به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»، کتاب تفسیر سیاسی قرآن در ایران معاصر به قلم یوسف خان محمدی در گروه علمی: حقوق و علوم سیاسی در شانزدهمین همایش کتاب سال حوزه به عنوان اثر تحسین شده انتخاب شد.
جوامع دینی با هدف هدایت و رهبری بشر به سمت کمال، جایگاه ویژهای را در عرضۀ اندیشههای حکومتی به خود اختصاص داده و نمونه های سیاسی بسیاری را برای ادارۀ جامعه به نمایش گذاشتهاند. یکی از اندیشه های سیاسی مهمی که خاستگاهی اسلامی _ وحیانی دارد و عمری به درازای نزول قرآن دارد، «تفسیر سیاسی قرآن» است.
تفسیر سیاسی قرآن، اندیشهای است نص محور که با اعتقاد به جامعیت قرآن، چارۀ سیاست امروز را در بازگشت و فهم مجدد قرآن میداند. این اندیشه به مقابله با دو دیدگاه «تحجرگرایی دینی» و «ایدئولوژی سکولار» برخاسته و آن دو را در میان اندیشههای سیاسی موجود به چالش و نقد میکشاند.
این تفسیر، معطوف به سیاست و اصلاح اجتماعی بوده و به دنبال توجه محض به نظامی آزاد و عدالت محور در جامعه است.
مهم ترین شاخصۀ این رویکرد تفسیری آن است که شیوه ای جدید را در حکومت داری، تعاملات اجتماعی، روابط بین المللی و روابط فرد، جامعه و خداوند فرا روی بشر مینهد.
گسست از سنت های تفسیری گذشته، توجه به واقعیت های سیاسی - اجتماعی، محوریت توحید، پرهیز از اسرائیلیات و احادیث ضعیف، تأکید بر تاریخ و عقلگرایی، از دیگر شاخص های مهم تفسیر سیاسی قرآن به شمار میآید.
لازم به ذکر است کتاب یاد شده از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده است.