چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ |۱۸ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 20, 2024
چشم زخم

حوزه/ در قرآن کریم به صراحت از «چشم زخم» سخنی به میان نیامده است، ولی در روایات اشاراتی به این نیروی مرموز چشم شده است، و از نظر عقل و علم نیز مانعی جهت پذیرش «چشم‌زخم» نداریم اما باید توجه داشت که این مطالب به معنای پذیرفتن همه‌ خرافاتی که در این زمینه رایج است، نمی‌باشد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، پاسخ به شبهات از وظایف مراکز حوزوی و دینی است که این خبرگزاری در شماره های گوناگون به ارائه برخی از شبهات قرآنی و پاسخ های آن، برگرفته از «درگاه اینترنتی مرکز آموزش تخصصی تفسیر و علوم قرآن» خواهد پرداخت.

- سؤال

آیا چشم زخم از نظر قرآن واقعیت دارد یا خرافه است؟

- پاسخ

مقدمه

تأثیر چشم و نیروهای مرموز آن از دیر زمان مورد توجه بشر بوده است. شاید نتوان تاریخ دقیقی برای شروع این عقائد یافت اما آنچه مسلَم است انسان‌ها در اثر تجربیات روزمرّه و برخی نقل‌های تاریخی و دینی به آن اعتقاد پیدا کرده بودند، هر چند که در این بین خرافاتی نیز راه یافته است که نیازمند اصلاح و پالایش است.

تعریف چشم زخم

چشم زخم، نیروی مرموزی است که در چشم برخی افراد وجود دارد که ممکن است با یک نگاه مخصوص، طرف مقابل را بیمار یا هلاک کند. [۱]

چشم زخم از منظر قرآن کریم

به نظر می‌رسد در قرآن، آیه‌ای که به صراحت از «چشم زخم» سخن گفته باشد وجود ندارد اما آیاتی وجود دارد که در مورد «چشم زخم» به آن استناد شده است، از جمله:

۱. قرآن کریم در سوره‌ قلم آیه‌ ۵۱ می‌فرماید:

«وَإِن یَکَادُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَیَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ»؛ «و مسلماً نزدیک بود کسانی که کفر ورزیدند هنگامی که آگاه‌کننده (= قرآن) را شنیدند با چشمانشان تو را بلغزانند و می‏گویند: «قطعاً او دیوانه است. »

شأن نزول

مفسران برای آیه‌ فوق دو شأن نزول ذکر کرده‌اند:

الف. برخی مفسران در شان نزول این آیه نقل کرده‌اند که در مورد گفتار برخی مخالفان ولایت علی(علیه‌ السّلام) در روز غدیر خُم بوده است که به پیامبر(صلّی الله علیه و آله) ـ در هنگامی که دست علی(علیه‌ السّلام) را برای امامت بالا برد ـ نگاه کردند و گفتند: به چشمان او نگاه کنید مثل چشم دیوانگان می‌چرخد. در آن هنگام جبرئیل آیه‌ فوق را نازل کرد.

ب. بعضی مفسران نقل کرده‌اند که در قبیله بنی اسد افرادی بودند که قدرت چشم‌زخم داشتند و برخی از آنها می‌خواستند پیامبر(صلّی الله علیه و آله) را چشم زخم بزنند که آیه‌ فوق به این مناسبت نازل شد. [۲]

بررسی

با توجه به سیاق و لحن آیه که می‌فرماید: «نزدیک است که کافران با چشم، تو را بلغزانند» می‌توان از میان اقوال، این قول را پذیرفت که: «این آیه کنایه از نگاه‌های بسیار غضب آلود است مثل اینکه می‌گوییم فلان کس آنچنان بد به من نگاه کرد که گویی می‌خواست مرا با نگاهش بخورد یا بکشد»[۳] و آیه در مقام بیان نوعی نگاه خشم آلود، و چشم غرّه رفتن است به طوری که طرف مقابل را بترساند و از جای خود بلغزاند و از میدان بِدَر کند.

۲. در سوره یوسف آیه‌ ۶۷ آمده است:

«وَقَالَ یَا بَنِیَّ لاَتَدْخُلُوا مِن بَابٍ وَاحدٍ وَادْخُلُوا مِنْ أَبْوَابٍ مُّتَفَرِّقَةٍ...»؛ [۴] در آیه شریفه آمده که حضرت یعقوب(علیه‌ السّلام) از فرزندش می‌خواهد که از یک در وارد نشوند، بلکه از چند در وارد شوند، علت این امر چیست؟

گروهی از مفسّران گفته‌اند: علت این بوده که برادران یوسف از جمال کافی بهره‌مند بودند (اگرچه یوسف نبودند ولی برادران او بودند) و هم قامت‌های رشید داشتند و پدر نگران بود که جمعیت یازده نفری که قیافه‌های آنان نشان می‌داد از یک کشور به مصر آمده‌اند، توجه مردم را به خود جلب کنند، او نمی‌خواست از این راه چشم زخمی به آنها برسد.

بخشی از این چشم زخم، حق است و از نظر علمی نیز بوسیلة سیاله مغناطیسی مخصوصی که از چشم بیرون می‌پرد، قابل توجیه می‌باشد، هر چند عوام الناس آنرا با مقدار زیادی از خرافات آمیخته‌اند. [۵]

چشم زخم از منظر عقل و علم

اثر عمیق چشم در دیگران که موجب هلاکت یا بیماری شود از نظر عقلی محال نیست. چه اینکه بسیاری از دانشمندان معتقدند در بعضی از چشم‌ها، نیروی مغناطیسی خاصی نهفته شده که کارایی زیادی دارد حتی با تمرین و ممارست، می‌توان آن را پرورش داد. خواب مغناطیسی از طریق همین نیروی مغناطیسی چشم‌هاست.

در دنیایی که «اشعه‌ لیزر» که با شعاعی نامریی، می‌تواند کاری کند که از برخی سلاح‌های مخرب ساخته نیست؛ پذیرش وجود نیرویی در بعضی از چشم‌ها، که از طریق امواج مخصوص در طرفِ مقابل اثر بگذارد چیز عجیبی نخواهد بود و بسیاری نقل کرده‌اند که افرادی دارای این نیروی مرموز چشم بوده‌اند [۶] بنابراین، چشم زخم از نظر عقل و علم ممکن است.

چشم زخم از دیدگاه روایات

در نهج‌البلاغه می‌خوانیم: «العین حق والرقی حق»؛ [۷] «چشم زخم حق است و توسل به دعا برای دفع آن نیز حق است»

در برخی روایات از امام صادق۷ نقل شده که برای جلوگیری از چشم زخم (توسط خود انسان) یا چشم خوردن سه مرتبه بگویند: «ما شاء الله لاقوة الا بالله العلی العظیم»[۸] و در برخی روایات دیگر نقل شده که ذکر خدا را بگوید کافی است. [۹]

جمع بندی و نتیجه‌ گیری

در قرآن کریم به صراحت از «چشم زخم» سخنی به میان نیامده است، ولی در روایات اشاراتی به این نیروی مرموز چشم شده است، و از نظر عقل و علم نیز مانعی جهت پذیرش «چشم‌زخم» نداریم اما باید توجه داشت که این مطالب به معنای پذیرفتن همه‌ خرافاتی که در این زمینه رایج است، نمی‌باشد.

به عبارتی انسان نمی‌تواند کسی را متهم به داشتن «چشم زخم» (چشم شوری) کند؛ و از طرف دیگر برای نجات از «چشم زخم» نمی‌توان هر راه حل خرافی را پذیرفت و دنبال کرد.

معرفی منابع جهت مطالعه در زمینه‌ فرا روان‌شناسی:

    ۱. تناقض نما یا غیب نمون، محمدامین احمدی، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی قم، چاپ اول، ۱۳۷۸.

    ۲. عجایب حس ششم، غلامرضا اربابی، گروه فرهنگی اربابی، چاپ صنوبر تهران.

    ۳. روح و دانش جدید، آیزنک: براود، واتسن، مترجم محمدرضا غفاری، چاپ دفتر نشر و فرهنگ اسلامی.

    ۴. شگفتی‌های هیپنوتیزم، ب. جیبسون والتر، ترجمه رضا رحمانیان، چاپ صنوبر.

    ۵. تفسیر موضوعی قرآن‌کریم، جلد اول، جوادی آملی، مرکز نشر اسراء.

    ۶. جهان غیب و غیب جهان، بهاء الدین خرمشاهی، انتشارات کیهان.

    ۷. عوامل معنوی و فرهنگی دفاع مقدس (باورهای دینی و امدادهای غیبی)، علی تقی‌زاده اکبری، مرکز تحقیقات اسلامی.

    ۸. دریافت‌های حس ششم در فوق طبیعت، چلبی شاکر و بشار البیطار محمد، مترجمان، احمد بانپور و م. ‌حیدریان.

    ۹. اصالت روح از نظر قرآن، آیت الله جعفر سبحانی، چاپخانه علمیه قم.

    ۱۰. پژوهشی در سحر و جادوگری از نظر اسلام، محمد سالاری، موسسه انتشارات مشهور.

    ۱۱. هیپنوتیزم علمی نوین، شروت ریچارد، ترجمه رضا جمالیان، موسسه اطلاعات.

    ۱۲. اعجاز (معجزه) از نظر عقل و قرآن، آیت‌الله سید محمدحسین طباطبایی، نشر فاخته.

    ۱۳. معجزه در قلمرو عقل و دین، محمدحسن قدردان قراملکی، بوستان کتاب قم.

    ۱۴. علوم غیبی و اسرار، موریس مترلینگ، ترجمه ذبیح الله منصوری، انتشارات صفار تهران.

    ۱۵. فوق طبیعت، لیال واتسن، ترجمه‌ی شهریار بحرانی و احمد ارژمند، چاپخانه سپهر تهران.

----------------

پی ‌نوشت ‌ها:

[۱] . تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج ۲۴، ص ۴۲۴.

[۲] . تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج ۵، ص ۲۱۵ (روایت اول را از کافی و دومی را از مجمع البیان نقل می‌کند)

[۳] . ر. ک: تفسیر نمونه، ج ۲۴، ص ۴۲۹.

[۴] . و گفت: «ای پسران من، از یک در وارد نشوید، و از درهای مختلف وارد شوید؛ و هیچ چیزی را که از طرف خدا (حتمی شده) است از شما دفع نمی‏کنم.

[۵] . تفسیر نمونه، ج ۱۳، ص ۲۹.

[۶] . تفسیر نمونه، ج ۲۴، ص ۴۲۶.

[۷] . نهج البلاغه، حکمت ۵۴۶.

[۸] . ر. ک: مکارم الاخلاق، طبرسی؛، ص ۴۴۵ و بحارالانوار، ج ۶۳، ص ۲۶

[۹] . بحارالانوار، ج ۶۳، ص ۲۵

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • مهدی IR ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۵
    9 2
    یه دفعه بگید همه قدرت متعلق به چشم زخمه دیگه پس خداوند چیکاره است
  • رضا IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۵
    8 0
    اگه کسی چشمش شوره لطف کنه این قیمت خودرو را چشم بزنه بلکه بیاد پایین
  • AmirAriya1391 IR ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    6 0
    کی گفته از نظر عقل و منطق مانعی برای پذیرش آن نداریم؟ بلکه برعکس عقل و منطق میگه هیچ دلیلی بر وجود آن نیست یعنی چه؟ پس عدالت خدا چی میشه؟ قدرت خدا چی میگه؟ میگع هیچ برگی به اذن او بر روی زمین نمی افته
  • مهران IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۱
    0 0
    ببینید ما شورای انتخابات داشتیم طرف نفر اول شود بعد فوت کرد
  • لیلی IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۳
    0 0
    جواب کامل وفانع کننده نبود
  • فرشته باوری IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۱
    1 0
    سلام ،آیا با ندیدن وفقط شنیدن کسی چشم می خورد منظورم اینه که از راه دور هم چشم می خوره؟
  • کسرا IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    4 0
    راسته چشم بد خیلی راسته منو یه بار چشم زدن تا دو هفته خیلی حالم بد بود
  • علیرضا IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۶
    4 2
    چشم زدن از لحاظ علمی هم ثابت شده‌
    • محمود IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      6 0
      دوست عزیز میشه بگی کی و کجا اینو ثابت کرده؟!
  • وحید IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۳
    3 0
    به لحاظ عقلی بسیار دور از ذهن می باشد و در واقع هم چنین چیزی محال است. متاسفانه در ورزش فوتبال حرفه ای ما به سمت خرافات عجیبی رفته است که در پاسخ به آنها مثال میزنم که اگر چنین چیزی صحت داشت فوتبالیستهای مطرح مانند رونالدو و مسی هر روز در معرض چشم زخم هستند.
  • اکبر GB ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    2 0
    خداییش با این همه تفکر انسانی و ادیان ،،آیا تمام بی دینها و تمام کشورهایی که به غیر از اسلام زندگی میکنند و زندگی میکردن و زندگی خواهند کرد پس از جهنمیان هستن و فقط ما خوبیم ؟؟چرا داخل ظرفمان را نمی بینیم و همش حلوا حلوا میکنیم ،خداییش من خسته شدم از این حرفها بخث خدا رو کمی آسون کنیم ،کمی آروم زندگی کنیم ،بیاییم اصلا مثل پدرانمان چوپان باشیم و فقط به نی و گله و سگمان فکر کنیم و سر موقع هم خدایمان را حتی کور کورانه از حفضیاتمان نجوا کنیم و بس ،،نخواستیم این ترافیک معلومات رو (امان از دست این دنیا )
  • محسن IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۹
    0 0
    این که کسی بگه تو دیوانه هستی یعنی داره چشمت می زنه آخه این چه حرفی هستش از خودت می گی اصحاب از صدها کیلومتر میامدند از پیامبر سوال شرعی وفقی و معانی قران بدوند بعد اینو پیامبر گفته که به من می گفتند دیوانه یعنی چشمم زدند نه شما اشتباه همه رو گفتی وقانع کننده نبود جواب شما
  • یزدی IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    0 0
    چشم زخم خیلی بده پسر خاله منو چشم زدن وقتی سه ماهش بود رفت کما وخداکمکش کرد دوباره برگشت خیلی همه مون عذاب کشیدیم
  • هاجر IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۳
    0 0
    تو دنیای امروزه که همه گرفتاریم و ناراحتی های روحی وجود داره این حرفا هم خوب به وجود میاد این ناراحتیها مال حال خوب و بد خود ما آدمهاست هرچند دیگران از موفقیت ما خوششان نیاد هرچی هم بیشتر به این حرفا اعتقاد داشته باشیم بیشتر به سرمون میاد
  • محسن IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
    0 0
    چشم زخم واقعیت داره و شک نکنید ... طعنه هم نزنید و تمسخر نکنید ، اگه احیانا به سرتون اومد پس شرایط رخ دادن اونو ایجاد نکنید ، اموالتون را مخصوصاً به جون کسی که دوستش دارین واقعیت داره ، مواظب باشین و به حرف کسانی که احیاناً تمسخرتون میکنن توجه نکنید. درضمن فرقی نداره به چه دینی هستین