جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۳
نرم افزار کتابخانه کتب مرجع ۲ رونمایی شد

حوزه/ با حضور فرهیختگان حوزه و دانشگاه از نرم افزار کتابخانه کتب مرجع ۲ توسط مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام سبحانی کارشناس گروه علمی شناسایی و معرفی منابع در سخنانی به معرفی نرم‌افزار کتابخانه کتب مرجع ۲ پرداخت و افزود: نسخه ۱ این نرم‌افزار در دهه ۹۰ با نام فرهنگ اصطلاحات علوم عرضه شد. حدود ۹ سال طول کشید تا نسخه ۲ تولید شود و مجموعه کتب موجود دراین ‌نرم‌افزار شامل ۴۲۸ عنوان در ۱۶۵۱ جلد می‌باشد. البته این کتابخانه از لحاظ حجم تایپ یکی از پر حجم‌ترین نرم‌افزارهای مرکز است.

بیشتر بخوانید:

نسخه هوشمند محصولات سابق نور ارائه می‌شود / رونمایی از نورمگز عربی و انگلیسی در هفته پژوهش

وی اظهارکرد: کتب مرجع به کتبی گفته می‌شود که طبق یک نظم خاص برای ارائه اطلاعات مختصر، محدود و سهل‌الوصول تدوین شده که این اطلاعات گاهی در حد ترجمه یک کلمه، معنای یک کلمه، گاهی اوقات اصطلاح و مفهوم است. اهمیت کتب مرجع، پایه پژوهش بودن آن است؛ اگر کتب مرجع کم‌تر تولید شود نشانه‌ی عقب افتادگی تحقیق و پژوهش در جامعه است، هرچه کتب مرجع تدوین بیشتر و وسیع‌تری داشته باشد نشانه پیشرفت فرهنگی، تحقیقی و پژوهش جامعه می‌باشد.

حجت الاسلام سبحانی ادامه داد: مرکز نور در نرم‌افزارهای قبل هم از کتب مرجع استفاده کرده است (فقه، اصول، قاموس لغت، تفسیر، فلسفی، منطقی، کلامی) اما یکی از اهداف این نرم‌افزار تجمیع کتب مرجع است تا کاربر بتواند نیاز علمی خود را در هر علمی از طریق این نرم‌افزار برآورده سازد.

کارشناس گروه علمی شناسایی و معرفی منابع گفت: ما در این کتابخانه ۱۳۲ عنوان کتاب به زبان عربی، ۸۱ عنوان به زبان فارسی، ۵ عنوان به زبان‌های عربی-فارسی، ۲ عنوان عربی-انگلیسی، ۱ عنوان عربی-انگلیسی-فرانسوی، ۱ عنوان عربی-انگلیسی-فرانسوی-المانی-ایتالیایی-روسی و همچنین ۱ عنوان عربی-انگلیسی-فرانسوی-المانی-ایتالیایی-روسی-لاتینی-عبری-یونانی داریم.

وی در مورد تغییر نام نرم‌افزار نسبت به نسخه قبل چنین گفت: دلیل تغییر نام نرم‌افزار فرهنگ اصطلاحات علوم به نرم‌افزار کتابخانه کتب مرجع این است که نسخه جدید، چیزی فراتر از گردآوری اصطلاح‌نامه‌ها بوده و انواع و اقسام کتب مرجع را در خودش جای داده که شامل موارد زیر می‌باشد:

۱- واژه‌نامه‌ها و فرهنگ‌ها شامل:

- فرهنگ‌های لغات امثال (قواعد ادبیات لغت فارسی و عربی)

- جامع علوم (در مورد تمامی علوم بحث می‌شود)

- قرآن و تفسیر (منظور ما تفسیر عمومی نیست بلکه تفسیر ادبی است چون با واژه‌ها به شکل فرهنگ واژه‌ای برخورد شده است)

- علوم و حدیث

- تاریخ و جغرافیا (در مورد مکان‌ها، افراد و اشخاص تاریخی می‌باشد)

- فلسفه و منطق

- عرفان

- کلام و عقاید

- فقه و اصول

- طب سنتی

- سایر علوم (حقوق، بحث‌های سیاسی و ...)

۲- تراجم و کتابشناسی شامل:

‫- شخصیت‌ها و دانشمندان اسلامی (صاحب اثر یا غیر صاحب اثر، اسلامی یا غیر اسلامی)

- ‫فهرست‌ها و تالیفات

‫- طبقات (فقه و اصول و ...)

‫- رجال (راویان رجال در اهل سنت و اهل شیعه)

‫- انساب

- تاریخ

۳- ‫دایرةالمعارف‌ها و موسوعه‌ها شامل:

- جامع علوم (مفاتیح العلوم، قاموس المعارف و ...)

- تفسیر و علوم قرآن

- کلام و فرق و مذاهب و ادیان

- تاریخ

- فقه و اصول

- سایر علوم

۴- گاه شمارها

۵- اطلس و کتاب‌های راهنما

۶- کتاب‌های پیوند خورده

در پایان این نشست حجت‌الاسلام والمسلمین سبحانی به بیان چالش‌ها و مشکلات این طرح پرداخت: از مهم‌ترین مشکلات این طرح، عدم مجوز مالکیت معنوی برای برخی از کتب مرجع است که متاسفانه در این نسخه ارائه نشد. همچنین به دلیل نوع متن‌نویسی کتاب‌های مرجع، حجم متن در این کتاب‌ها بسیار بیشتر از کتب معمولی (که در قطع وزیری چاپ می‌شوند) می‌باشد و این امر باعث افزایش حجم داده‌های نرم‌افزار شده است به گونه‌ای که نرم‌افزار کتابخانه کتب مرجع تاکنون حجیم‌ترین نرم‌افزار مرکز نور به شمار می‌آید.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha