به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، سید غلام حسنین کِنتوری ملقب به «علامه کِنتوری» در ۱۷ ربیع الاول سال ۱۲۴۷ ه.ق [برابر با ۳ شهریور ۱۲۱۰ ه.ش] در «کِنتور» از توابع ایالت اوتار پرادش هند چشم به جهان گشود.
او در سال ۱۲۵۴ ه.ق عازم «لکهنو» گردیده و در مدرسه شاهی کتابهای مقطع ابتدایی را خوانده و در هشت سالگی قرآن کریم را به اتمام رساند.
علامه کِنتوری، داماد «مفتی محمد قلی خان» بود. او در سال ۱۲۶۲ هجری قمری ازدواج کرد. بنابر عللی تحصیل را ترک نموده و به «کنتور» برگشت و در آنجا در علم موسیقی مهارت پیدا نمود. مهارت او شگفتی اساتید این فن را برانگیخته بود تا جایی که خود را فروتر می پنداشتند.
وی در محضر علمای بزرگی چون آیت الله سید حسین (علیین مکان) فرزند آیت الله سید دلدار علی (غفران مآب)، آیت الله سید محمد تقی (ممتاز العلماء) فرزند آیت الله سید حسین و مولانا سید احمد علی محمد آبادی زانوی ادب زده و به تلمذ پرداخت.
علامه اجازه اجتهاد خود را از دست آیت الله سید حسین و آیت الله سید محمد (سلطان العلماء) اخذ نمود.
او سپس در مدرسه سلطانیه به عنوان داروغه (مسئول امنیت) تعیین گشته و در سال ۱۸۶۱ میلادی مأمور ثبت آمار بازار لکهنو شد و به خوبی از عهده آن بر آمده و جوایز نفیسی به او داده شد.
غلام حسنین با اینکه مال و ثروت زیادی نداشت ولی اجرتی بابت اقامه نماز جماعت نمیگرفت.
ذکاوت وی قابل ستایش بود. او در علم جفر مهارت داشت و همچنین اگر ساعتش خراب میشد پیش ساعت سازی نمیرفت بلکه خودش آن را تعمیر میکرد.
یکی از کسانی که از او تمجید کرده است «مولانا احمد علی محمدآبادی» است که برای آگاهی بیشتر میتوان به کتاب نجوم الهدایة، جلد اول، صفحه ۱۸۵ مراجعه کرد.
علامه مدرسهای را در شهر لکهنو بنا نهاد. این مدرسه در «حسینیه ممتاز العلماء» شروع به کار کرد و سپس با زحمات فراوان او پیشرفت زیادی نمود و وقتی که دید مدرسهاش رو به پایان است کارخانه ساعت سازی و صابون سازی را افتتاح کرد. از طرف دیگر در مدرسه هم تدریس مینمود. وی کارخانهای را نیز در «ککرولی» از توابع مظفرنگر بنیان نهاد.
در همان زمان، علامه کتاب تفسیر قرآن از ممتاز العلماء را چاپ و منتشر نمود، او خودش چاپخانه نیز داشت و کتابها را در جهت تبلیغ دین و علوم چاپ نموده و منتشر میکرد. وی مطبهای متعددی در شهرهای جودهپور، بھرتپور، آگرہ، گوالیر، کشمیر، میروت و مظفر نگر و دیگر شهرها تأسیس نمود. خودش نیز در معالجه اساسی بیماریهای مزمن و درمان آن به مردم خدمت میکرد.
علامه در شصت و چهار علم از جمله فقه، طب، فلسفه، جفر، کیمیا، منطق، کلام، حدیث، تفسیر، علوم قرآن، ادبیات عرب، نحو، صرف، نجوم، هیپنوتیزم (خواب مصنوعی)، کالبد شکافی و طبیعیات مهارت داشت.
وی آثار علمی فراوانی از خود به جا گذاشته است؛ حاشیه شرح کبیر، حاشیه مغنی اللبیب، شرح اعجاز خسروی، رساله شیخ نواب، جوابی از رساله شواهد، رساله نور العینین، شرح زیارت ناحیه، الفیه به زبان اردو، حسینیه قرآنیه و پاسخ به غیر مسلمانان از جمله این آثار است.
علامه، مناظراتی با علمای اهل سنت نیز داشت که مناظره برگزار شده در سال ۱۸۹۴ میلادی در «بهره سادات مظفرنگر» از یادگاریهای او است. او نه تنها در این مناظره بلکه در مناظرات دیگر نیز پیروز گردید و بدینوسیله در دلهای علما و خواص اهل سنت جای گرفت.
او قائل به اتحاد بین مسلمانان بود و هر کاری را با همرامی علمای اهل سنت انجام میداد، حتی آقای «شبلی نعمانی» را در ساختار "ندوة العلماء" همراهی کرد.
علامه گر چه ظاهر سادهای داشت اما همه کارهای او عالمانه بود و همیشه از دین مبین اسلام دفاع میکرد.
این محور تلاش و مرکز علوم و فنون در ۱۳ ربیع الاول سال ۱۳۲۷ ه.ق [برابر با ۱۵ فروردین ۱۲۸۸ ه.ش] در شهر «فیض آباد»، چشم از جهان فرو بست و به دیدار پروردگار خود شتافت و دیدگان علاقهمندان به خود را در حسرت وجودش گریان نمود.
منبع: نجوم الهدایة اثر سید غافر رضوی فلک چهلوسی و سید رضی زیدی پهندیروی، ج ۱، ص ۱۸۲
حوزه/ علامه سید غلام حسنین کِنتوری یکی از علمای شیعه ذو الفنون از خطه هندوستان است که در مناظره دست برتری داشته و در عین حال، وحدت را خدشه دار نمیکرد.
اخبار مرتبط
-
محقق پاکستانی بررسی کرد : جایگاه فرهنگی و دینی گلگیت و بلتستان
حوزه/ حجت الاسلام و المسلمین عسکری اظهار داشت: گلگیت و بلتستان به سختی تحت تأثیر تهاجم فرهنگی قرار دارد و جهاد تبیین در آنجا به دست روحانیون کارآمد ضرورت…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۲)
عالم هندی که چند تن از علمای نجف بر اجتهاد او مهر تأیید زده بودند + فیلم
حوزه/ آیت الله العظمی سید نجم الحسن رضوی لکهنوی از علمای درگذشته هند میباشد که اجازه اجتهادش را از علمایی چون آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی دریافت کرده…
-
سمینار علمی میراث شیعه در هند برگزار شد
حوزه/ مرکز عالی احیای میراث آستان مقدس حضرت عباس (ع)، سمینار علمی میراث شیعه در هند را برگزار کرد.
-
تصاویر/ پرچم عتبات عالیات در بمبئی هند برافراشته شد
در مراسم افتتاح نمایشگاه ویژه هفتمین همایش فرهنگی سالانه امیرالمؤمنین (ع) در بمبئی (مومبای) هند همزمان با سالروز میلاد مولود کعبه (ع)، پرچم گنبدهای عتبات…
-
برگزاری مراسم ایام فاطمیه در مناطق مختلف هند
حوزه/ حجتالاسلام و المسلمین سید مناظر حسین نقوی گفت: امسال نیز علما و روحانیون به مناطق مختلف هند اعزام شدهاند تا سوگ بیبی دو عالم حضرت فاطمه زهرا (س)…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۳)
عالم شیعه هندی که بر ضد دولت بریتانیا فتوی صادر کرد + فیلم
حوزه/ آیت الله یوسف حسین امروهوی که در بین معاصران خود مجتهدی مورد وثوق بود در پایان جنگ جهانی اول در نهضت بر ضد انگلیسیها فتوایی صادر کرده و در آن اظهار…
-
تصاویر/ برگزاری همایش فرهنگی امیرالمؤمنین (ع) در هند
همزمان با سالروز میلاد حضرت علی (ع)، هفتمین همایش فرهنگی سالانه امیرالمؤمنین (ع) با شعار "امیرالمؤمنین (ع) هارون امامت و شاهد روز قیامت" در بمبئی (مومبای)…
-
رئیس دانشگاه مولانا آزاد هندوستان: علمای بزرگ اسلام از ایران ظهور کردهاند
حوزه/ کارگاه آموزشی سیاق و سند شناسی با مشارکت دانشگاه مولانا آزاد حیدرآباد هند و مرکز بین المللی میکروفیلم نور و همکاری کتابخانه آصفیه شرقی حیدرآباد در…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۴)
عالمی که تلاوت قرآن او همه را مجذوب میساخت
حوزه/ مولانا قاری جعفر علی جارچوی هندی از علمای شیعه برجسته هند بود که قرآن را با صوتی دلنشین قرائت میکرد و تلاوتش همه را مجذوب خود میساخت.
-
دبیر مجلس علمای هند:
برگزاری مراسم عزاداری در حسینیه قدیمی و معروف هندوستان + عکس
حوزه/ دبیرکل مجلس علمای هند گفت: عزای امام حسین فضیلت و اهمیت فراوانی دارد و بهترین وسیله نجات مردم است. بنابراین عزاداری باید با اخلاص کامل برگزار شود.
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۵)
فاتح تاکسیلا کیست ؟ + فیلم
حوزه/ مولانا محمد بشیر انصاری از علمای شیعه هندوستان بود که در مناظره با مخالفان دست برتر داشت. او در مناظرهای به یاد ماندنی توانست با اقناع طرف مقابل…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۶)
مجتهدی سرشناس از خاندان اجتهاد + فیلم
حوزه/ آیت الله سید ابوالحسن نقوی لکهنوی یکی از مجتهدان مسلّم هندوستان بود که از خرمن علوم بزرگانی چون آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی بهره جسته بود.
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۷)
عالم برجسته هندی که به فارسی شعر می سرود + فیلم
حوزه/ صدر الملة محمد مجتبی نوگانوی هندی بانی مدرسه عالی جعفریه در نوگانوان سادات، تصدیق اجتهاد خود را از علمایی چون آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی اخذ نمود.…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۸)
عالمی که در بهار بیست و چهار سالگی عمرش اجازه اجتهاد دریافت کرد + فیلم
حوزه/ آیت الله سید احمد علی شوشتری لکهنوی از علمای هند هنگام شرکت در درس آیت الله سید محمد کاظم طباطبائی با وی در مسائل شرعی به بحث میپرداخت و ایشان جواب…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۹)
عالم هندی که به آیت الله العظمی مرعشی نجفی اجازه اجتهاد داد + فیلم
حوزه/ آیت الله سید راحت حسین رضوی گوپالپوری از علمای هند، موفق به دریافت چندین اجازه اجتهاد از علمای بزرگ گشت. او دارای رساله عملیهای به نام «توشه آخرت»…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۱۱)
عالمی که به مخالفت با خرافات بر میخاست + فیلم
حوزه/ حجت الاسلام و المسلمین سید نظائر حسین نقوی سرسوی هندی هنگامی که از دیگران کار ناپسندی میدید به طور شفاف و با جرأت به آنها تذکر میداد. او مخالف…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۱۰)
عالم برجسته هندی که روضه خوانی را افتخار خود میدانست + فیلم
حوزه/ علامه سید قمر الزمان رضوی چهولسی از علمای برجسته هند بود که اگر کسی از او دعوت به روضهخوانی مینمود به هیچ وجه امتناع نمیورزید و قول میداد که…
-
زندگینامه عالمان شیعه هندوستان (۱۲)
عالمی که در عرصه سخنوری درخشید + فیلم
حوزه/ حجت الاسلام و المسلمین سید بن حسن نونهروی از علمای هندوستان که در سخنوری دست برتر داشت و ملقب به ملک الناطقین شده بود، برای تبلیغ دین به جاهای مختلف…
نظر شما