پنجشنبه ۹ آبان ۱۳۹۲ - ۰۳:۰۳
کمال فقه سیاسی در گره خوردن با شریعت است

کمال فقه سیاسی در گره خوردن آن با شریعت است که در نتیجه به مسائل ذاتی بشر توجه خواهد کرد و از هر مصلحت کوتاه­مدت جزئی و ظاهری به دور خواهد ماند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، استاد حسن رحیم پورازغدی، امروز در نشست علمی «فقه سیاسی در جهان اسلام»، در مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم، با اشاره به رابطه فقه و سیاست، اظهار داشت: اگر فقه سیاسی از حوزه­هایی مانند کلام سیاسی، فلسفه سیاسی و اخلاق سیاسی جدا شود، نمی­توان نظام واحد اسلامی نوینی را پایه­ریزی کرد.

وی با بیان این که اگر فقه سیاسی را جدای از اخلاق سیاسی بدانیم، قرآن و سنت خدمتگذار این نگاه فقهی می­شوند و اصالتی پیدا نمی­کنند، افزود: همان قدر که کارکرد مسجد در نگاه فقه سیاسی مهم بوده، کارکرد سینما و رسانه نیز مهم است و موجب تعالی جامعه اسلامی می­گردد.

عضو شورای عالی ‌انقلاب فرهنگی، معماری و شهرسازی را نمادی از فقه سیاسی دانسته و بیان کرد: شکل جغرافیایی اماکن اجتماعی در جامعه می­تواند بینش سیاسی اسلامی را برای مردم به ارمغان آورد و یا مظهر سیاست غیراسلامی را به جامعه اسلامی ارزانی نماید.

رحیم پورازغدی با ابراز این که سیاست اگر تابع شریعت نباشد، غریزه سرکش خود را نشان می­دهد، یادآور شد: کمال فقه سیاسی در گره خوردن آن با شریعت است که در نتیجه به مسائل ذاتی بشر توجه خواهد کرد و از هر مصلحت کوتاه­مدت جزئی و ظاهری به دور خواهد ماند.

عضو شورای عالی ‌انقلاب فرهنگی با اشاره به نگاه شیعه به نظام­سازی فقه، ادامه داد: تعریف فقه در حوزه سیاست و نهادهای قدرت­مند در این حوزه موضوع مهمی است که حوزه­های علمیه ما باید به آن توجه کنند.

وی افزود: وقتی قدرت انطباق با شرایط محتول تاریخی و فرهنگی بدون مجوز عدول از آن وجود داشته باشد، می­توان این تهدید را به فرصت تبدیل کرد.

رحیم پور ازغدی خاطرنشان کرد: بسیاری از آیات قرآن ناظر بحث­های متفاوت اقتصادی، تربیتی، اجتماعی و سیاسی است، به همین جهت بنا به مذهب شیعه نمی­توان حوزه­ای را غیر از وجهه دینی تصور نمود. بنابراین می­توان رابطه قوی بین فقه و سیاست متصور بود.

عضو شورای عالی ‌انقلاب فرهنگی، با اشاره به اهمیت تعامل شیعه و اهل­سنت، ابراز داشت: باید در مورد مبانی فقهی و سیاسی خود با اهل­­سنت تعامل فکری مناسب داشته باشیم تا بسیاری از اختلافات خود در این دو حوزه را برطرف سازیم.

وی با بیان این که بنا به نظر یکی از شیوخ الازهر، تعداد پیروان مذاهب اسلامی در ممالک اسلامی به خاطر مسائل سیاسی است، نه برای تحقیق در اصالت آن مذهب، اظهار کرد: بسیاری از چالش­هایی که اکنون بین دولت­های عربی و ایران وجود دارد، مباحث اختلافی بین شیعه و اهل­سنت نیست، بلکه از دسیسه بسیاری از سردمداران این کشورها سرچشمه می­گیرد که بر طبل اختلافات سیاسی می­کوبند.

رحیم پورازغدی، برگزاری جشن در عاشورا در برخی از مناطق اهل­سنت را از روی اغراض سیاسی دانسته و گفت: در مقابل این جریان فتنه­انگیز، دانشگاه الازهر مصر موضع قوی می­گیرد که نباید هیچ جشن در این روز گرفته گردد و قلب شیعیان را جریحه­دار نمود.

وی با اظهار این که نباید در کتاب­های معصومین(علیهم­السلام) به ذکر روایات موضوعی بسنده کرد، باید تحقیق و پژوهش­های مستند به نگارش درآید، تأکید کرد: 1400 سال است که حضرت فاطمه(س)، میان در و دیوار جهالت برخی از به ظاهر عالمانی گیر کرده است که شخصیت کامل ایشان را نشناختند و نتوانستند آن را به درستی برای دیگران تبیین کنند.

رحیم‌پورازغدی با اشاره به خطر جریان غالی­گری شیعه و اخبارگری، اظهار کرد: ، ائمه اطهار(علیهم­السلام) خود اولین شخصیت­هایی بودند که این جریان را طرد نمودند و با آن مقابله کردند، چرا که این جریان­ها زمینه را برای ضعف هرچه بیشتر شیعه در مقابل جریان­های انحرافی مانند وهابیت را فراهم می­کنند.

وی در پایان گفت حوزه علمیه، از میان فقه سیاسی تنها توانست به حوزه ولایت فقیه وارد گردد، لذا باید به شکل جامع­تری به فقه سیاسی پرداخت و موضوعات مهمی مانند سبک سیاسی برای حاکمیت، نظام­سازی شیعه، شکل­گیری و بنیان مذاهب اسلامی و فقه سیاسی از نگاه اهل­سنت را مورد نقد و بررسی قرار داد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha