دکتر رقیه جاویدی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به این که هدف از خلقت انسان و بعثت انبیای الهی، کمال انسان و رسیدن به قرب الهی بوده است، اظهار داشت: بر اساس نگرش اسلام به عالم آفرینش و مبدأ هستی و مقصدی که برای حرکت عمومی جهان مطرح است و عنصر روحانی و الهی که در وجود انسان معرفی میکند و آغاز و انجامی که برای حیات او میشناسد، رساندن انسان به کمال مطلوب و ممکن برای او است.
وی افزود: بر اساس نظر و دیدگاه استاد شهید مرتضی مطهری، آفرینش انسان و ترکیب وجودی او به گونهای است که میتواند از راهها و شیوههای گوناگون به پیشرفت و تعالی دست یابد و ابعاد وجودی خویش را گسترش و کمال بخشد.
حرکت به سمت کمال مطلق
مسئول بخش مطالعات فرهنگی حوزه های علمیه خواهران همچنین گفت: با توجه به این زمینهها و استعدادها، انسان رو به سوی کمال مطلق دارد و همواره در صدد صعود به مدارج عالی انسانی است و از رسیدن به هیچ درجهای سیری نمیپذیرد، کما این که خدای متعال در سوره ذاریات (آیه ۵۶)میفرماید: "وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ؛ من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند"
وی بیان داشت: به همین خاطر در دین مبین اسلام بر تربیت انسانها بر طبق مکتب اسلام تأکید شده است. آنچه در فرجام و چشمانداز تربیت اسلامی قرار دارد، خداگونه شدن، آراسته گشتن به آرایههای خدا، رشد و کمال معنوی انسان و رسانیدن او به مقام قرب ربوبی و پرورش استعدادهای انسانی از رهگذر بندگی و اطاعت خداوند است و نیز هدف انبیای الهی که نقش بارز و برجسته آنان تربیت انسانهای بایسته بر اساس مدل و الگوی وحیانی به شمار میرود، جز این نبوده که با تکیه بر ایمان و معنویت، انسان را به جایی برسانند که تکامل و رشد و هدف زندگی خویش را سعادت و رستگاری در گستره ابدیت بداند و آن را در سایه عنایات بیکران حق تعالی جستجو کند.
مدیر گروه علوم سیاسی دانشکده اصول الدین یادآور شد: امام خمینی (ره) در همین زمینه بیان گهرباری دارند و می فرماید: "تمام کتب انبیا ـ خصوصاً کتاب مقدس قرآن کریم ـ کوشش دارند به اینکه این انسان را تربیت کنند. برای اینکه با تربیت انسان، عالَم اصلاح می شود. آن قدر که انسان غیر تربیت شده مضر است به جوامع، هیچ شیطانی و هیچ حیوانی و هیچ موجودی آن قدر مضر نیست. و آن قدر که انسان تربیت شده مفید است برای جوامع، هیچ ملائکه ای و هیچ موجودی آن قدر مفید نیست. اساس عالم بر تربیت انسان است. "
هدف مهم تشکیل حکومت دینی
وی با بیان این که یکی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت دینی، اجرای احکام اسلام در جامعه است تا انسانها بتوانند در سایه آن، به قرب و کمال الهی برسند، اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران، علاوه بر اینکه نهضت اسلامی و انقلابی بود، مکتب انسان ساز نیز هست. هر انقلابی برای اینکه به آرمانها و اهدافش دست یابد و تبدیل به مکتب و سپس یک تمدن شود، نیاز دارد انسانهایی مناسب با فضا و محتوای گفتمانیاش تربیت کند تا حرکتساز، حادثهساز و پیشبرنده اهداف باشند.
جاویدی خاطرنشان کرد: بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری، سردار شهید سلیمانی هم در زمان حیات خویش و هم با شهادتش، سبب و منشأ اثرگذاری و اتفاقات حرکتسازی شد که به تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی و شکلگیری محور مقاومت در برابر استکبار کمک بسیاری مؤثری نمود. بنابراین، می توان گفت که «شهید سردار سلیمانی یک انسان تراز انقلاب اسلامی» است که فعالیت ها و حرکتش به سمت تحقق آرمان های انقلاب اسلامی و تمدن اسلامی بوده است.
لزوم ورود علوم انسانی به مباحث عمیق مکتب
وی اضافه کرد: اما اینکه انسان تراز انقلاب اسلامی کیست و چه شاخصهایی دارد و چگونه باید به آن دست یافت، نیاز است که علوم انسانی و به ویژه علوم اجتماعی به این عرصه ورود کند و نظریه یا روایت نظریه از اندیشه متفکران اسلامی بر مبنای شریعت ارائه کند. از طرفی، تا مباحث نظری و انتزاعی خصوصا در علوم انسانی به منصه ظهور نرسد و در عرصه عمل درنیاید، نمیتواند در جامعه جایگاه خودش را بیاید؛ لذا یک قهرمان تربیت یافته بر مبنای مکتب اسلام که الگوی عملی یک انسان انقلابی است، میتواند به طور کاملاً محسوس و عینی معیارهای انسان تراز انقلاب اسلامی را ارائه دهد و به مردم نشان دهد. سردار شهید سلیمانی، انسانی بود که هم در زمان حیاتش و هم با شهادتش، این الگوبودن و انسان تراز انقلاب بودن را به منصه ظهور گذاشته بود.
عضو هیئت علمی دانشکده اصول الدین همچنین گفت: به دیگر سخن، وظیفه علوم انسانی ارائه نظریه یا روایت نظریه در ساحت اندیشه ای از انسان انقلابی است. اینکه این انسان انقلابی کیست و چه ویژگی ها و شاخص هایی دارد و در چه زمینه هایی باید رشد یابد و تربیت شود و عوامل اثرگذار بر رشد او چیست و چه عواملی را باید تقویت نمود و چه موانعی را باید رفع نمود تا این انسان انقلابی به منصه حضور و ظهور کنشگری در عرصه جامعه و نظام برسد و سبب تحقق آرمان های انقلاب اسلامی و مؤثر در تمدن اسلامی شود، همه اینها نیاز به بررسی اندیشه ای دارد.
نقش رسانه و هنر متعهد در معرفی الگوهای حقیقی
وی تأکید کرد: بی شک، ارائه نظریه بر اساس تجریه زیسته قهرمانان مکتب اسلام و انقلاب، راه میانبری برای مباحث نظری و اندیشه ای است. نظریه زمانی که وارد الگوسازی و مصداق یابی شود می تواند کاربرد اجتماعی پیدا کند و در این راه، رسانه و هنر می تواند ابزار بسیار قوی در الگوسازی قهرمانان ملی به عنوان مصادیق نظریه انسان انقلابی باشند.
جاویدی ادامه داد: بر این اساس باید گفت که ترکیب نظر و اندیشه انسان انقلابی در ساحت علوم انسانی و مصداق یابی هنر و رسانه بر مبنای نظریه تولید شده می تواند با الگو قرار دادن شهید سلیمانی در مقام معرفی انسان تراز انقلاب اسلامی، شاخص ها و ویژگی هایی را برای این انسان در قالب های زیبایی شناختی اسلامی ارائه کنند تا سرمشقی برای جوانان باشد؛ به این معنا که انسانی که متخلق به این صفات باشد و با این ویژگیها تربیت شود، انسانی خواهد بود که در حرکت انقلاب اسلامی به سوی آرمانها و اهدافش و تشکیل تمدن اسلامی، تأثیرگذار و مؤثر خواهد بود.
شهید سلیمانی؛ انسان تراز انقلاب اسلامی
وی همچنین بیان داشت: تجربه نگاری شخصیت فردی و اجتماعی شهید سلیمانی و ارائه الگوی مفهومی و نظری از این انسان تراز انقلاب می تواند به عرصه هنر و رسانه در الگوسازی قهرمان ملی کمک نماید. هنر و رسانه نیز با ترسیم الگویی از سردار شهید سلیمانی که هم تربیت شده مکتب اسلام و امام و انقلاب بود و و هم قهرمان ملی، منطقهای، اسلامی و جهانی بود، می تواند طریق و مسیر انسان تراز انقلابی شدن را به جوانان نشان دهد؛ چرا که سردار دلها یک فرد نبود؛ بلکه یک مکتب و مدرسه انسانساز و طریق بود که جوانان با الگوگیری از او و سبک زندگی شخصی و جهادی و اجتماعی اش میتوانند تربیت دینی و انقلابی شوند.
انتهای پیام
نظر شما