به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین قاسمی، فعال رسانه ای در یادداشتی به موضوع « نماز نماد قدرت و عامل تمدن ساز» اشاره کرد.
بسم الله الرحمن الرحیم
در میان معارف دینی و احکام اسلامی از فریضه نماز بایدبه بالاترین رکن و واجب الهی نام ببریم.
در قرآن کریم بارها در موضوع برپایی نماز و آداب واحکام آن دستور و تاکید شده است.
خداوند متعال در قسمتی از سوره عنکبوت آیه ۴۵ می فرماید: همانا نماز انسان را از فحشا و منکر باز می دارد.
در ساختن فرد و جامعه قدرت نماز عامل بسیار اثرگذار و راهبردی می باشد و محور وحدت و یکپارچگی برای امت اسلامی هست.
وجود نماز در تمام ادیان الهی درتمدن سازی نقش و سهمی مرجع دارد.
وقتی که ما به واژه نماز نگاه میکنیم یا تاریخچه نماز را بررسی میکنیم معلوم میشود که نماز یکی از پنج اصلی است که اسلام بر آن بنا شده است.
حضرت امام باقرعلیه السلام میفرماید:
«بنی الاسلام علی خمسة اشیاء، علی الصلاة و الزکاة و الحج و الصوم و الولایة».
نماز ستون دین است به طوری که پذیرفته شدن عبادات دیگر در گرو قبولی این عبادت قرار داده شده است،
حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود: «اول ما یحاسب لله العبد علی الصلاة فاذا قبلت قبل منه سائر عمله و اذا ردّت علیه رد ما سواه» اولین چیزی که بنده محاسبه میگردد نماز است، پس اگر پذیرفته شود سائر اعمال او پذیرفته میشود و اگر پذیرفته نشود، سائر اعمال او نیز قابل قبول نیست.
نماز در هر دین وجود دارد، ولی کیفیت انجام آن متفاوت است. در قرآن کریم، نماز بارزترین مصداق ارتباط با خداوند میباشد، اهمیت آن به حدّی است که یکی از اهداف بعثت انبیاء را اقامه نماز میداند.
بنیانگذارجمهوری اسلامی حضرت امام خمینی رضوان الله علیه می فرماید: نماز پشتوانه ی ملت است. سیدالشهدا علیه السلام در همان ظهر عاشورا، که بحبوحه ی جنگ بود و آن جنگ بزرگ که همه در معرض خطر بودند، وقتی یکی از یاران گفت که ظهر شده است، فرمود: «چه خوب که وقت نماز را به یاد من آوردید، خداوند تو را از نمازگزاران حساب کند.» و در همان جا به نماز ایستاد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنه ای مدظله العالی می فرماید: برپا داشتن فریضه نماز، نخستین ثمره و نشانه حکومت برحق صالحان است اما اقامه نماز فقط این نیست که صالحان، فقط خود نماز بگذارند؛ بلکه باید این ستون دین در جامعه به پا داشته شود. حیات طیّبه انسان، در سایه حاکمیّت دین خدا، زمانی حاصل خواهد شد که انسان ها دل خود را با یاد خدا زنده نگه دارند و از آن طریق بتوانند با جاذبههای شرّ و فساد مبارزه کنند و بت شکنی نمایند و دست تطاول همه شیاطین را از وجود خود کوتاه کنند.درحدودسال های ۱۳۶۸یک هفته در اردویی آموزشی و رزمی فرهنگی ازسپهبد شهیدصیاد شیرازی درس هایی آموختیم که از مهم ترین آن ها اهتمام آن فرمانده قهرمان به خواندن نماز اول وقت بود.
در هشت سال دفاع مقدس نیریکی از رفتارهای همیشگی رزمندگان اهتمام ویژه در برپایی نماز اول وقت وباجماعت بود.حتی درمیادین سخت نبرد وبحبوحه عملیات ها ی هشت سال دفاع مقدس توجه به خواندن نمازوبه ویژه اول وقت آن بسیارجایگاهی خاص داشت.
کلام شهید رجایی عزیز و ساده زیست که هم معلم بود و هم وزیر آموزش و پرورش و هم رییس جمهور بود در خاطرم آمد که گفت بود: در وقت نماز، به کار بگویید وقت نماز است.
ابوعلی سینا می گوید: هر زمان به بن بست و مشکل علمی مواجه می شوم به نمازمتوسل می شدم و در زندگی ملاصدرا هم همین گونه نقل شده است.در زندگی حضرت امام خمینی قدس سره الشریف هم دیدیم که در روزهای آخر عمرشان که در بیمارستان بستری بودند با این که در دستی سرم تزریق خون و در دست دیگرشان سرم دیگری وصل بود؛ ولی نسبت به خواندن نمازاول وقت آن هم ایستاده اهتمام و تقید خاصی داشتند! و صحنه هایی ماندگار و درس آموز به تصویر کشیده شد.
نماز خوانده شده توسط شهید حاج قاسم سلیمانی قهرمان هم که به کاخ کرملین رفته بود و با پوتین قرار ملاقات داشت. تا رئیسجمهور روسیه برسد خاطره ای ماندنی شد، وقت اذان شد. حاج قاسم هم بلند شد. اذان و اقامهاش را گفت. صدایش در سالن پیچید، بعد هم به اقامه نماز ایستاد. همه نگاهش میکردند. گفته بود در طول عمرش همچین لذتی از نماز نبرده است.
و در پایان نماز پیشانیاش را روی مهر گذاشت و به خدای خودش گفت: «خدایا این بود کرامت تو، یک روزی در کاخ کرملین برای نابودی اسلام نقشه میکشیدند، حالا منِ قاسم سلیمانی آمدم اینجا نماز خواندم.»
پیامبر نازنین خداوندحضرت محمدصلی الله علیه وآله می فرماید:
بِالصَّلاهِ یَبلُغُ العَبد إلَی الدَّرَجَهِ العُلیاءِ لأنَّ الصَّلاهَ تَسبِیحٌ و تَهلِیلٌ و تَحمِیدٌ و تَکبِیرٌ و تَمجِیدٌ و تَقدِیسٌ و قُولٌ و دَعوهٌ
((به وسیله نماز بنده به درجه عالی و مقام والا می رسد، زیرا نماز تسبیح و تهلیل و تحمید وتکبیر و تمجید و تقدیس الهی است، نماز قول حق و دعوت به سوی حق می باشد.))
با گفتن الله اکبر در ابتدای خواندن نماز دیگر هیچ قدرتی به اصطلاح برای عرض اندام و نمایش وجود ندارد. نمازگزاری که به معنای حقیقی و باطن نماز توجه نماید قوی و عزیز می شود.
برپایی نماز و توجه خاص به شناخت حقیقی و ادای حق آن ازسوی مکلفین، قدرتی شکست ناپذیر برای فرد، برای جامعه، برای خانواده و برای یک امت به ارمغان می آورد و با درس هایی که به آحاد انسان ها می دهد بدون شک در جامعه سازی و تمدن سازی نوین اسلامی و پشتیبانی قوی و با اطمینان می باشد و از هیچ دشمنی ترسی و رخوت و نخوتی به خود راه نمی دهند و او سست نمی شود و فقط از خداوند می ترسد و از او استعانت و استمداد می جوید.
محمدرضا قاسمی نیا