خبرگزاری حوزه | دوران جوانی دوران سرزندگی است. کودکان برای رسیدن به این دوران روزشماری و گاه بزرگسالان از آن به حسرت یاد می کنند. شواهد تاریخی نشان میدهد بیشترین دستاوردهای بزرگ تاریخ با همکاری جوانان رقم خورده است.
چنانچه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله راز موفقیت خویش را همیاری جوانان میدانستند و می فرمودند: إنّ الله بعثنی بشیراً و نذیراً فحالَفَنی الشّبان وخالفنی الشیوخُ؛ خداوند مرا بشارت دهنده و بیم دهنده برانگیخت پس جوانان هم پیمان من شدند و پیران مخالفان من. (شباب قریش، ص ۱)
جوانی فرصتی است ارزشمند برای بهرهبرداری از خوبیها و نیکیها.
اگر چه دوران جوانی دورهای کم آگاهی، کم تجربگی و ناهوشیاری است. اما دوران پیشرفت، آزادگی، پاکدامنی، جستجوگری و خوداتکایی نیز می باشد.
یکی از عوامل شکوفایی جوانان موضوع خودباوری است. خودباوری به معنای تکیه و باور داشتن به استعدادهایی است که خداوند تبارک و تعالی در وجود انسان برای حرکت به سوی قلّه تکامل قرار داده است.
بخشی از خودباوری جوانان، به اعتماد و پذیرش جامعه وابسته است. حمایت و پشتیبانی جامعه از توانمندی جوانان، باعث ایجاد خودباوری و احساس ارزشمندی در آنها میشود و زندگی خود را امیدوارانه و هدفمندتر دنبال میکنند. در غیر این صورت ممکن است آنان در وجود خویش احساس حقارت کرده به طوری که به جنبههای گوناگون هستی و زیبایی خود پی نبرند و نگرش مثبتی از خویشتن نداشته باشند.
امام صادق علیه السلام منشاء انحراف و گمراهی ها را از همین احساس حقارت میدانند و میفرمایند: ما من أحد یتیه إلّا من ذلّة یجدها فی نفسه؛ هیچکسی به ورطه ی گمراهی و سرگردانی نمیافتد، مگر به دلیل احساس پستیای که در خودش مییابد. (کافی، ج ۲، ص ۳۱۲)
برای اینکه جوانان را به خودآگاهی و درک مثبت از خودشان برسانیم، نیازمند چند اصل مهم و حیاتی هستیم که هر کدام ناگفتههای بسیاری دارد و البته مجالی برای توضیح و تفسیر آن نیست، به همین جهت تنها به ذکر موارد آنها بسنده خواهیم کرد.
۱) فعال کردن و جهتدهی حس عزت نفس جوانان
۲) محبت بی قید و شرط و دوست داشتن جوانان
۳) احترام گذاشتن به جوانان
۴) شنونده فعال نسبت به گفتگوهای جوانان
۵) واگذاری مسئولیت ها به جوانان همراه با اعتماد به آنان
۶) تشویق و دلگرم کردن جوانان برای رسیدن به خواستههای منطقی
۷) فراهم کردن زمینه ی احساس استقلال برای جوانان
۸) شناسایی و استعداد جوانان و باور به آن
با رعایت این نکات، جوانان دارای عزت نفس بالا، و شخصیتی مقاوم خواهند شد. این نوع شخصیت به آنها کمک میکند تا به بهترین شکل ممکن بر مشکلات و موانع زندگی فائق آیند و علاوه بر آن باعث میشود برای جامعه خود سازنده و خلاق باشند. چنین شخصیتی محتاج اسوه و الگو است. الگوی جوان باید جوان، با فضیلت، با کمالات، دستیافتنی و ملموس باشد. قرآن کریم در سوره ی احزاب آیه ی ۲۱ برای زندگی انسان اسوه ای بی بدیل معرفی میکند: لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَة؛ برای شما در رفتار رسول خدا مایه ی اقتدا و سرمشق زندگی است.
بر اساس آیه ی شریفه کسی میتواند الگو و اسوه باشد که رنگ و بوی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را داشته باشد همانند الگوی جوانان یعنی حضرت علی اکبر سلام الله علیه که اشبه الناس خلقاً خُلقاً و منطقاً برسول الله است.
محمد حسین حق شناس، عضو گروه تبلیغی ترنج وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان
نظر شما