به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام رسول رضایی، طلبه و پژوهشگر حوزه علمیه اصفهان در یادداشتی به موضوع سلبریتی ها پرداخته است .
- اغواگری اخیر سلبریتی ها در مسأله ممنوعیت خرید واکسن خارجی
پس از اعلام ممنوعیت واردات واکسن کرونا از دو کشور آمریکا و انگلیس، بار دیگر باز شدن پای چند چهره مشهور عرصه بازیگری، سینمایی و ورزشی که اصطلاحاً سلبریتی نامیده میشوند به حیطهای که کمترین تخصص و شایستگی برای اظهار نظر را ندارند، کم سوادی و تهی بودن افکار و سطح پائین اطلاعات عمومی آنها را برملا کرد. کما اینکه در انتخابات سال ۹۲ و ۹۶ عده زیادی از مردم کشورمان بر اثر گوش سپاری به اظهار نظرات و آدرس های غلط سلبریتی ها، دچار خطای محاسباتی شده و سبد آراء خود را در اختیار تفکر غربگرا و دیپلماسی انفعالی قرار داده و مدیریت اشرافی کاخ نشین را بر مدیریت جهادی انقلابی ترجیح داده و از این رهگذر مشکلات اقتصادی بسیاری را به کشور تحمیل نمودند.
به بیان روشنتر یکی از آفات و بیماری هایی که متاسفانه چند سالی است جامعه ما را در بر گرفته، ابتلا به مرض "شخصیت زدگی" و به تعبیر امروزی آن بیماری "سلبریتی زدگی" می باشد.
به نظر می رسد که این بیماری چه بسا بسیار مهلکتر و خطرناک تر از ویروس کرونا می باشد!؛ چراکه ویروس کرونا تنها راه تنفس انسان را می بندد و آن را دچار اختلال و مشکل می کند، اما ویروس "سلبریتی زدگی" یا تقلید طوطی وار و تبعیت کورکورانه از گفته های برخی از سلبریتی های همه چیز دان (بخوانید بی سواد) باعث می شود که راه تعقل و تفکر آدمی بسته گشته، دستگاه محاسباتی انسان به خطا رفته و در تشخیص سره از ناسره دچار حیرت و خبط و خطای فکری گردد.
پیامد ویرانگر سلبریتی زدگی آنست که قدرت تفکر مستقل و آزاداندیشی و روحیه علمی را از انسان سلب کرده، آدمی را منفعل و احساساتی و تأثیرپذیر از شخصیت و گفته های غیر دقیق و ناصحیح برخی چهره های مشهور سینمایی، هنری، ورزشی و ... ساخته، راه تحقیق و پژوهش و تعقل را بند آورده و افکار عمومی را دچار تشویش و تحریف می نماید.
- تأثیر و تقلید از سلبریتی ها، منبعث از ویروس "شخصیت زدگی" و نقش آن در تحریف افکار
یکی از مهمترین علل تحریف افکار عمومی و لغزش اندیشه و گرفتار آمدن مردم در آدرس های غلط و باتلاق ناتوانی ذهنی، ابتلا به بیماری "شخصیت زدگی" یا "سلبریتی زدگی" است که نقش خطرناک و تأثیرگذاری در انتخابات ۱۴۰۰ می تواند برجای گذارد، کما اینکه متأسفانه تبعیت چشم بسته مردم و گوش کردن به توصیه های نپخته و احساسی سلبریتی ها در انتخابات ۹۲ و ۹۶، کار دستشان داد و در نتیجه اقتصاد کشور معطل مذاکره و توافق با چند کشور بدعهد و پیمان شکن غربی شد و از ظرفیت های عظیم داخلی غفلت و چشم پوشی صورت گرفت و در نتیجه اوضاع اقتصادی کشور دچار رکود تورمی گشته، حدود ۶۰ هزار واحد تولیدی تعطیل یا نیمه تعطیل شده و به گرانی افسار گسیخته و کاهش شدید ارزش ریال منجر گردید.
برخی روانشناسان و جامعه شناسان گرایش افراطی جامعه به مشاهیر و معصوم پنداری نسبت به شخصیت های معروف و مشهور زمانه را بیماری " شخصیت زدگی" یا "سلبریتی زدگی" می نامند.
تحلیل روانی چرایی این انفعال و تقلیدگری و تأثیرپذیری از مشاهیر عرصه های علمی، هنری، ورزشی، سیاسی و ... آنست که شخصیت های بزرگ تاریخی یا معاصر - اعم از شخصیت های سیاسی یا فرهنگی یا هنری و ... - از نظر بزرگداشت و عظمت و جایگاه رفیعی که در نفوس عوام الناس و مردم از همه جا بیخبر کوچه و بازار دارند، به تدریج بر روی فکر و اندیشه و تصمیم و اراده و جهت گیریهای عوام الناس و انسان های کم شخصیت و ضعیف النفس اثر میگذارند و در حقیقت دو پایگاه اصلی شخصیت انسان، یعنی "تعقل" و "اراده" را به تسخیر خود درمی آورند، به گونه ای که عوام الناس با یک خوش خیالی افراطی و حسن ظن بیش از حد به آن مشاهیر و بزرگان و سلبریتی ها نگریسته و لذا آنچنان میاندیشند که آن چهره مشهور سینمایی یا ورزشی میاندیشد و آنچنان تصمیم میگیرند که آن سلبریتی محبوبشان اراده می کند و تصمیم میگیرد!.
پیامد تلخ این انفعال و مرعوبیت آنست که افراد ساده لوح و کم سواد جامعه در مقابل شخصیت مشاهیر و بزرگان و سلبریتی ها و ستاره های ورزشی و چهره های نام آور سینمایی، استقلال فکر و اراده خود را از دست میدهند و بتدریج به تقلید چشم بسته و طوطیوار از آنها رو می آورند، و در نتیجه زلف افکار و اراده خود را به دُم سلبریتی ها گره میزنند. (رک : مطهری، انسان و ایمان، مبحث لغزش گاه های اندیشه، ص ۶۷)
از این رو قرآن کریم برای اینکه مانع از بروز و انتشار این بیماری خطرناک و این تقلید مذموم در جامعه گردد، مردم را دعوت به تعقل و تفکر و تحقیق و تحصیل استقلال فکری نموده، تقلید میمون وار و پیروی های کورکورانه و بدون دلیل از اکابر و شخصیت های معروف و مشهور جامعه را تخطئه کرده و آن را موجب شقاوت ابدی دانسته، از زبان مردمی که مبتلا به ویروس شخصیت زدگی و تقلید طوطی صفتانه از اکابر و بزرگان و شخصیت های معروف روزگارشان شده و در ادامه دچار انحراف و گمراهی گشته اند، نقل قول میکند که در قیامت با حسرت و ندامت میگویند: (رَبَّنا إِنَّا أَطَعْنا سادَتَنا وَ کبَراءَنا فَأَضَلُّونَا السَّبِیلَا) (احزاب/ ۶۷) .
مفهوم این آیه شریفه آنست که پروردگارا! ما بزرگان و اکابر و شخصیت های مشهور و چهره شده دوران خویش را بدون تحقیق و بررسی و تفکر و تعقل لازم، پیروی و اطاعت کردیم و پیامدش این شد که ما را گمراه ساخته و به بیراهه کشاندند.
- مروری بر مداخله غلط سلبریتی ها به حیطه های غیرتخصصی در چند سال اخیر
متأسفانه چند سالی هست که شاهد هستیم برخی از مردم کشورمان روحیه تحقیق، پژوهش، مطالعه، رجوع به متخصصین متعهد و تلاش برای دریافت اخبار و تحلیل مسائل روز از منابع موثق و مطمئن را کنار گذاشته و بتدریج عادت کردهاند برای دریافت اخبار و تحلیل مسایل روز یا برای مشاوره جهت انتخاب کاندیداهای ریاست جمهوری و ... به سراغ کانال های ماهواره ای ضد انقلاب رفته!، یا به اظهارات سلبریتی ها و ستارگان عرصه سینمایی و ورزشی رجوع نمایند!.
تأسف بارتر آنکه به نظر می آید که این عادت غلط تازه بوجود آمده مردم کوچه و بازار در مراجعه به سلبریتی ها و چهره های مشهور سینمایی سبب گشته که سلبریتی ها دچار غرور و توهمات کاذب گشته و خیال کنند در هر عرصه و زمینه ای حق اظهار نظر و راهنمایی افکار عمومی دارند!؛ حتی اگر در آن زمینه تخصص نداشته باشند!.
پیامد تلخ این عادت خطرناک آن شده که پس از هر حادثه طبیعی مثل سیل یا زلزله یا مواردی همچون مجازات یک قاتل تروریست یا سقوط هواپیما و... موجی از اظهارنظرهای عجیب و تحریف آمیز و غلط انداز از سوی برخی سلبریتیها جاری شده و در نتیجه شاهد اظهار فضل (بخوانید تحلیل های دم دستی و مضحک و اغواگر) برخی ستارگان عرصه فوتبال و تئاتر و فیلم و سریال و ... در حیطههایی که کوچکترین شایستگی یا تخصصی در آن ندارند، باشیم.
به عنوان نمونه یکی از این سلبریتی های کم سواد کشورمان، وقوع سیل در کشور را پیامد راهپیمایی ها و مرگ بر آمریکا گفتن مردم تلقی کرده!، و بطور غیر مستقیم روحیه استکبار ستیزی ملت را زیر سوال برده و آن را عملی بی فایده و حتی مضر معرفی نموده بود.
اظهارات عالمانه (بخوانید مضحک) این سلبریتی در حالی بود که هیچ توضیحی برای این سؤال نداده بود که: پس سیل و زلزله و آتشسوزی جنگلها در کشورهای دیگر که مردمشان شعار مرگ بر آمریکا نمیگویند، یا وقوع حوادث طبیعی مهلک در خود آمریکا به چه علت بوده است!؟.
یکی دیگر از این جماعت سلبریتی همه چیز دان! (بخوانید خودبرتربین) با گستاخی تمام فلان قاتل عضو یک گروهک تروریستی را وقتی دستگیر و مجازات میشود، به عنوان "فعال مدنی و فرزند ملت" جا میزند و به جای آنکه از یتیم شدن فرزندان آن سرباز مرزداری که به دست این قاتل به شهادت رسیده است عزادار باشد، تصویر صفحه مجازی خود را در غم قصاص آن قاتل تبهکار سیاه میکند!.
یک عنصر دیگر از این جماعت سلبریتی همه چیز دان (بخوانید بی سواد) که بارها کمسوادی و نپختگی و کم اطلاعی خود را ناخواسته جار زده است، یک روز به اعتبار حرف نپخته یک خواننده لسآنجلس نشین، بدون کوچکترین آگاهی از علم پزشکی مشغول تبلیغ یک آمپول پر عارضه و خطرناک میشود.
همین سلبریتی فوق الذکر یک روز دیگر اقدام به بازنشر یک حساب توئیتری جعلی با تصویر یک طلبه درباره فتوای دروغ به نکاح درآوردن زنان ایرانی برای نیروهای حشدالشعبی، فریاد واغیرتا و وامصیبتا سر می دهد و پیامد تلخ و خسارت بار این واکنش جاهلانه اش این می شود که برخی شهروندان ساده لوح این اظهارات ناصحیح را باور کرده، و چند روز بعد خبر میرسد یک روحانی سادهزیست و فعال همدانی به دست قاتلی ساده لوح که تحت تأثیر چنین دروغهایی قرار گرفته بود، به قتل میرسد.
نمونه دیگر آنکه در روزهای اخیر نیز پس از فوت تأسفبرانگیز دو فوتبالیست سابق کشورمان بر اثر ابتلا به کرونا، دوباره فضای مجازی شاهد اظهار فضل سلبریتیهای همه چیز دان (بخوانید نادان) است که به بهانه فوت این دو ورزشکار آنچنان مطالبه خرید واکسن کرونا را سر میدهند که گویا تمام مردم کشورهای غربی و آسیایی و آفریقایی و ... در برابر ویروس کرونا واکسینه شدهاند و تنها کشور ایران است که از قافله واکسیناسیون کرونا جا مانده است!.
همچنین یکی از بازیگران خانم، اقدام به جعل یک اصطلاح تازه کرده و مرحوم علی انصاریان را «شهید واکسن» نامیده است! آن سلبریتی دیگر از گرفتار شدن و محبوسیت در ایران اسلامی مینالد و آن بازیگر درجه چندم نیز یک لایو پر احساس و پوپولیستی برپا میکند و با اشک و ناله از اینکه چرا واکسن کرونا وارد کشور نمیشود، فریاد و فغان و ناله و زار میزند!.
آن سلبریتی دیگر که مثلا کارشناس فوتبال است که به عنوان یک تحلیلگر متبحر در یک مسابقه در مقابل آنتن زنده تلویزیون قرار گرفته است، به جای پرداختن به حوزه تخصصی فوتبالی خود، با اظهار تأسف از فوت دو فوتبالیست کشورمان میگوید «آقای مهاجرانی که به کرونا مبتلا شده بود خوب شده و ظاهرا واکسن زده»!؛ این در حالی است که اصلا به روی مبارک (بخوانید نامبارک) خویش نمی آورد که واکسن برای پیشگیری است و نه درمان!؛ اما متأسفانه با کمال وقاحت در برنامه زنده تلویزیونی به خود اجازه میدهد چنین اظهار نظر عجیب و بی سوادانه و غلط اندازی را بیان کرده و افکار عمومی را با آدرس های غلط خود دچار تشویش و تحریف نماید.
در این زمینه و طی مدت اخیر نمونههای دیگری از خودنماییها و ژستهای دلسوزانه برای مردم از طرف برخی سلبریتیهای بی سواد و نامتخصص (که خود را همه چیزدان میدانند اما کمترین قرابتی به مشکلات مردم ندارند و البته صدقه سر همین مردم و رسانهها مشهور و معروف و چهره شده و روز به روز صفرهای حسابهای خود را افزایش میدهند) وجود دارد که به ذکر همین چند نمونه اکتفا میکنیم.
- لجن پراکنی سلبریتی ها پیرامون خرید واکسن خارجی
هرچند این اظهارنظرات سلبریتی های همه چیز دان! کم مایهتر از آن است که نیاز به وقت گذاشتن و تلاش برای پاسخ دهی داشته باشد، اما از این مدعیان بی سواد که عصا زیر بغل دشمن گذاشته و با سخنان نابجا و با اغواگری هایشان آب به آسیاب رسانه های بیگانه می ریزند، باید پرسید آیا نمیدانند که تا کنون یک درصد مردم دنیا واکسن کرونا را دریافت کردهاند که بخش عمده آنها نیز هنوز به دوز دوم نرسیده است!؟
آیا نمیبینند در همان آمریکای رو به افول که قبله آمال بسیاری از همقماشان و همکیشان آنها است با وجود شروع تزریق واکسن، کرونا روزانه سه تا چهار هزار نفر قربانی میگیرد؟ نمیبینند در کشورهای سرشناس اروپایی نظیر آلمان و انگلیس و فرانسه و ... تلفات روزانه کرونا از هزار نفر فراتر رفته است؟ جماعت سلبریتی کشور آیا نمیدانند (یا خود را به ندانستن میزنند) حتی اگر واکسن کرونا وارد کشور شود که طی روزهای گذشته اولین محموله آن وارد کشورمان شد، همچون همه جای دنیا اولویت واکسیناسیون با کادر درمان، گروههای پر خطر و افراد مسن است، نه مثلا جوانی ۳۰ ساله یا ۴۰ ساله و ...
- "خود تحقیری و سیاه نمایی اوضاع کشور"، خطر دیگر تقلید از سلبریتی ها
نکته تأسف بار دیگر آنجاست که این جماعت سلبریتی علاوه بر بیماری کم سوادی و اظهار نظر در حیطه هایی که در آن تخصص ندارند، بعضا مبتلا به بیماری خودتحقیری ملی هم می باشند؛ بطوریکه علاقه بسیار زیادی به سیاه نمایی اوضاع کشور دارند.
نشان به آن نشان که غالبا در زمان موفقیتها و پیشرفت ها و ابتکارات جوانان کشورمان در عرصههای مختلف علمی، فن آوری، غنی سازی هسته ای، توانمندی های موشکی، و ...، زبان به کام گرفته، روزه سکوت را پیشه خود ساخته و با بی تفاوتی آمیخته به بی خیالی از کنار آن موفقیت های افتخار آفرین عبور می کنند!.
سؤال اساسی اینجاست که براستی چرا این سلبریتی های غربزده به افتخارآفرینی دانشمندان کشورمان در عرصههای مختلف از جمله همین ساخت واکسن کرونا آن هم در شرایط تحریم اشاره نمیکنند و روزه سکوت گرفته اند؟ واکسنهایی که یکی از آنها با موفقیت در حال طی کردن آزمایشهای بالینی است و بقیه واکسن ها نیز در راه آزمایش برای تولید انبوه هستند.
- فهم ناقص سلبریتی ها از واقعیات کشور
متاسفانه به نظر می آید که این سلبریتی های مورد اشاره علاوه بر اینکه فهم ناقصی از رویدادهای پیرامون خود دارند، قرار نیست به این زودیها از این جهالت و توهمات بیرون بیایند! و شاید هم مجبور باشند (بخوانید به صلاح باشد) به این نفهمیدن ادامه دهند؛ چراکه وقتی با موجسازی کاذب و انحرافی تبدیل به ابزار فشار دشمن علیه مردم و مسئولان کشور برای سیاهنمایی میشوند، پس شاید باید همچنان خوشرقصی کنند و سر بزنگاهها وارد گود تحریف و سم پراکنی و دروغپردازی و جوسازیهای غیر واقعی شوند، تا شاید با کاسه لیسی دشمن و پاس گل دادن به او به نان و نوایی برسند.
یادآوری این نکته نیز جالب بنظر می رسد که بسیاری از مردم کشورمان با هدایت و راهنمایی و اصرار همین قماش سلبریتی، به دولت تدبیر و امید و مدعیان اصلاحات رأی دادند و حالا که سلبریتی های همه چیز دان بخاطر مشورت های بی جایشان شرمنده مردم شده، سخت مورد ملامت و سرزنش مردم کوچه و بازار قرار گرفته اند و با چشم خود می بینند دولت روحانی با رویکرد غلط غربگرایی و بی اعتنایی به ظرفیت های داخلی، آسیب هایی نظیر فقر و بیکاری و مشکلات معیشتی مردم را دوچندان نموده، لذا ظاهرا این روزها دیگر چندان روی اظهار نظر در حوزهای غیر تخصصی را نداشته باشند.
اما گویا اصرار مداوم برخی از این سلبریتی ها برای اظهارنظر در حیطه ای نامرتبط با کارشان، از آنجا ناشی می شود که وظیفه این افراد جای دیگر تعریف میشود و بر خود لازم می دانند که با آدرس های غلط خود همچنان گُل به خودی زده، خود را برای رسانه های دشمن شیرین نموده و لقمه ای چرب و نرم بابت مزخرف گویی های خود از سرویس های جاسوسی بیگانه دریافت دارند.
- روشنگری فضای سایبری توسط کاربران فضای مجازی نسبت به تحلیل های غلط سلبریتی ها
اما در این میان واکنش برخی کاربران فضای مجازی نیز به این اظهار فضل اخیر سلبریتیهای همه چیز دان، جالب توجه و غیورمندانه بوده است.
بعنوان نمونه علیرضا وهابزاده مشاور وزیر بهداشت در پاسخ به توئیت مهناز افشار نوشت: «از حدود ۸ میلیارد جمعیت جهان تقریباً یک درصد واکسن کرونا تزریق کردند. اکثر آنها هم تک دوز دریافت کردند که عملاً ایمنی ایجاد نمیکند و نمیتواند از مرگ کسی جلوگیری کند! سؤال اینکه چرا هیچکدام از لیدرهای مظلوم «واکسن بخرید» که در اروپا و آمریکا گیر افتادند تا امروز واکسن نزدند!؟»
کاربر دیگری نوشت: «همچین میگه واکسن رو سیاسی کردید انگار بنده و شما که در کشور بیمشکل(!)هستیم واکسن زدیم. در بهترین حالت ۸-۷ ماه دیگه نوبت به ما میرسه. اگه واقعاً دلسوز مردم بودی، می گفتی پروتکل بهداشتی رو رعایت کنن، که کرونا جوون و پیر و ورزشکار و غیره نمیشناسه، نه اینکه با دروغ و فریب بری روی روانشون.»
یکی دیگر از کاربران فضای مجازی گفته است: «کسانی از سیاسی کردن واکسن مینالن که نفس کشیدنشون هم سیاسیه! من هم مثل ۸۵ میلیون ایرانی سوگوار پر کشیدن علی انصاریانم. بیوجدانی که از مرگ علی انصاریان هم کاسبی می کنی: من دیابتی ۴۲ ساله در بریتانیا ۳ تا ۶ ماه دیگه نوبت واکسن زدنم میشه. نه تحریم هست نه جمهوری اسلامی!»
دیگریگفته : «اینهایی که از فوت علی انصاریان رذیلانه درحال ماهیگیری سیاسیاند، همونهاییاند که تا دیروز هشتگ میزدند برای تحریم کل ورزش ایران، همونها که از شادی ملت برای فینالیست شدن پرسپولیس آتش گرفته بودند.»
هم وطن دیگر به بیانات غیر متخصصانه سلبریتیها اعتراض نموده و می گوید : «یکی از مشکلات سلبریتیها ورود به حوزههای تخصصی بدون داشتن سواد حداقلی مدرسه و رسانه است. بندهخدا فکر میکند که بعد از ابتلا به کرونا میشود واکسن را زد و خوب شد. »
دیگری به اظهارات ناصحیح محمد نصرتی اشاره کرده و اینچنین نوشته است : «محمد نصرتی: یکی از پیشکسوتهای فوتبال کرونا گرفته واکسن زده خوب شده!! اینها فرق واکسن رو با داروی درمان یک بیماری نمیدونن؛ بعد چطور ملت بهشون اعتماد میکنن! واقعا نگرانکننده است!»
علی قلهکی نیز به سخنان غیر کارشناسانه سلبریتیها تعریضی زده است و گفته : «محمد نصرتی در تلویزیون گفت «اگر امکانات آماده میشد الان این دو عزیز پیش ما بودند، یکی از پیشکسوتان فوتبال که کرونا گرفت واکسن زد و نجات پیدا کرد!» فارغ از روایت غیردقیق نصرتی، صداوسیما شرط کند اگر سلبریتیها میخواهند بحث علمی درخصوص کرونا کنند، مقابلشان کارشناسان حاضر شوند!»
محمداکبرزاده نیز به میزان دانش جماعت سلبریتی پرداخته و گفته : «محمد نصرتی گفته حشمت مهاجرانی بعد از اینکه کرونا گرفت واکسن زد و خوب شد! متاسفانه باید گفت فهم و سواد خیلی از سلبریتیها در همین حد است! فرق واکسن با دارو را هم نمیدانند! خب بیسوادها اگر مرهم زخم مردم نیستید لااقل سوهان روحشان نباشید!»
رضا سراج، کارشناس مسائل سیاسی نیز پاسخی علمی و مستدل ارائه کرده و گفته : «چرا برخی از چهرههای مشهور به اصطلاح هنری، در حال قطببندی جامعه پیرامون واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی هستند؟ آیا با وارد کردن واکسن کرونا، مردم به سرعت واکسینه میشوند و این ویروس از بین میرود؟ در پاسخ به این شیفتگان دیده شدن باید گفت، در طی دو ماهی که واکسیناسیون در برخی از کشورهای دنیا آغاز شده، آمریکا که خود تولیدکننده واکسن است، همچنان روزانه بیش از ۳۰۰۰ نفر تلفات دارد. در انگلیس نیز که همزمان واکسیناسیون شروع شده، هر روز بیش از ۱۰۰۰ نفر فوت میشوند. از طرف دیگر واکسینه شدن کل مردم یک کشور مستلزم بازه زمانی شش تا یکساله است. به طور مثال افراد متقاضی واکسن در دو کشور آمریکا و انگلیس میبایست حداقل سه ماه در نوبت باشند.