به گزارش مرکز خبر حوزه، ایشان با اشاره به معانی مختلف اخلاق حسنه اظهار داشتند: هر کس که با گشادهرویی و لبخند دیده شود، خوشاخلاق تلقی نمیگردد، زیرا در بیان علم اخلاق صورت باطنی فعل انسان مدنظر است که از آن به خُلق تعبیر میشود و خلق ظاهر افراد میباشد که به طور کلی از بحث اخلاق جداست.
معظمله با بیان اینکه کلمه اخلاق کلمهای کثیرالتداول است و معمولاً عامه مردم به اشتباه اخلاق را به معنای خوشرویی به کار میبرند افزودند: اخلاق ملکه نفس انسان میباشد، بدین معنا که هر کس خوی پسندیده و فعل درست از او سر بزند و بدون تامل، اعمال خیر انجام دهد فردی اخلاقی است.
ایشان خاطرنشان کردند: علمای اخلاق با ارایه دستورات اخلاقی، فعل افراد را تبدیل به عادت حسنه میکنند به نحوی که کار و عمل برای افراد ملکه نفس شود.
حضرت آیتالله موسویاردبیلی با اشاره به سخنان ارسطو، خواجهنصیرالدین طوسی و بوعلیسینا پیرامون معنای اخلاق، گفتند: ارسطو علم اخلاق را فعالیت نفس با موافقت عقل میداند، تا آنجا که عمل درست، لازمالاجرا باشد و خواجه نصیرالدین طوسی در این مورد، نفس انسان را بنابر اینکه چه خلقی میتواند بدست آورد را اخلاق میداند، حال آنکه بوعلیسینا این دو نظریه را جمع کرده و ابراز داشته است که علم اخلاق عبارتست از علمی که هم به انسان شناخت میدهد و هم اینکه عمل او را هدایت مینماید.
ایشان در پایان تصریح کردند: افراد با خلاق کسانی هستند که اعمال حسنه و خیرات را به راحتی و بدون شک و تردید انجام میدهد و در نیکی اعمالشان سرعت عمل دارند، زیرا فعلیت حسنات برای آنها سنگین نیست.
انتهای پیام
نظر شما