شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۳
کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

در نشست شورای علمی کنگره امناءالرسل، شهید سید حسن نصرالله به‌عنوان الگوی امت سازی و نماد مقاومت و ظلم‌ستیزی روحانیت معاصر معرفی شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست، طرح کلی کنگره با اهداف، موضوعات و محورهای مختلف علمی، فرهنگی و اجتماعی شخصیت شهید مقاومت سید حسن نصرالله به‌عنوان مجاهد نستوه و امت‌ساز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

پس از ارائه طرح کلی و محورهای مطرح‌شده، کمیته‌های چهارگانه تولید محتوا شامل نشست‌های علمی، ویژه‌نامه‌ها، مصاحبه‌ها و رسانه‌ها به تصویب رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین رضا اسکندری دبیر کنگره بین‌المللی امناءالرسل در ابتدای این نشست ضمن تبریک فرارسیدن ماه رجب و اعیاد پیش‌رو و تقدیر از اهتمام اعضای شورای علمی در وقت‌گذاری برای احصاء محورها و موضوعات و نیز اهداف کنگره، گفت: همکاران دبیرخانه کنگره با همفکری دیگر فضلای مدعو در نشست‌های مقدماتی تلاش نموده‌اند در طرح کلی کنگره ضمن تبیین اهداف آن به همه ابعاد و ریزموضوعات شخصیت بی‌بدیل جهاد و مقاومت، شهید مجاهد سید حسن نصرالله به‌عنوان شاخص مقاومت و ظلم‌ستیزی روحانیت در عصر ما بپردازند تا در دومین کنگره علمی و بین‌المللی امناءالرسل مکتب او را به آزادی‌خواهان دنیا معرفی نماییم.

دو محور اصلی کنگره

وی افزود: پیش‌نویس طرح در جلسه نخست شورای علمی مورد بررسی قرار گرفت و دوستان پیشنهادات و نظراتی در مورد محورهای کنگره داشتند. در نهایت، دو محور اصلی برای تبیین شخصیت شهید سید حسن نصرالله در نظر گرفته شده است.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

حجت‌الاسلام والمسلمین اسکندری با بیان محورهای اصلی کنگره گفت: الگوسازی در حوزه‌های علمیه و معرفی ایشان در سطح بین‌الملل و نیز تعامل حوزه‌های علمیه به‌ویژه قم، نجف و لبنان در گسترش اسلام و ترویج روح مقاومت و ظلم‌ستیزی، دو محور اصلی کنگره را تشکیل می‌دهند.

اهداف کنگره بین‌المللی شهید نصرالله

حجت‌الاسلام والمسلمین اسکندری در ادامه به اهداف برگزاری کنگره بین‌المللی شهید سید حسن نصرالله پرداخت و گفت: زمینه‌ها و عوامل مؤثر بر شکل‌گیری شخصیت ایشان، مدیریت و رهبری در عرصه ملی و بین‌المللی، نقش جهادی و سیاسی در عرصه ملی و بین‌المللی، تبیین بعد عبادی و اخلاقی علمی، سبک زندگی خانوادگی و عاطفی، فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی در عرصه ملی و بین‌الملل و نیز خدمات آموزشی، اجتماعی و رفاهی در عرصه ملی و بین‌المللی از اهداف محور اول کنگره می‌باشد.

تبیین نقش حوزه‌های علمیه در ظلم‌ستیزی

حجت‌الاسلام والمسلمین اسکندری در ادامه به اهداف محور دوم کنگره پرداخت و افزود: در محور دوم یعنی تعامل حوزه‌های علمیه به تبیین نقش حوزه‌های علمیه، علما و فضلا در گسترش اسلام در سطح جهان، نقش حوزه‌های علمیه در مقاومت و ظلم‌ستیزی، تبیین نقش علمای جبل عامل در گسترش اسلام در ایران، عراق و سایر بلاد و نیز حوزه‌های علمیه خاستگاه مفاخر جهانی و علمای سترگ خواهیم پرداخت.

دبیر کنگره بین‌المللی امناءالرسل خاطرنشان ساخت: برنامه‌های در نظر گرفته شده برای تحقق این امر برگزاری نشست‌های علمی، مصاحبه با شخصیت‌های مرتبط با سید حسن نصرالله، جمع‌آوری، دسته‌بندی، تنظیم، ترجمه و انتشار توصیه‌های امام خمینی و مقام معظم رهبری به حزب‌الله و سید حسن نصرالله، فراخوان و سفارش مقاله در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها، تهیه ویژه‌نامه‌های مختلف چندرسانه‌ای، چاپ و انتشار مجموعه سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های شهید مقاومت به زبان فارسی و عربی و فعالیت‌های جانبی دیگر چون، نمایشگاه آثار و محصولات ویژه جبهه مقاومت و برگزاری جشنواره و مسابقه سید حسن نصرالله و مقاومت را خواهیم داشت.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

دیدگاه‌های اعضای شورای علمی کنگره

در ادامه این نشست، اعضای شورای علمی کنگره امناءالرسل به بیان دیدگاه‌ها و ظرفیت‌های نهادها و دستگاه‌های مرتبط پرداختند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه گفت: برای پرهیز از موازی‌کاری ابتدا لازم است لیست جامعی از آثار شهید و نیز آثاری که درباره ایشان منتشر شده تهیه و جمع‌آوری شود.

وی به برخی از کتب شهید حسن نصرالله اشاره کرد و گفت: کتبی چون “صبر و نصر”، “امام مهدی و اخبار غیب” و ... از ایشان به جای مانده که در تحقیقات بیشتر شاید بتوان به موضوعات دیگر نیز دست یافت.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه افزود: در عرصه مقالات نیز ممکن است مقالات مختلفی وجود داشته باشد، خوب است مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور مقالات درباره ایشان را در پایگاه‌های بین‌المللی جستجو و آن را جمع‌آوری نماید.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی گفت: برای مصاحبه‌ها باید روی سؤالات کار تخصصی و حرفه‌ای صورت پذیرد و محورهای مصاحبه با شخصیت‌ها هوشمندانه و علمی انجام شود.

فرهنگ‌سازی برای امت‌سازی

در ادامه، حجت‌الاسلام والمسلمین ایزدپناه، نماینده آستان قدس رضوی گفت: یکی از موضوعات مهم این کنگره فرهنگ‌سازی برای امت‌سازی باشد، زیرا شهید عزیز مقاومت در این خصوص موفق بود و می‌توان او را به‌عنوان یک الگوی امت‌ساز عصر ما به نسل جدید و نسل‌های آینده روحانیت معرفی کرد.

وی در این خصوص بیان داشت: رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار چند وقت پیش علمای جهان اسلام بر این مساله تاکید داشتند که باید حوزه‌های علمیه ما، نخبگان فرهنگی و پژوهشی، سطح کارشان را از ملت، طایفه، قوم، عشیره و… بالا برده و به امت مهاجرت کنند، لذا همه امور باید ذیل مهاجرت از ملت به امت تعریف شود و همه این‌ها در شبکه‌ای قرار بگیرد و این کنگره باید بخشی از آن پازل کلان باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین ایزدپناه با بیان اینکه ما در یک نظام اسلامی فعالیت می‌کنیم که توانسته سید حسن نصرالله و سردار سلیمانی که نماد، قهرمان و جلودار مقاومت هستند را تربیت و به دنیا نشان دهد، لذا برای همه کسانی که می‌خواهند در عرصه بین‌الملل کار کنند، باید به‌عنوان الگو معرفی شوند.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

تمرکز بر ویژگی‌های منحصر به فرد

حجت‌الاسلام والمسلمین رفیعی نیز در این نشست گفت: برای رسیدن به یک خروجی خوب برای الگوی امت‌سازی باید بر ویژگی‌ها و برجستگی‌های منحصر به فرد شهید سید حسن نصرالله متمرکز شویم.

وی افزود: کنگره به نام حوزه علمیه انجام می‌شود لذا با نگاه علمی کنگره را سامان دهیم که در این راستا پرداختن به اندیشه‌های نظامی، جهادی، فرهنگی، سلوک فردی نصرالله با استفاده از متخصصان در هر موضوع خروجی قابل قبولی را خواهد داشت.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

جهان‌بینی سید حسن از نگاه رسانه‌های جهان

معاون آموزش حوزه‌های علمیه نیز با ارائه دیدگاه‌های خود برای باشکوه برگزار شدن کنگره امناءالرسل گفت: بعد امت‌سازی و مقاومت باید شاخص کنگره باشد. از طرفی مطالبی که رسانه‌های جهان درباره ایشان منتشر کرده‌اند احصا شده و جهان‌بینی سید حسن نصرالله را از نگاه رسانه‌های جهان تدوین کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد با بیان اینکه شخص شهید نصرالله موضوع تحقیق است و این موضوع باید برجسته شود، خاطرنشان ساخت: اثرگذاری‌های جهانی، کارهایی که در سطح جهان انجام داده، موجی که سید حسن نصرالله در دنیا ایجاد کرده و الگوی اثرگذاری که در دنیا توانسته است داشته باشد را باید فراخوان داد و تحقیق نمود.

شاخص ظلم‌ستیزی در چند دهه اخیر

در ادامه، حجت‌الاسلام والمسلمین عباس اسکندری نماینده سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، با اشاره به مأموریت‌های کنگره امناءالرسل گفت: گرچه کنگره پیگیر جنبه‌های علمی شخصیت‌ها است، ولی طرح نام شهید مقاومت به‌عنوان شاخص ظلم‌ستیزی در چند دهه اخیر را باید برای همه کسانی که می‌خواهند مسیر اهل بیت (ع) را ادامه دهند مطرح و تبیین نمود.

وی افزود: برای این مهم نیازمند مدل و طراز جدیدی هستیم تا یک موسوعه علمی تحت عنوان مقاومت را برای ایشان خلق نموده و در تاریخ به‌عنوان منبع و الگوی مبارزه با استکبار ثبت شود.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه قم افزود: باید خروجی کنگره، برنامه‌ریزی برای تربیت عالمان ظلم‌ستیز با الگوگیری از شهید سید حسن نصرالله از میان نسل جدید حوزه در اقصی نقاط بلاد اسلامی باشد.

وی بیان کرد، علاوه بر مسائل مطرح‌شده در طرح کنگره می‌بایست موضوعاتی چون اوصاف درونی و وجودی شهید، تواضع و فروتنی، خضوعی که در برابر رهبری و ولایت از خود نشان می‌دادند، توکل به پروردگار و نیز عدم یأس و ناامیدی را هم به محورهای طرح اضافه نمود.

تبیین آینده‌نگری سید حسن نصرالله

حجت‌الاسلام مدنی‌نژاد نماینده مجمع تقریب بین‌المذاهب نیز با تأکید بر بعد آینده‌نگری سید حسن نصرالله خواستار استفاده از هوش مصنوعی در ترجمه آثار و مطالب پیرامون شهید مقاومت شد و گفت: تدابیری اندیشیده شود که در فرایند تألیف آثار افراد متخصص و مترجم نقش سرویراستار را داشته باشند.

پایان‌نامه‌های علمی برای محتوای کنگره

حجت‌الاسلام والمسلمین نقیب دزفولی نیز گفت: خوب است از تجارب کنگره‌های علمی برگزار شده نیز الگو بگیریم، مثلاً کاری در کنگره بین‌المللی دیدگاه تفسیری مقام معظم رهبری مباحث به‌صورت تخصصی به هر مرکز واگذار شد و با توجه به ظرفیت و تخصصی که مراکز داشتند مأموریت خود را انجام می‌دادند، بر این اساس می‌توان مباحث کنگره امناءالرسل نیز واگذار شود و همه را درگیر همکاری نمود و حتی دیگر کشورهای همسو نیز می‌توانند در برگزاری کنگره در کشور خودشان ورود کنند.

نماینده دانشگاه علوم قرآنی پیشنهاد داد: پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نیز به محتواهای کنگره اضافه شود زیرا ممکن است پایان‌نامه‌هایی در حوزه مقاومت و سید حسن نصرالله در مراکز تخصصی حوزوی و دانشگاه‌ها وجود داشته باشد.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

مرکز نور و دسترسی به منابع

حجت‌الاسلام والمسلمین خوانساری، معاون مرکز نور نیز با ارائه مباحث خود گفت: مرکز نور آمادگی دارد مجموعه منابعی که تاکنون در خصوص شخصیت شهید سید حسن نصرالله احیاناً تولید شده را جمع‌بندی نماید.

وی ادامه داد: می‌بایست همه منابعی که در اختیار داریم را در پایگاه امناءالرسل قرار دهیم که محققان بتوانند با استفاده از این پایگاه به منابع دسترسی داشته باشند.

معرفی ارزش‌های دینی در قامت یک مجاهد

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن مولایی، مدیر مؤسسه انتشارات حوزه های علمیه نیز گفت: جهان شخصیت شهید سید حسن نصرالله را جهادی و مبارز می‌داند، لذا ارزش‌های دینی و فرهنگی که برای ما متبلور است را جهان نمی‌شناسد و باید شخصیت جهادی و نظامی این عالم ظلم‌ستیز را مبنا قرار دهیم و با رنگ و بوی دین تحلیل کنیم.

وی افزود: این ظرفیت وجود دارد که در کشورهایی که با ما همراه هستند، مثلاً مالزی، اندونزی، پاکستان و… سلسله کنگره‌های امناءالرسل برگزار شود.

ترجمه آثار کنگره به چند زبان دنیا

خانم فاضلیان، نماینده مؤسسه مشکات حکمت نیز با بیان اینکه کنگره را نباید در دو زبان محدود کرد خواستار تألیف آثار به زبان انگلیسی نیز شد.

وی همچنین گفت: سبک زندگی سید حسن نصرالله به‌عنوان یک مجاهد که هم علیه ظلم مبارزه کرده و هم خانواده‌ای سالم و پایبند به را تحویل جامعه دینی داده بسیار مهم است لذا در محور سبک زندگی خانوادگی و عاطفی می‌بایست ارتباط با والدین و نقش آنان در شکل‌گیری این شخصیت ممتاز جهان اسلام بیان شود.

تولید منابع علمی با تاریخ شفاهی

خانم شاکری، معاون پژوهش جامعه الزهرا نیز بیان داشت: یکی از بهترین راه‌های رسیدن به ابعاد علمی شهید سید حسن نصرالله از طریق تاریخ شفاهی است لذا پیشنهاد می‌شود مصاحبه‌ها به‌صورت تاریخ شفاهی نوشته شود تا یک کار علمی در خور توجه به وجود بیاید و در اختیار محققان قرار گیرد.

کنگره بین‌المللی «شهید سید حسن نصرالله؛ الگوی امت‌سازی و مقاومت» کلید خورد + جزئیات

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha