به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، دکتر خوشمنش در نشست علمی- پژوهشی «اسلام، ایران، فرانسه؛ مناسبات و ظرفیتها »، با اشاره به چالشها و تعاملات ایران و فرانسه در برهههای مختلف تاریخ، گفت: وقتی از ایران و فرانسه سخن میگوییم، یعنی ایران و روم، اسلام و مسیحیت، شمال و جنوب یعنی آسیا و اروپا، جمهوری اسلامی و لائیسیته، استعمار و ضد استعمار.
وی عصر جدید را فصلی تازهای در رابطه اسلام و غرب برشمرد و گفت: اصل و ریشه این رابطه، به ظهور اسلام بازمیگردد. این رابطه از آن زمان تاکنون، فراز و نشیبهای گوناگون و رویاروییهایی فراوان به خود دیده است. فتوحات خلافت اسلامی، جنگهای صلیبی، فتح اندلس و از دست دادن آن، حمله ناپلئون به مصر، دستاندازی به دستگاه خلافت عثمانی و تجزیه آن به خردهحکومتها، بخشی از این تاریخ پر فراز و نشیباند.
مدیر گروه فرانسه مؤسسه زبان و فرهنگشناسی اظهار داشت: با وجود مراکز فراوان شرقشناسی در بسیاری از کشورهای اروپایی، آمریکایی و حتی شوروی سابق، مراکز چندانی به منظور بررسی و مطالعات در ایران پا نگرفتهاند یا آنچه در این زمینه صورت گرفته، بسیار محدود، با نتایجی دور از دسترس متخصصان و علاقهمندان است.
وی با اشاره به مشخصات ژئوپلوتیک و تاریخی فرانسه، پاریس را شهر انقلاب نامید و خاطرنشان ساخت: فرانسه در آوردگاههای سرنوشت در تعاملات بینالمللی، همواره، حضور مؤثر داشته و كوشیده است از حریف دیرینه و قدرتمند خود، انگلیس عقب نماند؛ این تعاملات را از دیرباز، بازی بزرگ نام دادند.
دکتر خوشمنش انقلاب ۱۷۸۹ فرانسه را طلیعه جامعه سرمایهداری بورژوایی مدرن در تاریخ فرانسه دانست و ابراز کرد: شاخصه اصلی این انقلاب، استقرار موفقیتآمیز وحدت ملی از طریق سقوط رژیم ارباب- رعیتی بود. به گفته توكویل، هدف اصلی انقلاب عبارت بود از محو آخرین بقایای قرون وسطا. انقلاب فرانسه نخستین انقلابی نبود كه بورژوازی از آن منتفع میشد. فرانسه کشوری دارای ادبیات انقلاب و مقاومت است.
وی به سرآمد بودن زبان فرانسوی در دنیا اشاره کرد که در ادامه، زبان انگلیسی جایگزین آن شد و بیان نمود: این زبان در گفتمان علمی فکری و ادبی ما وجود داشت و شاهان و اشراف ما به این زبان مسلط بودند. از زمان ناصرالدین شاه، که شاهی مستبد و سنتی و در عین حال مدرن بود، تا پهلوی دوم، به این زبان آشنا بودند. حتی علما و شخصیت هایی مانند «علامه قزوینی»، «آیتالله حسنزاده آملی»، «علامه دهخدا»، «دکتر حسابی»، «دکتر معین»، «جلال آلاحمد»، «دکتر شریعتی»، «امام موسی صدر» و ... نیز با این زبان آشنایی داشته و دارند.
دکتر خوشمنش، در ادامه، به وضعیت مذهب در فرانسه اشاره و وضعیت مسلمانان و حضور آنان را در این کشور را ارزیابی کرد و اظهار داشت: حضور تدریجی شمار زاینده و فزاینده از مسلمانان مهاجر در فرانسه در پی آمدن نیروی کار بیگانه به منظور بازسازی اروپای پس از جنگ و نیز حاکمیت سیاست مهاجرپذیری این کشور در چندین دهه، که خود معلول پارهای شرایط دیگر بود، منجر به بروز مشکلاتی برای این کشور گردیده است. یکی این مشکلات برای آنها، شمار فزاینده جمعیت مسلمانان و شناخته شدن اسلام به عنوان دین دوم در حال حاضر و دین آینده فرانسه در قریب به نیمقرن آینده است.
مدیر گروه فرانسه، جمعیت مسلمانان فرانسه را طبق آمار رسمی، نزدیک به هفتمیلیون نفر عنوان کرد که آمار اصلی، بیش از این است.
وی، در ادامه،به هجوم فرانسه به سرزمینهای اسلامی در زمان ناپلئون و همچنین به رابطه سیاسی ایران و فرانسه اشاره کرد و گفت: آغاز رسمی روابط سیاسی فرانسه و ایران، رقابت و کشمکش فرانسه و انگلیس بر سر ایران به عنوان دروازه هند، در قرن نوزدهم است. در زمان رضاخان، نخستین گروه محصلان اعزامی، به اروپا رفتند که فرانسه در این میان، بیشترین سهم از محصلان را به خود اختصاص داد. اقامت امام خمینی(ره) در فرانسه در این دوره، در بهبود روابط پس از پیروزی انقلاب بسیار مؤثر بود.
دکتر خوشمنش، نمونه بارزی از رابطه علمی را در عصر توسعه ارتباطات دینی و علمی ایران و جهان در دهه چهل شمسی، دیدارها و محاضرات «علامه طباطبایی» و «پروفسور هانری كربن»، استاد دانشگاه سوربن و رئیس انستیتوی فرانسه و ایران دانست و اظهار داشت: این مباحثات سهم بسزایی در معرفی معارف ناب اسلامی به محافل علمی خارج ایران داشت.
وی ادامه داد: افزون بر این، قراردادها و موافقتنامههای زیادی در زمینه فرهنگی بین دو كشور منعقد شده است، به گونهای كه فرانسه در اعطای بورس به دانشجویان ایرانی، رتبه اول در بین كشورهای دیگر دارد.
مدیر گروه فرانسه تصریح نمود: «سیدجمالالدین اسدآبادی»، با وجود تحوّل در سرزمینهای مختلف اروپا، تنها در فرانسه توانست تا حدی برخی افکار خود را از طرق رفتوآمدهای گوناگون و انتشار نشریه «عروهالوثقی» و دیدارهای مکرر و مستمر با روشنفکران بلاد مختلف و اصحاب اندیشه و قلم عرضه کند. سید زبانهای مختلف مانند فرانسه را می دانست و نیازهای خود را در گفتن و خواندن به این زبان مرتفع میساخت.
در نشست علمی «اسلام، ایران، فرانسه؛ مناسبات و ظرفیتها» مطرح شد:
عصر جدید فصلی تازهدر رابطه اسلام و غرب/اسلام دین آینده فرانسه
حوزه/ نشست علمی- پژوهشی «اسلام، ایران، فرانسه؛ مناسبات و ظرفیتها »در مؤسسه زبان و فرهنگشناسی در قم برگزار شد.
اخبار مرتبط
-
آغاز ثبت نام دوره تربیت مبلّغ زبان های اسپانیولی و فرانسه
حوزه/ مؤسسه آموزش عالی حوزه علامه مجلسی(ره) وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، برای دوره آموزشی زبان های اسپانیولی و فرانسه، از بین طلاب مستعد دانش…
-
در اعتراض به تصویب قوانین ضداسلامی در فرانسه:
فرانسویها با پوشش کامل به دریا رفتند
حوزه/ در تصاویر منتشر شده از تجمع اعتراضی شهروندان برتانی، دیده میشود که زنان و مردان با لباس کامل و پوشش اسلامی به داخل دریا رفتهاند تا به این شکل خشم…
-
در راستای نشر آثار دینی به زبان های زنده جهان؛
آستان مقدس علوی سه کتاب دینی را به زبان فرانسه ترجمه کرد
حوزه/ محمد المنصوری گفت: آستان مقدس علوی آثار دینی متعددی را به زبان های زنده جهان ترجمه کرده و اکنون نیز توانستیم در این راستا سه اثر جدید دینی را به…
-
حمله پلیس فرانسه به یک مدرسه اسلامی به اتهام تدریس ایدئولوژی افراطی
حوزه/ مقامات فرانسوی مدعی شدهاند که دانش آموزان یک مدرسه اسلامی در ویلیه سورمرن در معرض شستشوی مغزی قرار داشتهاند و این کودکان در خطر تبدیل شدن به تروریستها…
-
از ورود مادران محجبه به مهدکودکی در فرانسه جلوگیری شد
حوزه/ دو زن مسلمان که حجاب اسلامی به تن داشتن توسط ۲ مرد فرانسوی که مدعی بودند زنان باحجاب نباید اجازه ورود به مهدکودک را داشته باشند، متوقف شدند.
-
به همت موسسه زبان و فرهنگ شناسی؛
نشست علمی پژ وهشی "اسلام، ایران، فرانسه ؛ مناسبات و ظرفیت ها" برگزار می شود
حوزه/ نشست علمی پژ وهشی "اسلام، ایران، فرانسه ؛ مناسبات و ظرفیت ها" به همت موسسه زبان و فرهنگ شناسی جامعه المصطفی برگزار می شود.
-
رئیس انجمن ترجمه و زبان های خارجی حوزه؛
تشکیل چهار حلقه زبان خارجی در انجمن ترجمه حوزه علمیه قم
حوزه/ رئیس انجمن ترجمه و زبان های خارجی حوزه های علمیه گفت: حلقه های زبان خارجی حوزه در استان های قم، اصفهان و تهران ویژه برادران و خواهران در حال…
-
از سوی کتاب جمکران؛
پاسخ به شبهات غدیری به چاپ رسید
حوزه/ کتاب «غدیرشناسی و پاسخ به شبهات» تالیف استاد علی اصغر رضوانی از جمله کتابهای انتشارات جمکران است که با موضوع ولایت امیرالمومنین(علیه السلام) چاپ…
-
نشست علمی مبانی قرآن شناختی علوم انسانی برگزار می شود
حوزه/ به همت گروه مطالعات قرآن و حدیث پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نشست تخصصی مبانی قرآن شناختی علوم انسانی با حضور صاحب نظران این حوزه صبح دوشنبه ۵…
-
کتاب نفیس خطبه حضرت زهرا(س) رونمایی شد
حوزه/ طی مراسمی با حضور تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) و رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از هنرمندان، از کتاب نفیس خطبه حضرت زهرا سلام…
-
پزشک فرانسوی به خاطر توهین به زن محجبه به دادگاه احضار شد
حوزه/ یک پزشک فرانسوی که به یک زن محجبه توهین کرده بود و به خاطر داشتن پوشیه حاضر به درمان او نشده بود، به دادگاه احضارشد.
-
در همایش «زیستن صالح در جهان معاصر» در اتریش؛
«حلقه ویکو» شامل روحانیون شیعه و مسیحی از قم و وین تشکیل شد
اختصاصی حوزه / همایش میان ادیانی با عنوان «زیستن صالح در جهان معاصر» در شهر وین پایتخت اتریش برگزار شد. در پایان این همایش، شرکت کنندگان نام «حلقه ویکو»…
-
به مناسبت عیدغدیر خم در کالیفرنیا منتشر شد:
کتب «کودکان آسمانی»، روایت دوران کودکی ائمه معصومین(ع)
حوزه/ انتشارات «کودکان کساء» در سان خوزه کالیفرنیا اقدام به توزیع جدیدترین سری کتب انگلیسی زبان با عنوان «کودکان آسمانی» کرده که دوران کودکی ائمه معصوم…
-
در حوزه فسا:
نشست "انتقادهای غیر واقعی، لابی های شیطانی" برگزارشد
حوزه/ تولیت مدرسه علمیه باقرالعلوم(ع) فسا در نشست "انتقادهای غیر واقعی، لابی های شیطانی" گفت: مسلمان کار آزموده و متعهد، باید نیرو و توان فکری خود را…
-
انتشار دو کتاب از سوی موسسه دارالحدیث
کتاب "واقعه عاشورا در منابع کهن" روانه بازار نشر شد
حوزه/ چاپ اول کتاب "واقعه عاشورا در منابع کهن" به کوشش گروه سیره نگاری پژوهشکده علوم و معارف حدیث از سوی انتشارات دارالحدیث چاپ و منتشر شد.
-
در نشست علمی «اسلام، ایران، فرانسه؛ مناسبات و ظرفیتها» مطرح شد:
عصر جدید فصلی تازهدر رابطه اسلام و غرب/اسلام دین آینده فرانسه
حوزه/ نشست علمی- پژوهشی «اسلام، ایران، فرانسه؛ مناسبات و ظرفیتها »در مؤسسه زبان و فرهنگشناسی در قم برگزار شد.
-
دبیر شورای پاپی گفتگوی میان ادیانی واتیکان:
صلح، عدالت و آگاهی سه قدم اصلی در گفتمان اسلام و مسیحیت
حوزه/ اسقف «میگوئل انجل آیوزو» سه قدم اصلی گفتمان میان مسلمانان و کاتولیکها را صلح، عدالت و آگاهی رسانی دانسته و گفت: در سطح الهیات تفاوتها شناخته شدهاند…
-
دبیرکل کنفرانس اسقفها و مسلمانان در بازدید از دانشگاه ادیان مطرح کرد؛
جلوگیری از خشونت هدف مشترک اسلام و مسیحیت است
حوزه/ دبیرکل کنفرانس اسقف ها و مسلمانان گفت: "جلوگیری از خشونت"، "حمایت از خانواده" و " گفت و گو میان ادیان " از اهداف مشترک اسلام و مسیحیت است.
-
نشست علمی « تأملی در مفهوم عدالت جنسیتی در احکام اسلامی » برگزار می شود
حوزه/ نشست علمی «تأملی در مفهوم عدالت جنسیتی در احکام اسلامی» به همت مرکز تحقیقات زن و خانواده و با مشارکت مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) روز شنبه ۱۰ مهر ماه…
-
تأسیس مؤسسات اسلام شناسی در دانشگاههای فرانسه
حوزه/ طبق خبری که توسط وزارت آموزش عالی فرانسه منتشر شد، تمامی دانشگاههای فرانسه یک مؤسسه اسلام شناسی ایجاد میکنند.
نظر شما