به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت الاسلام و المسلمین سید حسن وحدتی شبیری مدیر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (علیهم السلام)، شامگاه شنبه ۱۰ آذرماه در سومین همایش فقیه کارگزار ویژه بزرگداشت شهید آیت الله مدرس که در سالن همایش های مدرسه علمیه نواب برگزار شد، اظهار داشت: تا قبل از مشروطه مردم به بیوت علما ومراجع به عنوان عدلیه مراجعه می کردند و برای رفع مشکلات مشاوره های قضایی، فقهی و اجتماعی به علما رجوع می کردند زیرا اهل تشیع برای دعاوی خود به نزد حاکمان جور نمی رفتند.
وی با بیان اینکه فقهای شیعه در طول تاریخ تنها به برگزاری جلسات بسنده نکردند به موضوع فقه اجتماعی کاملا ورود داشتند، افزود: در مطالعات و پژوهش هایی که در دانشگاه داشتم حتی به حقوق اقلیت ها در دادگاه اسلامی که چگونه قاضی به احکام آن رسیدگی کند درفقه شیعه به آن اشاره شده است؛ علمای ما در گذشته در عرصه های اجتماعی نقش پررنگی داشتند منتها گاهی حاکمان جور اجازه نمیدادند یا میدان برای فعالیت علما را محدود می کردند.
وی با اشاره اینکه در دوران صفوی علما درعرصه های مدیریت نقش پر رنگی داشتند ادامه داد: به دعوت حاکمان صفوی جبل عامل لبنان که مهدپرورش فقهای به نام بوده است جمعی از علمای شیعه این سرزمین وارد ایران می شوند از جمله علما شیخ بهایی، شیخ حرعاملی، شیخ کرکی معروف به محقق ثانی و.. در مناصب مدیریتی مختلف شروع به فعالیت می کنند به عنوان مثال محقق ثانی به منصب شیخ الاسلام و رئیس قوه قضائیه در دوران صفویه بوده است.
مدیر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (علیهم السلام) در همین دوران حاکمان هند از شاهان صفوی خواستند که حکومت آنها را به روز رسانی کند خاطر نشان کرد: شاهان صفوی نیز علمای حوزه را اعزام کردند حضور علمای شیعه در هند باعث ایجاد تمدن شیعی در این سرزمین شد.
وی با بیان اینکه در طول تاریخ حضور علما پر رنگ است و نیز در جریان مشروطه علمای شیعه ورود خوبی داشته اند، اضافه کرد: مرحوم آیت الله آخوند ملا محمد کاظم خراسانی صاحب کفایه ورود جدی داشت همچنین مرحوم محقق نائینی ورود جدی در قضیه مشروطه داشته است؛ ولی نقطه عطف در تاریخ ایران در اصل دوم متمم قانون اساسی در مجلس دوره دوم قانون گذاری تصویب شد که به صراحت آمد که حداقل باید ۵ نفر فقیه در هر دوره قانون گذاری حضور داشته باشند و مصوبات نمایندگان مجلس شورای ملی آن روز را با موازین شرعی و فقهی کنترل کنند وبسنجند.
حجت الاسلام و المسلمین وحدتی شبیری با اشاره به اینکه تصویب چنین مصوبه ای در زمان مشروطه یک تحول بسیار بزرگی بود، افزود: در این مصوبه باید ۲۰ نفر از علما از جمله آیت الله مدرس مصوبات را تایید می کردند، شهیدمدرس از حوزه نجف به اصفهان برگشته بود و در مدرسه علمیه به تدریس فقه و اصول و اخلاق و درس نهج البلاغه اشتغال داشت.
شهید مدرسه در نظام درسی حوزی تحولاتی عظیم ایجاد کرد
وی با تأکید بر اینکه باید تاریخ فقه و فقاهت در ایران اسلامی را مطالعه کرد به چگونگی ورود شهید مدرس به مجلس و اقدامات این فقیه زمان خود اشاره کرد و گفت: شهید مدرس علاوه بر نمایندگی مجلس در مدرسه علمیه مروی به تدریس اشتغال داشت همچنین به عنوان تولیت مدرسه علمیه سپهسالار منصوب شدند؛ آیت الله مدرس در نظام درسی حوزه، معیشت حوزویان تحولاتی عظیمی ایجاد کرده است نقش موثری داشته است.
مدیر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (علیهم السلام) در گذشته با همه محدودیتی که علمای حوزه داشتند فقهای ما از فرصت هایی کوچکی که حاکمان جور در جامعه برای آنها ایجاد می کردند وارد عرصه های فعالیت های اجتماعی می شدند، تصریح کرد: امروز نیز باید در همه عرصه ها فقیه و مجتهد داشته باشیم.
وی تأکید کرد: امروز ما به فقه و فقیه کارگزار نیاز داریم؛ امروز حوزویان، طلاب، فقها و علما، باید وظیفه خود را بشناسند باید رسالت و وظیفه ای که امروزداریم را پیدا کنیم چرا نباید در مجلس شورای آن قدر نماینده فقیه داشته باشیم تا قبل از اینکه لوایح قانون شورای نگهبان برود از لحاظ فقهی و احکام شریعی این قانون نوشته شود لذا امروز تکامل فقه شیعه ضروری است.
نظر شما