شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۳
رشد خیره کننده پژوهش در حوزه‌های علمیه به روایت آمار / ثبت بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی در سامانه پژوهشگران / فعالیت ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی در جمع خبرنگاران به تشریح رشد خیرکننده حوزه‌های علمیه در عرصه پژوهش به روایت آمار و ارقام پرداخت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، نشست خبری تشریح برنامه‌های معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه در هفته پژوهش، امروز شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳ در سالن اجتماعات دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه برگزار شد.

ببینید:

تصاویر نشست خبری معاون پژوهش حوزه های علمیه

حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی معاون پژوهش حوزه‌های علمیه طی سخنانی در این نشست، شعار امسال هفته پژوهش حوزه را «حوزه علمیه، پژوهش و تولید علوم اسلامی و انسانی» اعلام کرد و با اشاره به اینکه در هفته پژوهش‌ برنامه‌های مختلفی در حوزه‌های سراسر کشور برگزار می‌شود، گفت: در هفته پژوهش تمام مدارس علمیه و مراکز پژوهشی برنامه‌هایی از جمله تشویق محققان، اساتید و طلاب پژوهشگر و نویسندگان و محققان و معرفی دستاوردهایشان را اجرا می کنند.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با بیان اینکه جریان پژوهش در حوزه علمیه به عنوان یک فرهنگ و رویه جا افتاده است، گفت: ما در معاونت پژوهش به عنوان اولین اقدام در هفته پژوهش خدمت بعضی از مراجع و علما خواهیم رسید و ضمن استفاده از رهنمودهای آنان، گزارشی از فعالیت‌های این معاونت را ارائه خواهیم کرد.

وی به برگزاری نمایشگاه دستاوردهای معاونت پژوهش در مدرسه دارالشفاء اشاره کرد و گفت: در این نمایشگاه مجموع دستاوردها، آمار و آثار و همچنین گزارش عملکرد پژوهشی حوزه علمیه به صورت تصویری و مکتوب ارائه خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی برنامه دیگر هفته پژوهش را «نشست سالانه مدیران و معاونان مراکز پژوهشی با آیت‌الله اعرافی» عنوان کرد و گفت: در این جلسه که روز دوشنبه هفته جاری ساعت ۱۰ صبح برگزار می‌شود مدیران مراکز پژوهشی نظرات خود را پیرامون موضوع فرهنگ و تحول انقلابی فرهنگ که از دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی است ارائه می‌کنند.

رشد خیره کننده پژوهش در حوزه‌های علمیه به روایت آمار و ارقام / ثبت بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی در سامانه پژوهشگران / فعالیت ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب

وی با اشاره به اینکه شعار هفته پژوهش امسال «حوزه علمیه، پژوهش و تولید علوم اسلامی و انسانی» است، گفت: در روزهای مختلف این هفته از بابت تولید علوم انسانی، پژوهش و راهبردهای مقاومت و مشارکت مردمی، تجلیل از طلایه‌داران پژوهش و پژوهشگران برتر در راستای جهش تولید علم و همچنین وحدت حوزه و دانشگاه برنامه‌ها و نشست‌های علمی متعددی برگزار خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی افزود: برنامه پنجم معاونت پژوهش نیز بازدید از مراکز پژوهشی و حوزه‌های علمیه به مناسبت دریافت گزارش عملکرد آن مراکز و تجلیل از پژوهشگران و آثاری است که در این واحدهای آموزشی و مراکز پژوهشی تولید شده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به فعالیت حدود ۱۲۰۰ کانون علمی که توسط خود طلاب اداره می‌شود، گفت: اجلاسیه دبیران کانون‌های علمی طلاب با هدف هم‌افزایی و اعلام سیاست‌ها نیز در هفته پژوهش برگزار خواهد شد.

وی افزود: حوزه علمیه هر سال جشنواره ایده‌های برتر پژوهشی را برگزار می‌کند که در طی آن کسانی که در راستای ارتقا و افزایش انگیزه‌ی پژوهش میان طلاب ایده‌هایی داشته باشند، پس از بررسی و داوری از برگزیدگان این ایده‌ها تجلیل می‌شود.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه گفت: رونمایی از چندین کتاب با موضوع جغرافیای دینی استان‌ها و اولویت‌های پژوهشی ناظر به چالش‌های فرهنگی هر استان و اولویت‌های دانشی در کنار برخی از آثاری که در مدیریت مطالعات معاونت پژوهش تولید شده‌اند، از برنامه‌های دیگر هفته پژوهش است.

وی با اشاره به اینکه دبیرخانه حمایت از پژوهش‌های مورد نیاز نظام و جامعه اسلامی با مشارکت محققان از دو سال گذشته در حال فعالیت است، گفت: امسال نیز در راستای حمایت از آثار این محققان در فرایند تولید و انتشار و همچنین حمایت از آثاری که با همکاری با نهادهای دیگر پژوهشی ناظر به پژوهش‌های کاربردی برای پاسخ به نیازهای نظام تولید شده‌اند، رونمایی خواهد شد.

معاون پژوهش حوزه علمیه ادامه داد: تولید علوم انسانی، چالش‌های تربیت در مدارس، مهارت‌های زندگی و مدل ارزیابی کارمندان در نظام اداری از جمله این آثار است که رویکرد کاربردی آنها را می‌رساند.

وی همچنین گفت: دبیرخانه حمایت از پژوهش‌های مورد نیاز نظام و جامعه فرایندهای متعددی را طی می‌کند. ادارات اولویت‌های خود را عنوان می‌کنند. علاوه بر این چندین جلسه هم‌اندیشی با نهادهای مختلف حاکمیتی برگزار شده است. برگزاری جلسات با محققان هر استان برای دستیابی به اولویت‌ها و مسایل خاص هر استان نیز از موارد دیگر است. وی گفت در هفته‌های آینده از پنج اولویت و نیاز استانی که به سرانجام رسیده‌اند رونمایی خواهد شد.

رشد خیره کننده پژوهش در حوزه‌های علمیه به روایت آمار و ارقام / ثبت بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی در سامانه پژوهشگران / فعالیت ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی به نشست با انجمن‌های علمی حوزه‌ با رویکرد هم‌اندیشی پیرامون تعالی انجمن‌های علمی، تجلیل از مدارس برتر و معاونان پژوهشی برتر در حوزه‌های علمیه سراسر کشور، تجلیل از پیشکسوتان امر تحقیق و پژوهش، معرفی پژوهشگران حوزوی به جشنواره‌ی تقدیر از پژوهشگران استان به عنوان برنامه‌های دیگر هفته پژوهش اشاره کرد.

وی اظهار کرد: ما در کنار برنامه‌های مختلفی که داریم مانند جشنواره کتاب سال، جشنواره مقالات، جشنواره علامه حلی و جشنواره آثار اساتید پژوهشی واحدهای آموزشی که همزمان با جشنواره حلی انجام می‌شود و جشنواره کانون‌های علمی طلاب، جشنواره استانی پژوهشگران را نیز برگزار می‌کنیم که در طی آن پژوهشگرانی که به جشنواره‌ هر استان معرفی می‌شوند تجلیل می‌شوند.

معاون پژوهش حوزه علمیه با اشاره به جشنواره‌ آثار پژوهشی کارکنان مرکز مدیریت حوزه، گفت: برای اینکه کارکنان مرکز مدیریت به امر پژوهش و تحقیق تشویق شوند آثار تولیدی آنان از سراسر کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال می‌شود و آثار برتر پس از ارزیابی و داوری در هفته پژوهش در مراسمی در مرکز مدیریت تجلیل خواهند شد.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به دو شماره از نشریه معاونت پژوهش در رابطه با بررسی امر پژوهش در یکصد سالگی بازتاسیس حوزه علمیه قم گفت: مقالات بسیار خوب و متنوعی در این دو شماره به نگارش درآمده است که طی این هفته رونمایی خواهد شد.

معاون پژوهش حوزه های علمیه در بخش دوم سخنان خود به ارائه گزارشی از عملکرد این معاونت در سالهای گذشته پرداخت.

وی با ارائه آماری از اعطای مجوز به واحدها و برنامه‌های پژوهشی حوزه گفت: شورای اعطای مجوزها در مجموع به ۲۶ انجمن مجوز اعطا کرده است که ۷ انجمن طی دو سه سال اخیر اخذ مجوز کرده‌اند. همچنین ۴۶ واحد پژوهشی مجوز رسمی فعالیت دارند. در کنار اینها ۶۹ نشریه علمی پژوهشی، ۳۲ نشریه علمی ترویجی و ۸۲ نشریه علمی تخصصی به صورت منظم منتشر می‌شوند.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به آمار حدود ۲۰۰ نشریه واحدهای آموزشی حوزه، گفت: در سال ۱۳۹۸ حدود ۶۰ نشریه واحدهای آموزشی وجود داشت. این آمار با رشد متوسط سالیانه ۳۰ تا ۴۰ نشریه امسال به مجموع ۲۰۰ نشریه واحدهای آموزشی رسیده است.

وی با اشاره به برگزاری ۹ جشنواره تقدیر از مقالات این نشریه‌ها، گفت: برای نهادینه‌سازی امر پژوهش در مدارس علمیه استان‌ها ۲۶ پژوهش‌سرا در استان‌های مختلف راه‌اندازی شده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه ادامه داد: جشنواره مقالات علامه حلی که تاکنون ۱۵ دوره آن برگزار شده است، از بخش کشوری به بخش استانی گسترش پیدا کرد و در سه سال اخیر بر جشنواره‌های مدرسه‌ای تاکید شد که اکنون حدود ۳۰۰ مدرسه علمیه جشنواره مدرسه‌ای برگزار می‌کنند که برترین‌های آنها به مرحله استانی و سپس مرحله کشوری راه پیدا می‌کنند. یکی از ابعاد دیگر توسعه جشنواره حلی راه‌اندازی بخش اساتید بود که امسال سومین دوره آثار پژوهشی اساتید برگزار می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به ترویج کارگاه‌های پژوهشی در سطح کشور گفت: پژوهش باید به بدنه طلاب کشیده شود تا آنان به عنوان پژوهشگران و نویسندگان آینده مهارت کسب کنند. کارگاه‌های مختلفی در طول ادوار گذشته برگزار شده است. در سال گذشته بیش از ۳ هزار طلبه در کارگاه‌های آموزشی تابستانه شرکت کردند که آمار امسال کارگاه‌های حجره تابستانی نیز در همین حدود است.

رشد خیره کننده پژوهش در حوزه‌های علمیه به روایت آمار و ارقام / ثبت بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی در سامانه پژوهشگران / فعالیت ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب

وی با بیان اینکه کانون های علمی طلاب با هدف تکمیل فرآیند آموزش و ایجاد روح پژوهش و جستجوگری و ارتباط طلاب با اساتید راه‌اندازی شد، گفت: کانون‌های علمی طلاب با حضور یک استاد و هفت تا ۱۰ طلبه دایر می‌شود. در مجموع ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب داریم که تاکنون سه دوره جشنواره تجلیل از کانون‌های برتر علمی طلاب برگزار شده است.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی اظهار کرد: حوزه علمیه توانسته است آیین نامه همایش‌های ISC را به صورت بومی دربیاورد تا حوزه‌های علمیه و مدارس و واحدهای پژوهشی حوزوی بتوانند به صورت مستقل با معرفی معاونت پژوهش حوزه از امکانات و ظرفیت ISC در برگزاری همایش‌ها استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه از دو سال گذشته تاکنون ۵ هزار طرح در دبیرخانه پژوهش‌های مورد نیاز نظام و جامعه ثبت شده است، گفت: از این تعداد ۵۰۰ پروژه تایید شده و با ۳۰۰ پروژه قرارداد نوشته شده است. از این تعداد نیز ۲۳۰ پژوهش راهبردی به صورت کامل به سرانجام رسیده است که برخی از آنها در هفته پژوهش رونمایی می‌شود. همچنین بیش از ۱۰۰ پروژه نیز در فرآیند پیشرفت ۲۰ تا ۸۰ درصدی هستند.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به راه‌اندازی سامانه پژوهشگران حوزه به عنوان اولین بانک جامع فعالیت‌های پژوهشگران حوزوی، گفت: در دو سال گذشته که نسخه آزمایشی آن آغاز شد تاکنون بیش از ۱۷ هزار پژوهشگر در این سامانه ثبت سوابق کردند و بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی اعم از مقاله، کتاب، نشست و فعالیت‌های دیگر پژوهشی در این سامانه ثبت شده است. با اینکه انباشت ۲۰ ساله فعالیت‌ها را داشتیم و به یکباره حجم زیادی سابقه به سامانه ورود پیدا کرد، اما از ۹۷ هزار سابقه بارگذاری‌شده تنها بررسی ۵ هزار سابقه باقی مانده است.

وی با اشاره به سامانه جامع وضعیت‌سنجی پژوهش در واحدهای آموزشی (سراج) گفت: ما تاکنون سامانه جامعی که تمام فعالیت‌های پژوهش مدارس را بتواند به صورت برخط رصد کند و مراکز استانی آنها را رسیدگی و تایید بزنند و ستاد کشوری از فعالیت‌های یک مدرسه در نقاط مختلف کشور مطلع باشد وجود نداشت. این سامانه در اجلاسیه‌ای که با معاونان پژوهش سراسر کشور در دی ماه خواهیم داشت رونمایی خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به اعتباربخشی به رتبه پژوهشی حوزویان در نهادهای کشوری نیز گفت: اکنون نامه‌ای که معاونت پژوهش در تصدیق گواهی سوابق پژوهشی به طلبه می‌دهد، در بنیاد علم ایران و صندوق حمایت از پژوهشگران زیر نظر معاونت علمی ریاست جمهوری اعتباربخشی شده و پژوهشگران می‌توانند با نامه معاونت پژوهش و ارائه گواهی وضعیت پژوهشی خود از امکانات و حمایت‌های مالی بنیاد علم ایران استفاده کنند.

وی با اشاره به برگزاری ۴۸۶ کرسی آزاداندیشی در ادوار گذشته در حوزه علمیه، گفت: در سال گذشته نیز حدود ۱۰۰ کرسی ترویج آزاداندیشی با توجه به دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامی که این کرسی‌ها باید ناظر به چالش‌های موجود باشد برگزار شد.

معاون پژوهش حوزه های علمیه اضافه کرد: در این راستا در ۲۶ استان کمیته استانی آزاداندیشی راه‌اندازی شده است که کار بررسی موضوعات کرسی‌ها را برای برگزاری در همان استان‌ انجام می‌دهند.

رشد خیره کننده پژوهش در حوزه‌های علمیه به روایت آمار و ارقام / ثبت بیش از ۹۷ هزار سابقه پژوهشی در سامانه پژوهشگران / فعالیت ۱۲۰۰ کانون علمی طلاب

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی افزود: تاکنون موضوع پژوهش و تحقیق در حوزه علمیه کتاب درسی نداشت و از کتب‌های روش تحقیق اساتید دیگر استفاده می‌شد که متناسب با فضای حوزه و سطح علمی طلاب نبود. معاونت پژوهش با همکاری مرکز تدوین متون، درس مهارت‌های پژوهشی را به عنوان واحد الزامی برای سطح یک آماده کرد که همراه با کتاب کار و به صورت کارگاهی نگارش شده و در دسترس همه مدارس کشور است.

معاون پژوهش حوزه‌ های علمیه با اشاره به نیاز این کتاب‌ها به اساتیدی که بتوانند آنها را به خوبی تدریس کنند، گفت: بر این اساس از دو سال قبل کارگاه‌های تربیت مربی پژوهش آغاز شد. در حال حاضر شاهد برگزاری هجدهمین دوره این کارگاه هستیم. این کارگاه‌ها چهار مهارت مختلف را به صورت نظری و عملی آموزش می‌دهند.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی خاطرنشان کرد: کسی که در این دوره‌ها قبول شود به معاونت آموزش معرفی می‌شود و این معاونت برای اولین بار کد مهارت پژوهش به عنوان کد استادی را به طلبه اعطا می‌کند تا طلبه رسماً به عنوان استاد مهارت‌های پژوهشی فعالیت کند.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون ۲۲۴ استاد دوره‌های نظری و عملی و آزمون نظری و عملی درس مهارت‌های پژوهشی را گذرانده و به معاونت آموزش معرفی شده‌اند. بیش از ۱۳ دوره از این کارگاه‌ها در استان‌ها به صورت چند استان همجوار برگزار شده است و می‌توان گفت در همه استان‌ها اساتید و مربی مهارت پژوهشی داریم.

معاون پژوهش حوزه‌ های علمیه خاطرنشان کرد:‌ همچنین برای اینکه اساتید به عنوان الگوی پیش چشم طلاب بیشتر درگیر امر پژوهش شوند جدول فعالیت پژوهشی ویژه اساتید با همکاری معاونت آموزش تعریف شد و این قانون در شورای عالی تصویب و ابلاغ گردید که بر اساس آن اگر اساتید طبق جدول ابلاغی فعالیت پژوهشی انجام بدهند از حمایت ویژه برخوردار خواهند شد.

وی با تاکید بر اینکه حوزه علمیه باید ناظر به خروجی باشد و طلاب پس از فارغ‌التحصیلی بر اساس یک کارویژه‌ به خدمت در جامعه بپردازند، گفت: دو سال است که در مرکز مدیریت حوزه بسته‌های کارویژه روحانیون شامل کارویژه آموزش، تهذیب، تبلیغ و پژوهش تعریف شده است که روحانی بعد از فراغت از تحصیل باید یکی از این کارویژه‌ها را انتخاب کند. طلاب پژوهشگر می‌توانند پس از اتمام دروس در کارویژه پژوهش به فعالیت و خدمت به جامعه ادامه دهند.

حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به برگزاری کارگاه مهارت پژوهش و روش تحقیق برای اساتید آموزش حوزه نیز گفت: تاکنون برای بیش از ۳ هزار استاد کارگاه مهارت پژوهشی و روش تحقیق برگزار شده است تا آنان متناسب با مقطع خود در هنگام تدریس به طلاب مسلط به امر پژوهش باشند.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha