمیه یادآور شد: از آنجا كه مراسم اعتكاف در مساجد و به صورت دستهجمعى برگزار میشود، لازم است اعتكافكنندگان به وظايف اجتماعى و حقوق ديگران بيشتر توجه داشته باشند. و بدانند که رعايت حال ديگران در هنگام استراحت و در رفت و آمدها و به خصوص در هنگام خواندن دعاها لازم و ضرورى است.
حجتالاسلام والمسلمین بدری در پایان ضمن توصیه به معتکفین، گفت: بهترين دعاها، دعاى با خشوع و پنهانى است و این که رعايت حقوق مردم مقدّم بر حق اللّه است. مثلاً اگر خواندن دعا با سر و صدا، موجب رنجش ديگران شده و حواس آنها را پرت میکند، باید از آن پرهیز شود.
42/313