یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۷
عقل کلید تبدیل انسان‌ها به افراد مؤثر و مفید در جامعه

حوزه/ استاد اخلاق حوزه علمیه خراسان بر اهمیت عقل به عنوان بزرگ‌ترین نعمت الهی و نقش آن در تبدیل شدن به انسان‌های مفید و اثرگذار در جامعه تأکید کرد، و ویژگی‌های اصلی انسان‌های مؤثر و چالش‌های عقل در مواجهه با خواسته‌های غیرمنطقی را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، حجت‌الاسلام امین‌نیا در جلسه‌ درس اخلاق طلاب مدرسه علمیه مکتب الوحی، با اشاره به آموزه‌های امام صادق(علیه‌السلام)، انسان‌ها را به دو دسته اثرگذار و بی‌اثر تقسیم کرد و گفت: این تقسیم‌بندی، فرصت مناسبی برای تأمل و بررسی ویژگی‌های انسان‌های مؤثر و چگونگی پرورش آن در زندگی فردی و اجتماعی است.

وی بر لزوم پرورش ویژگی‌هایی تأکید کرد که انسان را به فردی مؤثر و مفید در جامعه تبدیل می‌سازد، و با اشاره به روایتی از امام صادق(علیه‌السلام)، اظهار داشت: انسان‌های مفید، کسانی هستند که در زندگی دیگران تأثیر مثبت می‌گذارند و بر اساس عقل، تصمیمات خود را تنظیم می‌کنند. در مقابل، انسان‌های بی‌اثر کسانی هستند که در زندگی خود و دیگران هیچگونه تأثیر مثبت یا مثبتی ندارند.

این استاد اخلاق حوزه علمیه مهم‌ترین ویژگی انسان مفید را «عقل» دانست و توضیح داد: عقل یکی از بزرگترین نعمات الهی است که به انسان کمک می‌کند تا در مسیر زندگی تصمیمات درست بگیرد.

حجت‌الاسلام امین‌نیا تأکید کرد: زندگی عاقلانه به این معناست که انسان تصمیمات خود را بر اساس منطق، عقل و حقایق زندگی اتخاذ کند، نه بر اساس خواسته‌ها و امیال غیرمنطقی، چراکه عقل به انسان قدرت تشخیص و تمییز میان خوبی و بدی، حق و باطل را می‌دهد و همین امر موجب می‌شود که انسان بتواند از بسیاری از لغزش‌ها و خطاهای زندگی دوری کند.

وی در ادامه توضیح داد: افراد دارای عقل عملی در زندگی خود، همواره در جست‌وجوی بهبود هستند و وقتی متوجه می‌شوند که عملی نادرست است، از آن دوری می‌کنند و خود را به سمت رشد و پیشرفت هدایت می‌کنند.

حجت‌الاسلام امین‌نیا با بیان اینکه یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که عقل با آن روبروست، خواسته‌های غیرمعقول و غیرمنطقی انسان است، که این خواسته‌ها می‌توانند بر عقل غالب شوند و انسان را از مسیر درست منحرف کنند، افزود: یکی از کارکردهای مهم عقل، این است که انسان بتواند بر خواسته‌های غیرمعقول و هوا و هوس‌های خود غلبه کند. اگر انسان قادر باشد بر این خواسته‌ها غلبه کند، به موفقیت در زندگی نزدیک‌تر خواهد شد. در واقع، کنترل هوا و هوس یکی از کلیدی‌ترین ویژگی‌هایی است که انسان را به فردی مؤثر و موفق تبدیل می‌کند.

حجت‌الاسلام امین‌نیا تصریح کرد: زندگی عقلانی به این معناست که انسان تصمیمات خود را بر اساس منطق و خواسته‌های عقلانی خود اتخاذ کند و نه به‌دلیل فشارهای اجتماعی یا تقلید کورکورانه از دیگران، لذا زندگی بر اساس عقل موجب می‌شود که انسان به طور مستقل و آگاهانه از رفتار و تصمیمات خود مطمئن باشد. تقلید بی‌منطق و پیروی از مُدهای سطحی نه تنها مانع رشد انسان می‌شود، بلکه به شکست و انحطاط نیز منتهی خواهد گردید.

این استاد حوزه علمیه خراسان در پایان به مبارزه با هوس‌ها و ارتقاء عقل عملی اشاره کرد، و افزود: عقل حقیقی انسان در میدان مبارزه با خواسته‌های بی‌مبنا و تصمیمات نادرست قرار دارد. انسان‌هایی که می‌توانند از عادات غلط و تصمیمات نادرست دوری کنند و تصمیمات عقلانی و صحیح بگیرند، به تدریج موفقیت‌های بزرگی را در زندگی تجربه خواهند کرد.

لازم به ذکر است؛ این نشست اخلاقی به همت واحد تربیتی تبلیغی مدارس مدرسه علمیه مکتب‌الوحی برگزار شد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha